!
11042021 WBL Den Helder Binnenland Treffers Van den Bosch.jpg
13 april 2021

'Benader elke wedstrijd in play-offs van de WBL als een Game 7'

Door Ronald van Dam

De play-offs in de Women's Basketball League gaan van start. Vanavond staat voor de acht teams de eerste wedstrijd in de eerste ronde op het programma, donderdag gevolgd door de tweede en zaterdag dan de eventuele beslissende derde wedstrijd. Alle series in deze play-offs zijn een best-of-three, ook de halve finales en de finale. En dat maakt het volgens Hakim Salem 'gevaarlijk'. Met de bondscoach van de Orange Lions beschouwen we de eerste ronde voor. 'Je moet elke wedstrijd nu als een Game 7 benaderen'.

Dozy BV Den Helder (1) - Triple Threat (8)

Salem: "En hele interessante match-up. Den Helder is op basis van de kwaliteit in de selectie en wat ze tot nu toe hebben laten zien favoriet voor de titel. Ze wilden ook echt eerste worden in het reguliere seizoen voor het thuisvoordeel in de play-offs. Maar dat betekent ook dat je met die druk moet spelen, iedereen wil van de gedoodverfde nummer één winnen. Met Maaike Klein, Sarah Curran en Kourtney Treffers (grote foto) hebben ze veel play-off ervaring in huis, ze hebben de beker al gewonnen en weten wat er nodig is om te te winnen. Maar je ziet Triple Threat met de week groeien en beter gaan spelen. En zij hebben met Naomi Halman, Britt Zappeij, Katie Bussey en Janine Guijt ook heel veel ervaring in huis. Plus Iris Vennema staat geweldig te spelen, voor mij is dit een gevaarlijke outsider. In een best-of-three wil je niet de eerste wedstrijd thuis verliezen, zodat de tegenstander het daarna thuis kan afmaken. Het zijn korte series. In de play-offs is niks gegarandeerd. Je moet elke wedstrijd nu als een Game 7 benaderen, duel voor duel spelen. Belangrijk in deze serie wordt de inside verdediging. Beide teams zijn inside dominant, maar kan Den Helder Naomi Halman één tegen één afstoppen. Zoals ik al zei: een hele interessante serie."

4Consult/Binnenland (2) - BC Utrecht (7)

Salem: "Binnenland is een outsider voor de titel die wel eens all the way zou kunnen gaan. Een ploeg met veel ervaring en kwaliteit, een compleet kampioenschapsteam. Ze hebben met de van Kentucky afkomstige Jaida Roper een Amerikaanse pointguard erbij gekregen die haar draai steeds meer begint te vinden. Speelsters als Marlou de Kleijn en Eline Kasius brengen veel kwaliteit mee en maken in mijn optiek het verschil. BC Utrecht Cangeroes verdient een dik compliment dat ze de play-offs hebben gehaald, de eerste keer volgens mij. Dat hebben ze gedaan met een mix van er ervaring en jonge speelsters met talent. Dat is een goede eerste stap om de komende jaren een stabiele factor in de Women's Basketball League te worden."

Lekdetec.nl Lisanne.jpg

Lekdetec.nl (3) - Jolly Jumpers (6)

Salem: "Lekdetec.nl had een geweldige run van elf zeges op rij, maar verloor de laatste drie van Grasshoppers, Binnenland en Den Helder. Dat kan, dat zijn teams waar je van kunt verliezen. Geen reden voor paniek, want dit is een goede ploeg die goed basketball speelt, basketball met een plan. Ik zie een structuur met automatismen in het spel. Dat compliment wil ik Vincent van Sliedregt graag maken. Aan de andere kant is Jolly Jumpers een taaie tegenstander die ook bezig is aan een mooi seizoen. Toch denk ik dat Lekdetec.nl wat verder is. In Lisanne de Jonge (foto) en Yordi Kathmann hebben ze ervaring, speelsters die al een keer kampioen zijn geworden. Maar ze hebben ook jeugd, met iemand als Julia Jorritsma die dit dit seizoen echt aan het doorbreken is. Maar kan zij in de play-offs nog een stap zetten? Lekdetec.nl speelt snel, hanteert graag de driepunter en als die vallen zullen ze snel klaar zijn. Maar valt de driepunter niet, wat dan? Jolly Jumpers heeft inside goede speelsters die lekker buffelen onder de basket. Ik denk dat deze serie naar Game 3 gaat en dat Lekdetec.nl dan wint."

Sportiff Company Grasshoppers (4) - Lions Basketball (5)

Salem: "Van al die interessante match-ups is dit de meeste interessante, omdat deze twee teams heel dicht bij elkaar zitten. Dat hebben we wel gezien in de twee onderlinge wedstrijden die ze hebben gespeeld in het reguliere seizoen en waarbij beide teams on the road wonnen. Blijkbaar is thuisvoordeel hier geen factor. Dat geldt natuurlijk voor alle series nu er zonder publiek wordt gespeeld, al denk ik toch dat je het liefst zo vaak mogelijk in je eigen hal wilt spelen. De Lions hebben de ervaring van Tanya Bröring, zij draait het team in het veld. Hoe gaat Grasshoppers dat stoppen? Kunnen ze de motor van de :Lions stil leggen? Grashoppers wil het liefst het tempo bepalen, als dat lukt, dan hebben zij goede papieren."

Tot slot wil Salem nog een lans breken voor Keijser Capital Martini Sparks, de club uit Haren die zonder zege negende en laatste eindigde en zodoende niet meedoet aan de play-offs. "Het was met de coachwissel geen makkelijk seizoen voor de Sparks. Maar het is een jong team dat geduld moet hebben. Het kost je gewoon een paar jaar voordat je je plek in de League hebt gevonden. Kijk naar naar Grasshoppers, daar zijn ze ook met de jeugd begonnen als fundament van het succes dat ze in Katwijk nu hebben. Dat kan in Haren ook. Houd het fundament goed en bouw verder!"

Foto's: Jeffrey Lewakabessy en Hennie van Diest

Gerelateerde artikelen