!
John stoopen.png
12 juni 2020

Terugtredend Barons-voorzitter John Stoopen: 'De mensen willen echt wel'

Door Luuk von Burg

John Stoopen loopt al een dikke veertig jaar rond in het West-Brabantse basketball, was een 'early adopter' van het 3x3 en zette het basketball in Breda weer op de kaart. Na ruim acht jaar voorzitter te zijn geweest en een decennium lang in het bestuur te hebben gezeten, is het tijd voor andere dingen. “Ben ik helemaal weg? Denk het niet! Maar we gaan eens kijken wat er nog meer te doen is.”

Zelf leerde Stoopen het spelletje kennen bij basketbalvereniging Beltistos in Rijen, dat nu BBF Migliore heet. Het was het startsein van een lange loopbaan van verschillende posities binnen de basketbalwereld. Maar als zijn dochter gaat spelen bij Barons in Breda zet het basketbaldier zijn zinnen op de Bredase basketbalvereniging.

Reflecterend noemt hij zichzelf liever geen basketbaldier. “Niks ten aanzien van onze sport, maar als ik heel eerlijk ben had het net zo goed volleybal of handbal kunnen zijn”, zegt Stoopen. “Ik vind het vooral gewoon heel gaaf dat we met een groep mensen iets neerzetten. Of het nou een team is, een mooie vereniging of een sportkantine. Zolang het maar samen is!”

Vooral met de sportkantine is Stoopen veel bezig geweest. Onder zijn voorzitterschap realiseerden de Barons hun eigen kantine Homecourt. “Dat was de beste beslissing ooit”, vertelt de (binnenkort) ex-voorzitter. “De gemeente gaf aan dat de bierbrouwer het contract met de locatie zelf wilden ontbinden. Dat bood kansen voor ons. We hebben toen met het bestuur alles uitgerekend, de risico’s bekeken en dat in een digitale enquête voorgelegd aan de leden. We kregen bijna een unaniem ‘voor’. Al snel meldde een veertigtal vrijwilligers zich aan om te komen klussen. Het resultaat is een prachtige kantine. Het ging niet om de winst, maar om de veilige omgeving die je creëert.”

Naast een veilige omgeving investeerden de Barons in een gezonde sportkantine en ontvingen daarvoor een Zilveren Certificaat. “Het gaat erom dat je naast een kroket ook gezond eten aanbiedt. Daarnaast kan je verse soep en gratis fruit krijgen in de kantine. We waren de eerste Bredase sportvereniging met een gezonde sportkantine.”

3x3 als visitekaartje

Breda was vanaf de start van de Streetball Masters Tour een vaste standplaats. “We dachten het de eerste keer leuk op het Kerkplein te doen. Daar was net genoeg ruimte voor vier velden. Toen er zich 108 teams aanmeldde krabden we ons even achter ons oor”, herinnert Stoopen zich. “We wilden dat zo goed mogelijk faciliteren en dat heeft ons uiteindelijk veel opgeleverd. Wij waren heel blij dat we basketbal konden laten zien in onze stad en de gemeente was erg blij met de exposure van Breda en urban sports. Daarnaast hadden we sponsoren ook wat te bieden. De foto’s op Facebook werden erg goed bekeken, zo’n evenement is veel interessanter voor sponsoren dan hun logo op een shirtje. Het heeft ons een prachtig veldje in het havengebied opgeleverd, gerealiseerd door de gemeente. Daar wordt nu volop gebruik van gemaakt.”

John stoopen 2.jpeg

John Stoopen samen met zijn dochter.

De spreuk ‘niks moet, alles mag’ is volgens Stoopen de reden dat
de Barons zich zo hebben kunnen ontwikkelen de laatste jaren en zoveel activiteiten hebben kunnen faciliteren. “Oké dan, je móet ook jurytaken doen en contributie betalen, maar voor de rest is niets verplicht. Je moet het leuk maken om je in te zetten voor de vereniging. Het bewijs daarvoor is de veertig man die de bar wel wilden verbouwen. De mensen willen echt wel!”

Wat Stoopen nu gaat doen met zijn tijd weet hij nog niet. “Ik blijf trouwe supporter van mijn dochter, dus ik ben bij Barons nog lang niet weg. Maar ik ga toch eens kijken wat ik allemaal niet gedaan heb de afgelopen veertig jaar.”

Voor ons platform Basketball Nederland zijn we voortdurend op zoek naar aansprekende, mooie, leerzame, boeiende basketbalverhalen uit het land. Een bijzondere wedstrijd, een markant lid, een jubileum? Laat het ons weten door te mailen naar communicatie@basketball.nl.

Gerelateerde artikelen