!
6 oktober 2022

Alleen Sportiff Grasshoppers en Startportaal Binnenland nog ongeslagen in WBL

Door Ronald van Dam

Er zijn nog maar twee teams ongeslagen in de Women's Basketball League. Aan kop gaat Startportaal Binnenland dat woensdag in de midweekse speelronde de derde overwinning van het seizoen behaalde door thuis met 85-61 van Triple Threat te winnen. Ook Sportiff Grasshoppers is nog zonder verlies. De club uit Katwijk won met 70-82 bij Topkip Lions, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld. Lekdetec.nl leed de eerste nederlaag van het seizoen. De basketbalsters uit Bemmel gingen in Tubbergen met 86-63 onderuit tegen Jolly Jumpers dat nu de derde plek op de ranglijst deelt met Lekdetec.nl.

Startportaal Binnenland - Triple Threat 85-61

“We begonnen een beetje stroef, maar eindigden het eerste kwart toch met een kleine 16-13 voorsprong", zag assistent-coach Remy de Wit van Binnenland. "Vervolgens speelden we een geweldig tweede kwart waarin we vooral verdedigend de boel goed op orde hadden. Dit leverde een 26-11 score en een 42-24 voorsprong op. In de rust hebben we vooral gesproken over 'de gevaren' van voor staan en hoe je daar als ploeg op kunt reageren. Dit pakte het team geweldig op. Het derde kwart en dan vooral de eerste minuten waren een genot om naar te kijken. Tegen de zone achtige verdediging waar Triple Threat in bleef staan, schoten we bizar veel raak achter de driepuntslijn. Het vierde kwart was daarmee eigenlijk alleen nog maar een formaliteit."

Topscorers Binnenland: Janine Guijt 22 punten, 7 rebounds en 4/8 driepunters; Marlou de Kleijn 19 punten, 11 rebounds, 8 assists en 3 steals; Jamailah Adams 10 punten, 8 rebounds, 4 assists en 3 steals; Florianne Boekenstijn 10 punten.
Topscorers Triple Threat: Quinta van Schijndel 14 punten; Mikayla Kuehne 13 punten, 6 rebounds en 2/5 driepunters; Roos Warmenhoven 12 punten.

Topkip Lions - Sportiff Grasshoppers 70-82

Het eerste kwart is met 21-17 voor de thuisploeg, maar daarna herstelt Grasshoppers zich van de stroeve start en via een sterk tweede kwart staat de ploeg van Renate Sluijs bij rust met 37-45 voor. Het lukt de ploeg uit Katwijk om de voorsprong in het derde kwart uit te bouwen naar 55-70. Topkip Lions probeert in de laatste periode nog wel terug te komen, maar echt in gevaar komt Grasshoppers niet meer.
Sluijs was niet blij met de matige start van haar team, wel met de rest van het duel: “Toen we meer druk in de verdediging gingen zetten, kreeg Lions het lastiger en wij gingen betere keuzes maken in de aanval. Helaas verslapt het dan wat in het vierde kwart en valt de focus een beetje weg. Al met al een goede overwinning.”

Topscorers Grasshoppers: Lotte van Kruistum (foto) 28 punten en 13 rebounds; Fleur Kuijt 14 punten en 9 rebounds; Alissa van der Plas 11 punten en 8 rebounds; Karin Kuijt 10 punten.

Jolly Jumpers - Lekdetec.nl 86-63

Jolly Jumpers dacht na goed te hebben getraind klaar te zijn voor het duel, maar niets bleek minder waar. In een mum van tijd was het 4-15 voor Lekdetec.nl en er was een Tubbergense time-out nodig om de afspraken nog even in herinnering te brengen: geduld in de aanval en verdedigend niet steeds voor een steal of block gaan. Dat hielp. Jade Brughuis bezorgde de thuisploeg met een driepunter een 21-20 voorsprong na het eerste kwart en in het tweede kwart zette Jasmijn De Ceuninck van Capelle de toon door met veel energie te spelen. Bij rust leidde Jolly Jumpers met 38-35, waarna een 8-0 run begin derde kwart en later nog een 14-2 run de wedstrijd definitief naar de thuisploeg deed kantelen. "Met het scoren van 86 punten hebben we laten zien dat we voldoende aanvallende dreiging hebben, ook van de bank af. Dat is een grote plus als team. Na de nederlaag tegen Binnenland is dit een mooie opsteker", aldus een tevreden assistent-coach Martijn Bos van Jolly Jumpers.

Topscorers Jolly Jumpers: Jasmijn De Ceuninck van Capelle 19 punten (8/9); Iris Zwart 18 punten, 9 rebounds en 7 steals; Anke Rikhof 12 punten, 10 rebounds en 3 steals.
Topscorers Lekdetec.nl: Lisanne de Jonge 18 punten en 3/5 driepunters; Yfke Hoek 10 punten; Anne van Vlijmen 10 punten; Asa Kantebeen 10 punten.