!
23 WK rolstoelbasketbal F NED CHI Kramer
21 december 2023

Rolstoelbasketbalsters NOC*NSF parasportploeg van het jaar

Het nationale vrouwen rolstoelbasketbalteam is de NOC*NSF 'Parasportploeg van het jaar'. Dat werd gisteren tijdens het landelijke sportgala bekend gemaakt. Het is de eerste keer ooit dat de basketbalsport een prijs wint tijdens het gala.

De rollers wonnen de prijs voor hun uitzonderlijke internationale prestaties dit jaar. Naast het uitgestelde WK van 2022 won de ploeg óók het Europees Kampioenschap, dit jaar gehouden in Rotterdam.

Tijdens dat laatste toernooi won Nederland in de finale met ruime cijfers van Groot-Brittannië (58-36). In zes gespeelde wedstrijden (allemaal gewonnen), walste Nederland met een gemiddelde marge van bijna veertig punten over de concurrentie heen. De Nederlandse rolstoelbasketbalsters zijn dan ook de absolute wereldtop. Het team won sinds 2017 elk eindtoernooi en lijkt af te koersen op een gouden medaille tijdens de Paralympische Spelen in Parijs.

In een korte reactie op het podium sprak de ploeg de - logische - plannen voor volgend jaar uit. Carina de Rooij: "Er zullen weer geduchte tegenstanders zijn, maar we doen ons best om weer voor prolongatie te gaan." En wat voor de prolongatie gaat zorgen is de veelzijdigheid van het team, waarin ervaren speelsters én jonge atleten hun krachten bundelen. Mariska Beijer: "Iedereen brengt wat anders op tafel. Dat maakt ons zo sterk."

REACTIE GERTJAN VAN DER LINDEN

Coach Gertjan van der Linden leidt het rolstoelbasketbal programma. Hij was bij het Sportgala aanwezig en ziet in de uitreiking een beloning voor het harde werk van zijn team. “Het is de eerste keer dat een ploeg van de NBB een Jaap Eden-award wint. Dat is een enorme prestatie voor de basketbalsport, en voor rolstoelbasketbal in het bijzonder.”

"We zijn regerend Europees, Wereld én Paralympisch Kampioen. Dat is uniek." De rolstoelbasketbalster doen er logischerwijs alles aan nóg beter te worden. De aankomende trainingsperiode richting de Paralympics noemt Van der Linden “perfect. Dit is een groep topsporters, echte professionals. Ons programma loopt strak en we kunnen ons geen betere aanloop richting Parijs wensen.”

Eind februari gaat het team voor ongeveer een week op stage in Lanzarote, Spanje. Een maand later ontvangt de ploeg Groot-Brittannië en speelt Oranje vier interlands op Papendal. Een stage in Parijs volgt in juni en vanaf 1 juli traint het team in een full time dagelijks programma op Papendal, met een internationaal toernooi van 13 tot en met 20 augustus. Daarna wachten de Spelen. Voor nu is het even nagenieten van een prijs die symbool staat voor een weergaloos jaar. Coach Van der Linden: “Dit was de kers op de taart van 2023, zoals ze dat dan zeggen!”

(Dit artikel is sinds de eerste publicatie gewijzigd. Je leest een nieuwere versie van het stuk.)

Gerelateerde artikelen