WBL Round-up Week 9: Forse uitslagen maken verschillen duidelijk

Door Tiel van den Heuvel

Het negende speelweekend in de Womens Basketball League stond niet bol van de spanning. Titelkandidaten deden wat ze moesten doen. Middenmoters en hekkensluiters konden niet verrassen. Dit is wat er de afgelopen dagen gebeurde in de WBL.

(Beeld uit een artikel van Henk Wals op lionsbasketball.nl)

Eindsprint brengt Topkip Lions voorbij Den Helder Suns

Hoewel de eindscore (77-59 Topkip Lions) het niet laat zien, bleef deze wedstrijd in Landsmeer lang close. Den Helder begon zelfs sterker aan de wedstrijd. Na een 5-13 begin stond het na het eerste kwart 15-17 voor de bezoekers. Landsmeer rechtte de rug en kwam in het tweede kwart op voorsprong. Bij rust was het 36-32 voor de thuisploeg.

Ook in het derde kwart bleef het close (55-51 na Q3), maar in het vierde liep Landsmeer weg. Met twee en een halve minuut te gaan was het al 76-59 en was de wedstrijd gespeeld.

Bij Lions maakte Kim Hartman haar rentree na lang blessureleed. Topscorers bij de winnaars waren Lindsay Pengel (17 punten) Richelle van der Keijl (16 pts) en captain Charlotte van Kleef (13 pts). Bij Suns scoorde Mecx van Linge 16 punten en ook Brooke Bigott en Noa Lewakabessy kwamen met 15 en 11 punten in dubbele cijfers.

Grasshoppers raast over ZZ Leiden heen

In Leiden had titelfavoriet Grasshoppers geen kind aan ZZ Leiden. In een wedstrijd die na één kwart al gespeeld was werd het 88-50 voor de bezoekers. Alissa van der Plas had een monster double double voor Grasshoppers: 27 punten, 11 rebounds. Ook Liselot Kulk (14pts), Lotte van Kruistum (13 pts) en Ilse Kuijt (10 pts) haalden dubbele cijfers voor de ploeg uit Katwijk.

Richard den Os, coach ZZ Leiden: “Grashoppers was simpelweg een maatje te groot voor ons. Maar het enige waar ik teleurgesteld over ben, is de manier waarop we de wedstrijd begonnen. We speelden bang, gingen alles uit de weg en keken dus meteen tegen 0-16 en 6-28 aan. Daarna begonnen we met spelen. We hebben goede dingen laten zien die we mee kunnen nemen naar volgende wedstrijden."

Gelegenheidsteam Binnenland verslaat QSTA United

Een gehavend Startportaal Binnenland kreeg een enorm sterke wedstrijd van wisselspelers, dames 2 en een comeback krijger om QSTA United te kunnen verslaan: 70-54.

“Onze startende vijf zaten zo’n beetje aan de zijkant”, zegt Remy de Wit, coach bij Startportaal Binnenland. “We hielden één legitieme dames één speelster over en vulden het team aan met dames 2.” Gabriëlle van den Bosch, die eigenlijk niet meer bij het eerste mee wilde doen, speelde zo haar eerste wedstrijd voor het eerste team en scoorde daarin meteen 10 punten. “Gabriëlle en Lisa van den Adel (16 punten) speelden een hoofdrol voor ons”, aldus een dankbare coach De Wit. "Gabriëlle heeft gezegd ons te willen helpen, tot er licht aan het einde van de tunnel zichtbaar is. Daar zijn we heel blij mee."

“We wisten dat Bemmel veel helpside speelt, dus we probeerden veel drive and kick situaties te creëren”, legt hij de tactiek van de wedstrijd uit. Hierdoor ontstond er veel ruimte voor afstandschoten. Anna van Dalsum (19 punten, 5 driepunters) maakte daar het meest dankbaar gebruik van. “We speelden met zijn allen een buitengewoon goede, geconcentreerde wedstrijd”, vat De Wit samen. “Ons tactische plan werkte goed, we waren gedisciplineerd en brachten energie. Ik ben tevreden.”

20.30 uur: Grasshoppers – Startportaal Binnenland

Basketball.nl probeert op maandag- of dinsdagochtend zo snel mogelijk de recaps van wedstrijden uit de WBL samen te voegen in deze round up. Coaches en speelsters kunnen na de games altijd hun reactie opsturen. We kunnen niet beloven dat die altijd worden gebruikt, maar ze helpen enorm bij het samenstellen van dit artikel. Wil jij ook bijdragen? Neem contact op met Tiel van den Heuvel, medewerker communicatie en PR, via tiel.van.den.heuvel@basketball.nl of 06-54641622.