!
WhatsApp Image 2024-04-30 at 12.02.44 (1)
31 mei 2024

Hoop(s) for Gambia: basketball als instrument om een betere toekomst te bouwen

Niet iedereen die basketbalt hoeft in de NBA terecht te komen. Soms is het al heel wat als sporters, door het beoefenen van de sport, bij alcohol en drugs wegblijven en niet in het sekstoerisme terecht komen. Daar zorgt Edward Spier voor met zijn ‘Hoops for Gambia’, een stichting die een betere toekomst bouwt voor jeugd in het Afrikaanse land.

Edward 'Eddie' Spier ging in 2017 voor het eerst met zijn vrouw naar Gambia. Hij zocht toen al op wat er in het land aan basketball te doen was. Hij vond de BBA, de ‘Bakau Basketball Academy’, en als fanatiek coach en trainer besloot hij er een training te geven. “En toen zag ik: dit kan gewoon niet. Een reteslecht pleintje, slechte ballen en mensen speelden op blote voeten of slippers. In het vliegtuig terug zei ik tegen m’n vrouw Desirée: Hier moeten we iets mee.”

Het rechte pad

Dat gevoel bleef knagen. Hij e-mailde de directeur van de vliegtuigmaatschappij die zijn reis verzorgde en legde hem zijn complete gameplan voor. Edward wilde een jeugdopleiding starten in Gambia en een nationaal jeugdteam op de been brengen. En dat alles met als doel: basketball gebruiken om jeugd op het rechte pad te houden.

De directeur was overtuigd: die bood aan dat zijn bedrijf vluchten en hotelverblijven zou sponsoren. In de jaren die volgde reisde Spier twee of drie keer per jaar naar Gambia om het project verder vorm te geven. In 2018 werd de BBA een ‘foundation’, waar naast Spier ook Enoch Derby en Jurriën Berghuis in het bestuur zitten. Zij zetten de doelstellingen zwart-op-wit: Onderwijzen door middel van basketball. Atleten gebruiken om de boodschap bij kinderen ter krijgen: blijf op school, haal je opleiding, zoek een baan.

Wat startte met zo’n 79 leerlingen groeide snel uit tot bijna 300 jongeren die bij de BBA rondliepen. De BBA werd een sociaal vangnet waarin oudere jongeren leidinggaven aan kleine groepjes jongere leden. Edward: “Die checken: heb je jouw huiswerk af? Waar loop je tegenaan? Wat kunnen we doen? We gaan pas basketballen ná het schoolwerk.”

Terugval na corona

De Bakau Basketball Academy bleek te voorzien in een enorme behoefte. Toen sloeg corona toe en de pandemie liet zien hoe kwetsbaar zelfs de beste initiatieven kunnen zijn. De BBA verloor het overgrote deel van zijn leden. Het nationale jeugdteam slonk van een selectie van 18 spelers tot 3. Edward: “Die drie zijn de enigen van wie we weten wáár ze zijn. Eentje is nog in het land, de twee anderen zitten in Ethiopië en Senegal en proberen zo naar Europa te komen. De rest? Die zijn verhuisd, simpelweg gestopt of misschien wel dood. We weten het niet.”

De les: zonder basketball valt de sociale controle weg. En dat veranderde het plan van aanpak enigszins. Als het in Gambia regent, en dat is een groot deel van het jaar, kan er niet gespeeld worden. Sporthallen zijn er niet. Spier en zijn team verlegden daarom de focus. “Er moest een veld komen met een dak, met zonnepanelen en lampen, zodat er elke dag, óók ’s avonds, gespeeld kan worden.”

WhatsApp Image 2024-05-10 at 12.27.49

Edward Spier geeft training tijdens één van zijn werkbezoeken aan Gambia

‘Hoops for Gambia’ legde contacten met een architect – het plan voor het overdekte veld ligt er. Een lokaal opperhoofd en de burgemeester van Bakau zegden toe dat de stichting (want dat is het inmiddels) een enorme lap grond kunnen krijgen om het plan te realiseren. “Eigenlijk hebben we alles dat we nodig hebben om aan de slag te gaan”, aldus Edward. “Behalve geld.”

Sponsoring van alle kanten

De plannen die Edward met de stichting heeft kosten – voor nu – zo’n 25.000 euro. Hij heeft er iets meer dan 1000 gesponsord gekregen en een school in Groningen organiseert binnenkort een sponsorloop om dat bedrag aan te vullen. Via basketball.nl hoopt Spier nu dat iemand het project ziet, waardeert en een steentje bij wil dragen. “Alles kan helpen. Geld om het veld te bouwen, maar ook oude kleding, materialen: we kunnen het allemaal gebruiken.”

Als het aan hem ligt kan Hoops for Gambia snel verder met de BBA, bij waar het ooit was gebleven. Via de basketbalacademie en het nationale team wil Hoops for Gambia lokale helden creëren die de jeugd ter plaatse inspireren. “Als we Gambia écht willen helpen, moeten we bij de jeugd zaadjes planten zodat zij zelf het land verder gaan helpen. Ik geloof echt dat basketball daar een heel goed instrument voor is.”

Wil jij Edward's Stichting steunen? Alle hulp is welkom. Doneur via https://www.hoopsforgambia.nl en kijk ook op die site voor andere manieren om een steentje bij te dragen.

Gerelateerde artikelen