!
28 maart 2022

Basketball Cup voor MBCA MU16, Apollo MU22 en BAL MU18

Door Ronald van Dam

De laatste drie winnaars van de Basketball Cup 2022 zijn bekend. In sporthal Boshoven in Weert werden zondag finales afgewerkt. Bij de mannen U16 ging de beker naar MBCA uit Amstelveen, bij de mannen U22 was BC Apollo Amsterdam de sterkste en Basketball Academie Limburg uit Weert schreef bij de mannen U18 het bekertoernooi van de Nederlandse Basketball Bond op z'n naam.

Finale MU16: MBCA – Landstede Hammers 87-73

In de eerste wedstrijd van de dag zijn de twee finalisten lang aan elkaar gewaagd. Na het eerste kwart leidt MCBA met 21-20 en bij rust is het verschil slechts twee punten in het voordeel van de Amstelveense club, al loopt MBCA in het tweede kwart wel even uit naar negen punten. Maar Landstede knokt zich weer terug en komt in het derde kwart zelfs voor door een driepunter. Het slot van dat kwart is weer voor MBCA (66-59), waarna Djairo de Jong met een raak drietje begin vierde kwart de Amstelveense ploeg tien punten voor brengt. Dat worden er met nog zes minuten te gaan zelfs vijftien. Landstede probeert met een full court press het tij nog te keren, maar MBCA speelt het duel gecontroleerd uit en pakt de beker. Djairo de Jong is met 27 punten topscorer bij MBCA. Bij Landstede is Henk-Gabriël van der Ham goed voor 18 punten.

Finale MU22: Landstede Hammers – BC Apollo Amsterdam 68-92

De eerste voorsprong is voor Landstede, maar Apollo haakt al snel aan en na een attractieve eerste helft is de wedstrijd nog volledig in evenwicht: 43-43. Begin derde kwart maakt Apollo met goede verdedigende stops en twee scores het eerste verschil. Landstede neemt meteen een time-out, maar de Amsterdammers blijven goed verdedigen en de tegenstander uit Zwolle komt in die fase nauwelijks tot goede schoten. Pas na drie minuten in het derde kwart staat de eerste score van Landstede op het bord. Het wordt nog eenmaal gelijk, waarna Apollo opnieuw aanzet en langzaam uitloopt. Via een buzzer-beater gaat de Amsterdamse ploeg met 58-72 voorsprong het laatste kwart in. Het word zelfs 62-81 en dan weten ze bij Landstede dat ook een late full court press Apollo niet meer van de Basketball Cup af gaat houden. Topscorer bij Apollo is Job Kajhan met 23 punten en bij Landstede is dat Dion Turpijn met 19 punten.

Finale MU18: Basketbal Academie Limburg – Lokomotief 76-60

In de laatste finale in sporthal Boshoven komt de organiserende club zelf in actie. BAL begint goed, ziet Lokomotief even terugkomen tot 6-4, om daarna meteen uit te lopen naar 15-5 aan het aan van het eerste kwart. In het tweede kwart blijft de club uit Rijswijk maar zoeken naar een ritme in de aanval. Dat wordt uiteindelijk gevonden, met een 0-6 run haakt Lokomotief weer aan (21-16) en de 29-23 ruststand biedt weer Rijswijks perspectief. Maar BAL komt goed uit de kleedkamer, bouwt de voorsprong uit naar vijftien punten en bij 51-31 knapt er iets bij Lokomotief. De maximale voorsprong van BAL is 25 punten (60-35), waarna de Rijswijkse formatie zich weigert af te laten slachten en in het vierde kwart nog terugkomt tot elf punten verschil. Dat verdient een compliment, al komt de bekertitel van de Limburgers niet meer in gevaar. Kuhnle Afolabi is met 17 punten topscorer bij BAL, Toine Smit tekent voor 18 punten bij Lokomotief.

Foto's: Tessa van Gameren