!
Alissa van der Plas
1 april 2023

Den Helder Suns als nummer één naar play-offs van Women's Basketball League

Den Helder Suns begint als nummer één van het reguliere seizoen aan de play-offs van de Women's Basketball League. De regerend landskampioen verzekerde zich van maximaal thuisvoordeel door zaterdag in de Elite A met 77-58 van Sportiff Grasshoppers te winnen en de ploeg uit Katwijk definitief naar de tweede plek te verwijzen. Triple Threat verloor thuis met 85-90 van Startportaal Binnenland, maar was al zeker van de derde plek.

TopKip Lions hield in de Elite B de ongeslagen status vast dankzij een 76-52 thuisoverwinning op Basketbal Academie Limburg en eindigde als zesde. Lekdetec.nl, dat een moeilijke tweede fase van het seizoen meemaakte, sloot de competitie af met een 74-67 zege op LGITS.NL Martini Sparks en de zevende plaats. De achtste en negende plek zijn voor BAL en de Sparks. De nummers één t/m acht doen mee aan de play-offs die dinsdag 4 april al van start gaan.

Den Helder Suns - Sportiff Grasshoppers 77-58 (Elite A)

Inzet van dit duel tussen de nummers één en twee van de ranglijst was het thuisvoordeel gedurende de gehele play-offs. Beide teams begonnen aarzelend aan de wedstrijd en hadden moeite met scoren. Den Helder stond na het eerste kwart met 19-13 voor. In het tweede kwart waren het Mecx van Lingen en Janiek van Veen bij de Suns die de basket wat makkelijker vonden, waardoor de thuisploeg bij rust nog steeds leidde: 35-27. Opvallend was wel dat Grasshoppers in de eerste helft liefst 11 aanvallende rebounds pakte.
In het begin van het derde kwart kwam Grasshoppers terug in de wedstrijd, reden voor Suns-coach Mario Bennes om met een time-out zijn team op scherp te zetten. Met succes, want vanaf dat moment scherpte Den Helder de verdediging aan en dat resulteerde in een ruime 59-41 voorsprong bij het ingaan van het vierde kwart. Het verschil bedroeg maximaal 22 punten in het voordeel van de Suns die niet meer in de problemen kwamen. Kelsi Lidge was met 16 punten en 11 rebounds topscorer bij de thuisploeg. Ook Lotte van Kruistum van Grasshoppers tekende met 15 punten en 10 rebounds (9 aanvallend!) voor een double-double, net als Alissa van der Plas (foto) met 10 punten en 10 rebounds.

Grasshoppers-coach Renate Sluijs: “We waren de hele wedstrijd niet scherp, hadden geen focus. Te veel speelsters gaven niet thuis en dan ga je van een team als Den Helder niet winnen.”

2223 WBL TopKip Lions

TopKip Lions - Basketbal Academie Limburg 76-52 (Elite B)

Voor de negende maal op rij sloot TopKip Lions een wedstrijd in de Elite B met winst af, daarmee aantonend er eigenlijk niet in thuis te horen. Voor coach Chris van Kampen was het tegen BAL zaak zijn team klaar te stomen voor de play-offs en speelsters daar waar mogelijk te sparen. Dat lukte. Lindsay Pengel bleef aan de kant en verder kregen alle speelsters ruim speeltijd. Tot 21-15 in het tweede kwart bleef de Limburgse opponent bij, maar met zeven punten op rij van Charlotte van Kleef (topscorer met 28 punten) was bij 31-19 het eerste verschil gemaakt. Bij rust leidde de thuisploeg al met 41-24, waardoor Van Kampen in de tweede helft lekker kon blijven wisselen zonder dat de voorsprong in gevaar kwam. Het werd uiteindelijk 76-52. BAL zat nog wel even in spanning, maar omdat LGITS.NL Martini Sparks bij Lekdetec.nl verloor, mag de club uit Weert in z'n eerste seizoen in de WBL meteen aan de play-offs meedoen. Voor de 41-jarige Nadine Boesaart die een applauswissel kreeg, was het het haar laatste reguliere competititiewedstrijd in de WBL. De speelster van TopKip Lions stopt na dit seizoen.

De match-ups in de eerste ronde van de play-offs (best-of-three) zien er als volgt uit:

Kwartfinale 1: Den Helder Suns (1) - Basketbal Academie Limburg (8)

Dinsdag 4 april: Den Helder Suns - Basketbal Academie Limburg (20.30 uur)
Zaterdag 8 april: Basketbal Academie Limburg – Den Helder Suns (20.00 uur)
Evt. game 3: n.t.b.

Kwartfinale 2: Sportiff Grasshoppers (2) - Lekdetec.nl (7)

Woensdag 5 april: Sportiff Grasshoppers – Lekdetec.nl (20.30 uur)
Zaterdag 8 april: Lekdetec.nl – Sportiff Grasshoppers tijdstip (n.t.b.)

Kwartfinale 3: Triple Threat (3) - TopKip Lions (6)

Dinsdag 4 april: BC Triple Threat – TopKip Lions (20.30 uur)
Zaterdag 8 april: TopKip Lions – BC Triple Threat (19.30 uur)