!
16 oktober 2022

Sportiff Grasshoppers samen met Startportaal Binnenland aan kop in Women's Basketball League

Door Ronald van Dam

Startportaal Binnenland, dat afgelopen weekeinde zelf niet in actie kwam, heeft gezelschap gekregen van Sportiff Grasshoppers aan kop van de ranglijst in de Women's Basketball League. De club uit Katwijk won zaterdag met 57-64 bij Jolly Jumpers en is net als Binnenland na vier duels nog ongeslagen.

Den Helder Suns blijft in het spoor van de twee koplopers. De regerend landskampioen versloeg zaterdag thuis Triple Threat met 71-64. Lekdetec.nl glijdt steeds verder af. De club uit Bemmel verloor voor de derde keer op rij, nu met 63-61 bij LGITS.NL Martini Sparks. Topkop Lions is de enige club die dit seizoen nog niet heeft gewonnen. Zaterdag trok de ploeg uit Landsmeer in eigen huis met 66-69 aan het kortste einde tegen nieuwkomer Basketbal Academie Limburg. Het is de allereerste zege van de Limburgse club op het hoogste niveau bij de vrouwen.

Jolly Jumpers - Sportiff Grasshoppers 57-64

Het nog ongeslagen Grasshoppers begon stroef en zag de thuisploeg al snel met 5-0 voor komen. Toen het eenmaal wat beter ging lopen bij de Katwijkse formatie resulteerde dat in een 15-21 voorsprong halverwege de tweede periode, maar met een 14-0 run, inclusief vier driepunters op rij, denderde Jolly Jumpers naar een 29-25 score bij rust. De voorsprong van de ploeg van Chris Stomp liep in het derde kwart zelfs even op naar acht punten (37-29), waarna Grasshoppers - mede dankzij een strakkere verdediging - de achterstand toch weer om wist te zetten in een 43-45 voorsprong na drie kwarten. In het laatste kwart bleef het lang spannend. Vanaf 52-53 liepen de bezoeksters langzaam maar zeker alsnog weg en kon de zwaar bevochten zege alsnog worden veilig gesteld.
“Een lastige wedstrijd voor ons", vond Grasshoppers-coach Renate Sluijs. "We waren vaak een stapje te laat in de verdediging en er was te weinig beweging in de aanval. In de tweede helft werd beter en agressiever verdedigd en kwam er meer snelheid in het spel.”
"Een verlies met perspectief", concludeerde Martijn Bos, assistent-coach bij Jolly Jumpers. "Op veel momenten hebben we goed verzorgd basketball laten zien tegen een sterk team. Verdedigend stonden we goed, hielpen elkaar en onze rotatie was op bepaalde momenten perfect. Aanvallender moeten we nog constanter worden."

Topscorer Grasshoppers: Deborah Vos 14 punten.

Den Helder Suns - Triple Threat 71-64

Den Helder speelde voor de derde maal op rij thuis en kreeg dit keer Triple Threat op bezoek. Met Laki Lakner als nieuwe coach en drie buitenlandse speelsters op het roster is de club uit Haarlem een tegenstander om rekening mee te houden. Dat bleek zaterdag. Den Helder begon matig, liet zowel aanvallend als verdedigend de nodige steken liet vallen en zag Triple Threat uitlopen naar 10-23 aan het einde van het eerste kwart, mede dankzij een aantal verre driepunters van Toshua Leavitt. In het tweede kwart kwam de thuisploeg langzaam maar zeker beter in de wedstrijd en boog onder aanvoering van Janiek van Veen en voormalig Triple Threat-speelster Iris Vennema de achterstand om in een 39-35 voorsprong bij rust. Den Helder liep vervolgens in het derde kwart uit naar (maximaal) acht punten voor, maar Triple Threat klampte aan en zo bleef het spannend tot het einde. Uiteindelijk trok de ploeg van Mario Bennes de zege over de streep en boekte daarmee de derde overwinning op rij.

Topscorers Den Helder: Iris Vennema (foto) 13 punten, 2/5 driepunters en 3 steals; Janiek van Veen 13 punten (4/6), 4 rebounds en 7 assists.
Topscorer Triple Threat: Toshua Leavitt 21 punten (7/11) en 4/8 driepunters.

Topkip Lions - Basketbal Academie Limburg 66-69

BAL-coach Jorrick Creyghton omschreef de zege van zijn team in Landsmeer als 'historisch'. "We winnen voor het eerst een wedstrijd op het hoogste niveau bij de vrouwen en dat al in ons vierde duel van het seizoen. In alle opzichten een mijlpaal voor de opleiding van talenten die we in Weert hebben neergezet. Kijkend naar de wedstrijd begon Lions heel goed. Je ziet dat ze een ervaren groep op de vloer kunnen brengen en daar verkeken wij ons in het begin op. Vervolgens laten we zien dat we ook op dat niveau thuis horen. Ik ben vooral blij dat we niet hebben hoeven af te wijken van hoe we willen verdedigen. We hadden veel druk en energie, wilden het gevecht aan gaan op het veld en elkaar helpen in veel situaties. Daarnaast heeft iedereen scorend een bijdrage geleverd aan dit succes, met 30 punten van de bank, ook dat is mooi. Ik ben echt megatrots op de meiden. Nu zorgen dat we de goede dingen uit deze wedstrijd halen en daar op door bouwen."

Topscorer Lions: Lindsay Pengel 25 punten (8/14), 7 rebounds en 5 steals.
Topscorer BAL: Alexandra Laporta 13 punten en 4 rebounds.