2223 WBL DHS MSP Fleuren
14 december 2022

Den Helder Suns heeft geen moeite met Martini Sparks in aanloop naar Final Four

Door Ronald van Dam

Komende vrijdag (16 december) begint de Final Four voor vrouwen. In de aanloop naar het evenement in Katwijk komen drie van de vier deelnemers deze week nog in actie voor de competitie in de Women's Basketball League. Den Helder Suns nam het dinsdagavond op tegen LGITS.NL Martini Sparks uit Haren en liet een overtuigende 93-51 zege noteren. Sportiff Grasshoppers had woensdag thuis geen problemen met Triple Threat (83-63) en Jolly Jumpers bewees met een 67-72 zege bij Topkip Lions zich niet voor niets te hebben geplaatst voor de Final Four.

Den Helder Suns - LGITS.NL Martini Sparks 93-51

Waar de thuisploeg nagenoeg compleet is, zit bij de Sparks een nieuwe coach op de bank (Damian Boomstra vervangt tot de Kerst de vertrokken Robert Tinga) en ontbreekt een aantal speelsters. De Suns beginnen aanvallend goed aan de wedstrijd, maar laten verdedigend wel wat steken vallen. Bij 13-8, na vijf minuten spelen, scherpt de ploeg van Mario Bennes de verdediging aan, resulterend in een 28-12 score aan het einde van het eerste kwart. In het tweede kwart bouwt Den Helder de voorsprong aanvankelijk uit naar 40-18, maar als het verdedigend weer verslapt, loopt het verschil richting de rust (53-29) niet verder op. De start van de tweede helft is voor Den Helder. In een vloek en een zucht vergroot de thuisploeg door goed samenspel en mooie fastbreaks de voorsprong uit naar 71-32 en bij 82-37 aan het einde van het derde kwart is er van enige spanning geen sprake meer. Door concentratieverlies bij Den Helder gaat het laatste kwart met 11-14 nog naar de Sparks, maar de zege is voor de Suns.

Topscorer Den Helder Suns: Kiki Fleuren (foto) 23 punten (9/11), 5 op 6 driepunters, 5 rebounds en 4 assists.
Topscorer Martini Sparks: Leah Marie Porath 14 punten, 4 rebounds, 2 assists en 2 steals.

Sportiff Grasshoppers - Triple Threat 83-63

Grasshoppers-coach Renate Sluijs vond dat haar team aanvallend goed aan de wedstrijd begon, maar aanvankelijk verdedigend te veel ruimte weg gaf aan Triple Threat. "Na wat aanpassingen was dat beter verzorgd en kregen we meer controle over de wedstrijd. Zo konden we aan een goede voorsprong bouwen en die gaven we daarna ook niet meer uit handen."
Het eerste kwart (20-19) ging nog gelijk op. Bij rust leidde de thuisploeg al met 35-25 en na drie kwarten spelen was het verschik opgelopen naar 18 punten: 57-39.

Topscorer Grasshoppers: Lotte van Kruistum 23 punten (10/17) en 17 rebounds (10 aanvallend_
Topscorer Triple Threat: Toshua Leavitt 22 punten en 6/15 driepunters.

Topkip Lions - Jolly Jumpers 67-72

Jolly Jumpers schoot tegen Topkip Lions goed uit de startblokken, resulterend in een 7-23 voorsprong na het eerste kwart en die voorsprong werd daarna in veilige haven geloosd. "Aanvallend was ons tempo goed en we vonden elkaar prima", vond assistent-coach Martijn Bos. "Maar naarmate de wedstrijd vorderde, gaf Lions steeds meer tegengas. Ze haakten een paar keer aan, maar steeds hadden we genoeg veerkracht om daar op te reageren met goede scores. Op belangrijke momenten lieten we punten liggen op de vrije worplijn. Dat zal aandacht krijgen de komende tijd. We willen aansluiting vinden bij de top drie, dus was dit een belangrijke zege."