!
27 september 2021

Landskampioen Den Helder bij seizoenstart weer te sterk voor Binnenland

Door Ronald van Dam

Dozy BV Den Helder is het nieuwe seizoen begonnen zoals het vorig seizoen eindigde: met een zege op Startportaal Binnenland. In de eerste speelronde van de Women's Basketball League werd het zaterdag 87-72 voor de landskampioen. Ook Sportiff Grasshoppers, Lekdetec.nl en Landslake Lions wonnen hun eerste competitieduel. Grasshoppers was thuis met 94-61 veel te sterk voor Jolly Jumpers, Lions verpletterde in Haarlem het piepjonge Triple Threat met 40-93, maar Lekdetec.nl ontsnapte in Haren aan een nederlaag tegen Martini Sparks. Het werd 69-70.

Dozy BV Den Helder -Startportaal Binnenland 87-72

Het nieuwe seizoen ging van start met een rematch tussen de twee finalisten van vorig seizoen. Bij Den Helder ontbrak Kourtney Treffers en bij Binnenland Eline Kasius, dat daarmee flink wat dreiging inside en reboundkracht inleverde. Gestoken in nieuwe tenues - net als Binnenland - begon de thuisploeg goed aan de wedstrijd door fastbreaks te benutten en verdedigende stops te maken. Na vijf minuten spelen leidde Den Helder al met 15-6, daarna bleef Binnenland tot het einde van het eerste redelijk bij: 21-12. Slordig spel van de ploeg van Mario Bennes begin tweede kwart werd afgestraft door de bezoeksters die zo terug konden komen tot 25-22. Daarna keerde de focus bij Den Helder weer terug, resulterend in een 41-27 voorsprong bij rust. In het derde kwart groeide de marge naar negentien punten, voordat. Binnenland wat terug deed. Daarna bleef het verschil tussen de tien en zestien punten hangen en lukte het de ploeg van Joost van Rangelrooy niet om revanche te nemen voor de verloren finale. Den Helder won het reboundgevecht met 48-19 en werkte af tegen 51.7 procent.
Van Rangelrooy vond het een typische wedstrijd nog vroeg in het seizoen: "Het was rommelig, maar bij vlagen wel goed basketball van beide teams. Den Helder ging beter om met de afwezigheid van Kourtney dan wij met die van Eline. In het begin waren we nog niet scherp, maar ik ben wel blij met de inzet van de ploeg. Den Helder was nu nog een maatje te groot, maar ik heb genoeg aanknopingspunten gezien."

Scores Den Helder: Sarah Curran 23 (10/19 en 15 rebounds, Janiek van Veen 19 punten en Janis Boonstra 12 punten, 10 rebounds en 4 assists.
Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 18 punten, Janine Guyt 15 en Jamie de Kock 10.

Sportiff Grasshoppers - Jolly Jumpers 94-61

Grasshoppers startte aarzelend en miste aanvankelijk veel in de aanval. Maar omdat in aanvallend opzicht de rest wel op orde was, ging de thuisploeg toch met een kleine voorsprong (41-36) de rust in, waar coach Rick Driessen vooral hamerde op een betere verdediging. Toen dat in de tweede helft wel goed werd uitgevoerd, kwam de geelzwarte formatie op toeren en was Grasshoppers niet meer te stoppen. Het publiek dat er weer bij mocht zijn in Cleijn Duin in Katwijk genoot met volle teugen van mooi basketball met veel scores van Ilse Kuijt en oogstrelende assists van Noortje Driessen. Via 70-48 aan het einde van het derde kwart werd het uiteindelijk 94-61 voor de thuisclub.

Scores Grasshoppers: Ilse Kuijt 34 punten (13/14) en 3/4 driepunters, Noor Driessen 15 punten, 10 assists en 7 steals, Deborah Vos 15 punten en 7 rebounds.
Scores Jolly Jumpers: Iris Zwart 12 punten en 10 rebounds, Noëlle Droste 11 punten, Jasmijn de Ceuninck van Capelle 10 punten

Triple Threat - Lanslake Lions 40-93

Triple Threat-coach Dominique Schemmekes kwalificeerde de wedstrijd na afloop als 'pittig' voor zijn jonge ploeg. "We hadden al 26 keer balverlies in de eerste helft. Dat komt natuurlijk ook door de druk die Lions gaf, maar dat hebben we gewoon niet goed opgelost. Daar moeten we echt aan werken. Zoals iedereen weet hebben we een jong team. Als we raken, dan raken we, maar als we missen, dan missen we. We hebben echt een leider nodig die er voor zorgt dat we te diep in een dal komen en die hebben we nog niet. Gaat er niets in, dan verliezen we heel snel het vertrouwen, dat is zonde. Als we gaan merken dat we leuk kunnen spelen, zoals we dat ook in oefenduels deden, dan wordt het een ander verhaal, maar je moet de ballen er wel in gooien. We schieten 3 op 17 driepunters en hebben in totaal 39 turnovers. Dat zegt alles."

Scores Triple Threat: Iris Vennema 12 punten, 5 rebounds en 4 assists.
Scores Lions: Charlotte van Kleef 23 punten (9/15) en 8 rebounds; Myrthe den Heeten 17 punten, Epiphany Etienne 11 punten, Tanya Bröring 10 punten, 7 assists en 8 steals.

Martini Sparks - Lekdetec.nl 69-70

Volgens de nieuwe Lekdetec-coach Jeroen van Vugt was het voor zijn ploeg een wedstrijd met 'ups-and-downs'. De bezoekers liepen gedurende de wedstrijd uit naar een voorsprong van tien punten, maar door verslapping en concentratieverlies - vooral in defensief opzicht - kregen de Sparks de kans om steeds weer terug te komen in de wedstrijd. Van Vugt: "We hebben periodes gehad met verdedigende stops gevolgd door goede aanvallen, maar je ziet dat we nog veel moeite hebben om dit voor een langere periode vast te houden. Ik ben uiteraard wel blij met de zege, maar we hebben nog een lange weg te gaan."
Zijn collega Robert Tinga: "Ik ben trots op hoe we in het eerste duel hebben gevochten en steeds terugkwamen. Het team ging veertig minuten voor de winst en dat willen we zien."
Met veel publiek op de tribunes vocht de thuisploeg zich drie keer terug. Via de kwartstanden 19-23, 36-37 en 46-58 maakte Sparks de wedstrijd in het laatste kwart nog razend spannend. Met nog twintig seconden te gaan bij 69-70 kreeg Kim Jaasma geen fout mee en gingen de punten mee naar Bemmel.

Scores Sparks: Carolyne Lawley 19 punten