!
2324 LIO BAL duel
15 oktober 2023

Sportiff Grasshoppers en TopKip Lions behouden ongeslagen status in WBL

Sportiff Grasshoppers en TopKip Lions zijn als enige twee teams nog steeds zonder verlies in de Women's Basketball League. Grasshoppers bezorgde afgelopen weekeinde Den Helder Suns de vierde nederlaag in vijf duels door uit met 37-65 te winnen. Lions versloeg in Landsmeer Basketbal Academie Limburg met 77-56. De Limburgse vrouwen zijn door deze nederlaag nog altijd puntloos.

Triple Threat blijft in het spoor van de twee koplopers. De club uit Haarlem was in eigen huis met 66-35 te sterk voor QSTA United. Zorg en Zekerheid Leiden kon de eerste zege in de WBL geen succesvol vervolg geven en verloor thuis met 46-52 van Jolly Jumpers. Startportaal Binnenland was vrij.

Den Helder Suns - Sportiff Grasshoppers 37-65

Het volgens coach Mario Bennes teleurstellend spelende Den Helder kon geen vuist maken tegen Grashoppers, vooral na rust niet. Door een buzzerbeater ging Grasshoppers met een 24-36 voorsprong naar de kleedkamer. In het derde kwart viel Den Helder scorend helemaal stil en kwam het maar tot vier punten. Die malaise ging in het vierde kwart verder. Toen duurde het tot vier minuten voor het einde voordat de Suns weer tot scoren kwamen. Bennes: "Met dertig turnovers en twintig aanvallende rebounds tegen wordt het lastig om te winnen."
Grasshoppers-collega Axel Gouw geeft aan nog bezig te zijn met een puzzel: “Zij verdedigden best goed en pasten gedurende de wedstrijd aan. Wij hadden daar moeite mee. Verdedigend zijn we soms nog inconsistent, maar ik zie wel verbetering. Dat is het mooie aan een seizoen, dat je gaat verbeteren naarmate de tijd vordert. We creëerden vandaag goede schoten, maar ze vielen niet. Maar ik mis vooral nog een goede flow. Dat is de puzzel. Dat maakt coachen leuk."
Brooke Bigott was met 15 punten de enige in de dubbele cijfers bij Den Helder. Liselot Kulk (22 punten) en Lotte van Kruistum (19 punten) namen meer dan de helft van de productie van Grasshoppers voor hun rekening.

TopKip Lions - Basketbal Academie Limburg 77-56

De score doet anders vermoeden, maar een slordig en vooral onrustig TopKip Lions had het drie kwarten lang moeilijk met hekkensluiter BAL. In de laatste tien minuten gaven de starters van Lions alsnog gas en werden de verhoudingen rechtgezet. Voorafgaande aan de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van de vader van clubicoon Tanya Bröring. Na de wedstrijd werd assistent-coach Nadine Boesaart, ook een clubicoon, geëerd met de Bondsspeld. Charlotte van Kleef was met 13 punten en 7 rebounds topscorer bij de Lions. Rajah Fink tekende bij BAL voor 17 punten.
Lions-coach Chris van Kampen: "Het eerste kwart was van onze kant mat, het was allemaal vrij ongeïnspireerd. In het tweede kwart hadden we zelfs een inzinking, verdedigden ruim onder de maat en liepen te zoeken in de aanval. Bal delen, tempo houden, insnijden, het was er allemaal niet. Dat liep door tot in het derde kwart. Daarna komen we een beetje op gang en in het vierde kwart breken we hun laatste verzet, waardoor het verschil nog boven de twintig komt. Maar dit was met afstand onze minste wedstrijd van het seizoen. Hier moeten we veel uithalen voor de duels tegen betere ploegen."

Zorg en Zekerheid Leiden - Jolly Jumpers 46-52

Leiden-coach Richard den Os was tevreden over hoe zijn team verdedigde. "We houden een goede ploeg als Jolly Jumpers op 52 punten. Aanvallend brengen we daarentegen echt te weinig, op het derde kwart na, toen we 22 punten maakten. De andere drie periodes scoren we bij elkaar opgeteld maar 24 punten, omdat we te traag en zonder overtuiging spelen. Positief was wel dat we ondanks dat tot het einde nog uitzicht hadden op de winst. Aanvallend moeten we echter nog stappen maken, want ik weet dat dit team tot veel meer in staat is."
Martijn Bos, assistent-coach van Jolly Jumpers, vond het enige positieve de zege. "Zowel verdedigend als aanvallend waren we erg aan het zoeken. Geen moment kregen we ook maar een beetje grip op de wedstrijd. Dat is aan onszelf te wijten. De kunst is om hiervan te leren door kritisch naar onszelf te kijken. Daar ligt de echte uitdaging. Dat is voorwaarde voor ontwikkeling. Die stap moeten we nog maken."
Bij Leiden maakten Kim Schrama en Evi Dekker ieder 14 punten. Marell Glaubitz had er 16 voor Jolly Jumpers.

Triple Threat - QSTA United 66-35

Het duel tussen deze twee teams was de confrontatie tussen vader Mark Hooiveld (coach bij QSTA) en dochter Isa Hooiveld (guard bij Triple Threat). QSTA begon goed, verdedigde hard en leek er een wedstrijd van te kunnen maken. Maar de ervaren Triple Threat-coach Laki Lakner zorgde er met een paar simpele aanpassingen voor dat de thuisclub onder aanvoering van Phoenix Stotijn stukken beter ging spelen.
Het lukte QSTA aanvankelijk met een energieke verdediging om bij te blijven, maar na een ongelukkige tweede opzettelijke fout voor Denise Peters, die het veld moest verlaten, waren de bezoeksters het even helemaal kwijt. In mum van tijd liep Triple Threat uit naar een 37-16 voorsprong bij rust. Die bleek beslissend. Scoren bleef na rust het struikelblok voor de ploeg van Hooiveld, terwijl zijn collega Lakner naar hartenlust kon wisselen en zijn jonge talenten uit alle delen van Nederland volop speeltijd kon geven.
Phoenix Stotijn was met 24 punten topscorer van de wedstrijd. Ilse Waanders scoorde 11 punten voor QSTA United.

Gerelateerde artikelen