!
Huldiging 18-3 Zandvoort
19 maart 2023

Dik verdiende bondsonderscheidingen voor Henk Pieterse, Karel Vrolijk en Roel Tuinstra

Henk Pieterse en Karel Vrolijk zijn op voordracht van de Commissie Onderscheidingen door het bondsbestuur benoemd tot Lid van Verdienste van de Nederlandse Basketball Bond. Roel Tuinstra heeft de Bondsspeld gekregen. Het drietal is onderscheiden vanwege hun bijzondere, substantiële en onderscheidende bijdragen die ze aan het basketball in Nederland hebben geleverd.

Pieterse, Vrolijk en Tuinstra kregen hun onderscheidingen zaterdagavond uitgereikt door Hans van Rooden, voorzitter van de Commissie Onderscheidingen, en Juliet Fransen als afgevaardigde namens directie en bestuur van de NBB. Dat gebeurde tijdens een reünie van The Lions in Zandvoort, waar Vrolijk en Tuinstra voor hebben gespeeld.

Henk Pieterse (Lid van Verdienste)

Henk Pieterse begon op zijn zestiende met basketball, de sport waarin hij uiteindelijk een mooie carrière zou opbouwen. Pieterse speelde in de eredivisie bij Den Bosch en Den Helder, werd vijf keer kampioen van Nederland en won drie keer als speler de nationale beker. De center speelde vier jaar college basketball in Amerika en rook zelfs nog even aan de NBA bij de Philadelphia 76ers.

Pieterse kwam 101 keer uit voor het Nederlands team en was er bij toen Oranje in 1983 met de vierde plaats bij het EK de beste internationale prestatie ooit leverde. Daarnaast was hij ook actief als coach, maar de laatste decennia heeft Henk zicht vooral gericht op het geven van clinics en presentaties. Al in zijn actieve carrière als topsporter begon hij met zijn succesvolle ‘Pest Mij Maar Tour’, waarmee hij nog steeds wekelijks veel kinderen in het land bereikt en enthousiast weet te maken.

In 2006 richtte hij zijn bedrijf Ball-Contact Sportservice op. Alles waar Pieterse voor stond en staat, draagt hij sindsdien over via de sport.

Henk Pieterse

Karel Vrolijk (Lid van Verdienste)

Karel Vrolijk 'staalde' zichzelf als basketballer op het Museumplein op Veld A en was daar een echte stemmingmaker. Niet voor niets luidde zijn bijnaam 'Karel Karakter'. Vrolijk speelde op het hoogste niveau bij Herly en Levi’s Flamingo’s, werd kampioen in de eredivisie in 1966, 1972 en 1976 en speelde meerdere Europacup wedstrijden. Hij kwam 79 keer uit voor het Nederlands team en was in de zestiger jaren één van de eerste spelers die een profcontract tekende in België. Ook was Vrolijk korte tijd coach bij Delta Lloyd in Amsterdam.

Karel Vrolijk

Roel Tuinstra (Bondsspeld)

Roel Tuinstra, als speler ook wel 'De Bril' en 'Happy Hooker' genoemd, kan bogen een bijzondere carrière als basketballer. Tuinstra speelde maar liefst zeventien jaar in de eredivisie bij o.a. Kinzo Amsterdam en SVE Utrecht, werd met die teams meerdere malen landskampioen en veroverde de nationale beker met The Lions uit Zandvoort in 1972. Zijn hoogtepunt als speler waren de 34 punten in de Europacup tegen Real Madrid in 1967. Als international mocht hij 59 keer het shirt van Oranje dragen en bij het Nederlands team heeft later nog de rol van assistent-coach vervuld. Daarnaast was Tuinstra ook coach in de eredivisie.

Op dit moment is hij nog steeds actief als basketballer in de afdeling. Voor zover is na te gaan is Roel de enige speler in Nederland die meer dan zestig jaar in de diverse competities van de NBB heeft gespeeld. Hij komt uit voor Herly en APGS, en speelt met de veteranen van Flamingo's en The Lions nog geregeld reüniewedstrijden in het land. Op die manier weet Tuinstra nog steeds anderen te stimuleren om mee te doen.

Roel Tuinstra

Verdiende inhaalslag

De inmiddels 75-jarige Nederlandse Basketball Bond is een inhaalslag gestart om personen te eren die de afgelopen decennia van grote betekenis zijn geweest voor het basketball in Nederland. De komende tijd zullen er nog meer momenten komen, waarop huldigingen gaan plaatsvinden die op voordracht van de Commissie Onderscheidingen door het bestuur van de NBB zijn toegekend. Want waar zou het basketball zijn zonder al die mensen die zich hiervoor inzetten?

Voor diegene die mensen willen voordragen is een procedure opgesteld, zie hiervoor https://www.basketball.nl/nbb75/onderscheidingen/

Gerelateerde artikelen