!
22 3x3 WTUM Jesper en Joop.jpg
9 juni 2023

Joop Brakenhoff vertrekt als voorzitter van de Nederlandse Basketball Bond

De Nederlandse Basketball Bond gaat op zoek naar een nieuwe voorzitter. Joop Brakenhoff stopt per 25 november als voorzitter van de NBB. De reden van zijn vertrek is dat de benodigde tijd die zijn functie vraagt niet meer te combineren is met zijn recente promotie tot Group Chief Financial Officer van de aan de Amerikaanse beurs genoteerde multinational VEON. Voor Brakenhoff betekent het dat er geen vervolg komt aan zijn eerste termijn als voorzitter. Op de AV van november 2023 draagt Brakenhoff het stokje over aan een opvolger.

De NBB betreurt het vertrek van Brakenhoff, maar wenst hem heel veel succes in de uitdagende nieuwe rol binnen VEON. De bond is de aftredend voorzitter zeer erkentelijk voor zijn grote inzet in de afgelopen vier jaar. In 2020 zette Brakenhoff met zijn negenkoppig bestuur de schouders onder het verder ontwikkelen van de NBB.

Dit viel samen met de opmars van het Nederlandse basketball. Zo leidde de ingezette focus op het uitbouwen van de basketball community en de transformatie tot een marketinggerichte organisatie sinds 2020 tot een forse groei in ledenaantal, uitverkochte thuisinterlands en een aanzienlijke stijging in commerciële inkomsten. Ook de sportieve successen van het rolstoelbasketbal, de groei van 3x3 basketball naar de wereldtop en de samenwerking met de NBA in de Jr. NBA League zijn mooie wapenfeiten onder het bewind van Brakenhoff (op de foto links in functie tijdens de eerste 3x3 World Tour Masters in Nederland september vorig jaar, waar hij 3x3 pionier Jesper Jobse de Bondsspeld uitreikte).

'Nuchterheid, eerlijkheid, humor en werklust'

Tegelijk met de aankondiging van het aanstaande vertrek start de NBB met het wervingsproces voor een nieuwe voorzitter. “Het zal een uitdaging worden om een waardig vervanger te vinden voor Joop”, zegt algemeen directeur Maarten Hoffer. “Behalve dat zijn nuchterheid, eerlijkheid, humor en werklust het erg prettig maakten om met Joop samen te werken, gaan we ook op zoek naar een verbinder met dezelfde voorzitterskwaliteiten en financiële kennis. Daarnaast is het een pre als de nieuwe voorzitter een sterk netwerk binnen de media en/of de overheid heeft. We zoeken daarbij zowel binnen als buiten het basketball."

Bij de AV op 25 november van dit jaar verwacht het bestuur een kandidaat-voorzitter voor te kunnen dragen. Daarna wordt een zorgvuldige overdracht in samenspraak met de nieuwe voorzitter en het zittende bestuur vormgegeven. Geïnteresseerde kandidaten voor deze uitdagende rol kunnen zich melden bij bestuurslid Jitka van der Bruggen. Meer informatie over het gewenste profiel is te vinden op deze website.

Gerelateerde artikelen