!
2223 WBL GRA Karin Kuijt
22 april 2023

Basketbalsters Sportiff Grasshoppers delen eerste klap uit in strijd om landstitel

Sportiff Grasshoppers heeft de eerste klap uitgedeeld in de strijd om het kampioenschap van Nederland bij de vrouwen. De basketbalsters uit Katwijk wonnen zaterdag in Den Helder met 73-76 van de Suns na een buzzer beater van Fleur Kuijt en kaapten zo het thuisvoordeel in de finale van de play-offs in de Women's Basketball League. Grasshoppers leidt de best-of-five serie met 1-0. De tweede wedstrijd wordt dinsdag 25 april a.s. om 20.30 uur gespeeld, wederom in Den Helder.

Vorig seizoen stonden de twee ploegen ook tegenover elkaar in de finale. Toen won Den Helder met 3-1 en werd zo voor de zestiende keer landskampioen. Dit seizoen troffen de clubs elkaar al zes keer. Grasshoppers won de eerste drie wedstrijden (inclusief het duel om de Supercup), Den Helder de laatste drie.

Den Helder Suns (1) - Sportiff Grasshoppers (2) 73-76

In de volgepakte sporthal Sportlaan liep de thuisclub in het eerste kwart achter de feiten aan. Matig rebounden en verdedigen leidde tot een 17-22 score in het voordeel van Grasshoppers, waar Fleur Kuijt aanvallend de spreekwoordelijke kar trok. Bij Den Helder was dat Janiek van Veen.

In het tweede kwart ging het bij Den Helder war beter lopen, resulterend in een bescheiden voorsprong (43-40) bij rust. In de tweede helft ontliepen de teams elkaar niet veel, al was het Grasshoppers dat het derde kwart aan de goede kan van de score (56-58) afsloot. De ploeg van Renate Sluijs leek in de laatste periode een gat van tien punten te slaan, maar zag Den Helder zich terug in de wedstrijd vechten.

De regerend landskampioen kwam door een driepunter van Kiki Fleuren in de slotfase met 73-71 voor. Lotte van Kruistum bracht haar team met twee rake vrije worpen weer langszij: 73-73. Vervolgens miste Den Helder een lay-up, waarna Fleur Kuijt met een driepunter in de zoemer Grasshoppers de zege en een 1-0 voorsprong in de finale bezorgde.

Fleur Kuijt was goed voor 17 punten met 5 uit 9 achter de driepuntslijn. Topscorer bij Grasshoppers met 24 punten en 7 assists was Karin Kuijt. Bij Den Helder toonde Kelsi Lidge met 19 punten en 9 rebounds zich de meest productieve speelster.

"We hebben de overwinning kunnen pakken door ons aan de afspraken te houden en vertrouwen te hebben in elkaar", sprak de winnende coach Renate Sluijs na afloop. "Verdedigend gaven we meer druk op de bal en aanvallend hebben we wat variaties in een aantal plays toegepast Maar vooral focus, intensiteit en communicatie waren cruciaal voor ons vandaag."