!
53653771860_edfac8495f_k
15 april 2024

We gaan naar Parijs! Rolstoelmannen plaatsen zich voor Paralympische Spelen

Het is onze rolstoelbasketballers gelukt zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen! Door in de kruisfinale van het kwalificatietoernooi Colombia te verslaan (60-39) mag de ploeg van coach Cees van Rootselaar zich opmaken voor een fantastische sportzomer.

Nederland won op het kwalificatietoernooi drie van zijn vier wedstrijden: alleen Frankrijk was in de poulefase te sterk voor de mannen. Nederland moest zich in Antibes, Frankrijk, voorbij Canada, Iran, Frankrijk en dus Colombia knokken.

Alleen al de overwinningen op Canada en Iran zijn enorm knap voor Nederland. Canada beschikt in Patrick Anderson over een speler die door velen als de beste rolstoelbasketballer allertijden wordt beschouwd. Iran is een angstgegner: Nederland verloor vorig jaar op de wereldkampioenschappen de wedstrijd om brons van dit land.

In de finale tegen Colombia waren Mendell op den Orth en Gijs Even (scorend gezien) de grote mannen voor Nederland. Beiden scoorden 21 punten. Robin Poggenwisch gaf ze als spelverdeler de meeste kansen: die eindigde de wedstrijd met 14 beslissende eindpasses.

"Verdedigend was het zó goed!"

Coach Cees van Rootselaar: "We wisten dat het op 15 april moest gaan gebeuren en het is gewoon gelukt! Colombia is een goed team, je komt niet zomaar op dit toernooi. Maar we hebben bewezen over een bredere selectie te beschikken. Dat zag je wel aan Gijs, die meer speeltijd krijgt en die ook volop benut.

Verdedigend was het zó goed, wat we dit toernooi hebben laten zien. Als je ziet wat we aan aanvallende krachten tegen hebben gekregen! We speelden intensief en vandaag lukte het ons ook nog eens om zelf te gaan scoren. Dan maak je het jezelf gemakkelijk en weet je dat je een gat kan slaan. Toen het verschil rond de 10 punten kwam werd iedereen rustiger. Toen we wisten we: We gaan naar Parijs!"

Captain Quinten Zantinge: "Mijn eerste gevoel is er één van trots. Dat we ons doel bereikt hebben waarvoor we hier kwamen. Dat we nu ons kunnen voorbereiden om in Parijs voor die medailles te strijden. Trots op de energie waarmee we die laatste wedstrijd gespeeld hebben. Van de mensen op het veld tot de mensen op de bank. The job is done."

Beeld: Fédération Française Handisport

Gerelateerde artikelen