!
suns-leiden 26-8-23--14
8 september 2023

Supercup WBL: preview met Suns-coach Mario Bennes

Morgen, op zaterdag 9 september, vindt om 19.00 uur in Katwijk de Supercup van de WBL (Women’s Basketball League) plaats. Recordkampioen Den Helder Suns, vorig jaar eerste tijdens het reguliere seizoen, treft in de eindstrijd Sportiff Grasshoppers uit Katwijk. Basketball.nl kijkt in twee delen met de coaches vooruit naar de wedstrijd. In deel 2 Mario Bennes aan het woord, hoofdcoach bij de Suns.

In de play-offs verloor je van Grasshoppers. Ga je als underdog deze wedstrijd in?

"Zo zie ik dat wel. We moeten bij Den Helder veel nieuwe spelers inbouwen, we bevinden ons in een nieuwe situatie. Ik zie het als een rebuild en denk dat Katwijk wel favoriet is. Tegelijk doen we onze uiterste best competitief te zijn. Ik ga nooit een seizoen of wedstrijd in met de gedachte dat we niet gaan presteren."

In de beker versloeg je Grasshoppers vorig jaar. Wat was de sleutel in die wedstrijd?

"Zij hebben een team dat graag de 1-tegen-1 opzoekt. Dat wisten we die wedstrijd goed te ontregelen. En dat aspect zal ook deze keer het verhaal van de wedstrijd zijn. Ik denk niet dat coach Axel Gouw daar veel aan verandert. En we willen ook dat goede defense een trademark van dit Den Helder-team wordt."

Heerst er een rivaliteit?

"Ik denk het wel. We komen elkaar erg vaak tegen, en hebben de laatste jaren veel prijzen onderling verdeeld. Tegelijk denk ik ook dat wij reëel moeten zijn. We zijn echt wat speelsters kwijtgeraakt en het wordt interessant te zien wie die rollen op zich nemen."

Wat voor team is dit vernieuwde Den Helder?

"We willen sneller spelen dan mensen van ons gewend zijn. Dat oude Den Helder-dna, wat coach Meindert van Veen ooit installeerde, wil ik terugbrengen in de ploeg. Dat neemt wat risico’s met zich mee, wat meer turnovers, maar we moeten het altijd doen met de speelsters en de kwaliteiten die we hebben."

Is die flexibiliteit in benadering wat jouw Coach van het Jaar maakte?

"Allereerst: dat is iets dat anderen over je zeggen. Maar ik denk wel dat wij ons goed aan kunnen passen. We hadden een fysiek, gedisciplineerd team dat vooral inside werkte, maar kunnen met andere speelsters ineens ook van buitenaf spelen."

Het is vroeg in het seizoen, maar heb je die omschakeling al kunnen maken?

"We oefenden vorige week tegen Leiden. Dat was dus een oefenwedstrijd, en Leiden had echt niet iedereen er bij, maar we scoorden meer dan honderd punten. Dat zie je niet al te vaak in wedstrijden bij de vrouwen!"

De Supercup vindt plaats op zaterdag 9 september om 19.00 uur, en niet om 14.00 uur zoals in een mail vanuit de NBB stond. Excuses voor het mogelijke ongemak.

Gerelateerde artikelen