!
23 oktober 2022

Sportiff Grasshoppers als enige nog ongeslagen in de Women's Basketball League

Door Ronald van Dam

Sportiff Grasshoppers is als enige nog ongeslagen in de Women's Basketball League. De club uit Katwijk won zaterdag zelf met 56-69 bij Triple Threat, terwijl medekoploper Startportaal Binnenland in Bemmel tegen de eerste nederlaag aanliep. Lekdetec.nl herstelde zich van een serie van drie nederlagen op rij door de club uit Barendrecht met 79-66 te verslaan. Binnenland deelt nu de tweede plaats op de ranglijst met Den Helder Suns dat afgelopen weekeinde tweemaal in actie kwam. Zaterdag won de ploeg van Mario Bennes uit met 63-70 bij LGITS.nl Martini Sparks, zondag nam het de zege mee uit Weert waar de SUNS met 53-95 veel te sterk waren voor nieuwkomer Basketbal Academie Limburg. Topkip Lions staat nog steeds met lege handen na de 56-54 nederlaag bij Jolly Jumpers.

Triple Threat - Sportiff Grasshoppers 56-69

Na een gelijk opgaande strijd in het grootste deel van de wedstrijd kon Grasshoppers pas in het laatste kwart afstand nemen van de taaie thuisploeg. Zowel het eerste (12-13) als tweede (15-18) waren voor de bezoeksters die daardoor met een kleine voorsprong (27-31) de rust in gingen. Ook het derde kwart (17-17) gaven de twee ploegen elkaar niets toe, zodat de wedstrijd in het laatste kwart nog twee kanten op kon. In de slotfase scoorde Grasshoppers net iets makkelijker dan Triple Threat, resulterend in een 56-69 zege.
“Ook dit was weer een lastige wedstrijd”, vond Grasshoppers-coach Renate Sluijs. “Verdedigend werkten we hard, maar namen ook soms de verkeerde beslissingen. In de aanval vond ik ons te afwachtend, er werd te weinig bewogen. Het harde werken betaalde zich wel uit in het vierde kwart, waardoor we wat gemakkelijker tot scoren kwamen en de wedstrijd daarna goed uitspeelden.”

Topscorers Grasshoppers: Lotte van Kruistum 19 punten en Karin Kuijt (foto) 15 punten.

LGITS.NL Martini Sparks - Den Helder Suns 63-70

Den Helder Suns stond een pittig weekeinde te wachten met zaterdagavond een uitduel in Haren en zondagmiddag de reis naar Weert. Tegen Martini Sparks pakte de regerend landskampioen een 2-8 voorsprong die ook weer vrij eenvoudig werd weggegeven als gevolg van een matige verdedigende transitie en te veel turnovers bij de Suns. Voor de thuisploeg scoorden Kim Jaasma en Danielle Pruijs er lekker op los, terwijl bij Den Helder Janiek van Veen de kar trok. Bij rust was 36-37 in het voordeel van Den Helder dat in de tweede helft niet meer kon beschikken over Iris Vennema vanwege een enkelblessure. Ook in het derde kwart bleven de teams bij elkaar (48-51) en in het vierde kwart liep Den Helder wel even iets uit, maar werd dat gaatje door de Sparks weer net zo makkelijk bijna gedicht. Een driepunter van Kiki Fleuren en drie rake vrije worpen op rij van Amber Lewakabessy en Leonie Plagmeijer beslisten de wedstrijd in het voordeel van de Suns.

Topscorers Den Helder: Kiki Fleuren 25 punten, 4 op 11 driepunters en 7 op 8 vrije worpen; Janiek van Veen 22 punten (7/13), 3 op 6 driepunters , 8 rebounds, 4 assists en 2 steals.

Basketbal Academie Limburg - Den Helder Suns 53-95

Binnen 24 uur moesten de vrouwen uit de kop van Noord-Holland opnieuw aan de bak. Zonder de geblesseerde Iris Vennema en Mecx van Linge ging Den Helder toch goed van start in Weert. Onder leiding van de makkelijk scorende Kelsi Lidge pakte de bezoekende ploeg al snel een voorsprong en liep zo uit naar 12-24 aan het einde van eerste kwart. Waar het zaterdag voor Vennema een 'thuiskomstwedstrijd' was, ging nu Kiki Fleuren terug naar haar basketbalroots. BAL kwam nog terug tot 30-37, maar daarna liep Den Helder weer uit naar een verschil van 15 punten bij rust (35-50) en lukte het de Limburgse nieuwkomer niet meer er nog een wedstrijd van te maken. Met goede verdedigende stops en mooie aanvallen tilde Den Helder de voorsprong naar 41-69 aan het eind van het derde kwart. In het vierde kwart viel bij de Suns Noa Lewakabessy (9 punten) nog op met een aantal scores op rij aan het einde van de wedstrijd.

Topscorer Sparks: Sydney Clayton 17 punten.
Topscorers Den Helder: Kelsi Lidge 19 punten (8/13), 3 op 4 driepunters, 7 rebounds en 3 assists; Kiki Fleuren 16 punten, 4 op 12 driepunters, 6 assists en 4 steals.

Lekdetec.nl - Startportaal Binnenland 79-66

"We speelden een erg slechte wedstrijd tegen een erg sterk Lekdetec.nl", analyseerde Joost van Rangelrooy de eerste nederlaag van zijn ploeg dit seizoen. Volgens de coach van Binnenland was het goed te zien dat de thuisclub getergd was en na drie nederlagen op rij er voor eigen publiek alles aan wilde doen om die negatieve serie te doorbreken. Van Rangelrooy: "Daar hadden we de meiden vooraf voor gewaarschuwd." Maar die boodschap bleek niet helemaal goed aan te zijn gekomen bij de basketbalsters uit Barendrecht die volgens hun coach tegen 'een terechte nederlaag' aan liepen. "Niets meer en niets minder. Kop omhoog en volgende week weer knallen."

Topscorers Lekdetec.nl: Lisanne de Jonge 22 punten (10/16) en 11 rebounds; Yfke Hoek 22 punten, 4 rebounds en 2 steals; Yordi Kathmann 16 punten (6/10) en 4 op 8 driepunters.
Topscorer Binnenland: Jamailah Adams 23 punten (9/17) en 15 rebounds (9 aanvallend).

Jolly Jumpers - Topkip Lions 56-54

Topkip Lions is nog steeds op zoek naar de eerste zege van dit seizoen. Coach Chris van Kampen vond dat zijn team een goede eerste helft speelde in Tubbergen, met name verdedigend, resulterend een in een 20-28 voorsprong bij rust. Van Kampen: "In derde kwart rende Jolly Jumpers ons er een aantal keren uit in transitie, onze aanvallende keuzes waren daar mede debet aan. Onze half court verdediging bleef prima, tot een fase in vierde kwart waar we de wedstrijd lieten lopen. Van 40-43 werd het toen 51-43."
Lions kwam daarna ondanks het wegvallend van Lindsay Pengel met een blessure nog terug tot 2 punten, mede door belangrijke scores van Claire Hirman. "Vervolgens missen één van de twee vrije worpen en moeten we de klok stoppen. Vergeleken met de laatste weken was dit een veel betere wedstrijd van onze kant. We laten het aanvallend liggen en vergeten op een paar momenten het tempo beter uit de wedstrijd halen. Grote kans dat je 'm dan wint. Mijn ploeg valt niets te verwijten, we komen op het moment aanvallend wat vuurkracht tekort."