!
2019_Pasalic_Donar_publiek.jpg
1 oktober 2020

Drago Pasalic boekt heel langzaam weer vooruitgang

Door Ronald van Dam

Het gaat heel langzaam weer de goede kant op met Drago Pasalic. De voormalige profbasketballer van o.a. Donar en Zorg en Zekerheid Leiden werd afgelopen zondag tijdens het hardlopen in zijn woonplaats Breda getroffen door een hartstilstand. Na ter plekke te zijn gereanimeerd, is hij per ambulance overgebracht naar het Amphia Ziekenhuis. Daar is Pasalic meteen na aankomt op de intensive care in kunstmatige coma gebracht, een gebruikelijke procedure.

Na een stabiele nacht besloten de artsen van het Amphia maandagavond heel rustig een begin te maken Pasalic uit de kunstmatige coma te halen. Dat proces verliep goed. Woensdagochtend reageerde hij in aanwezigheid van zijn echtgenote Teska en goede vriend Kresa Loncar voor het eerst op commando’s en toverde Pasalic een eerste voorzichtige glimlach op zijn gezicht. In de loop van de woensdag kwam zijn spierkracht langzaam terug en probeerde hij ook al weer te spreken, wat nog wel moeizaam ging als gevolg van de tube in zijn keel. Pasalic is inmiddels buiten levensgevaar en ligt nu op de afdeling cardiologie, waar hij aan zijn herstel kan gaan werken.

Dat herstel gaat voorspoedig. Na 'vijf dagen van de wereld te zijn geweest'(zijn eigen woorden) heeft hij vrijdag alweer een paar honderd meter gelopen door het ziekenhuis en komt zijn geheugen langzaam terug. Om aan de buitenwereld te laten zien dat het steeds beter gaat, heeft Pasalic zaterdag een videoboodschap ingesproken.

De 36-jarige in Kroatië geboren en bij Split opgeleide Pasalic speelde twintig seizoenen als prof voor zeventien clubs in twaalf verschillende landen. Zijn lange basketbalreis eindigde in Nederland, waar hij zich met zijn gezin heeft gesetteld. In die periode won hij in drie seizoenen bij het Groningse Donar (foto) twee landstitels, twee Basketball Cups en één Super Cup. Afgelopen seizoen sloot hij zijn carrière af bij Zorg en Zekerheid Leiden. Op 11 maart van dit jaar speelde Pasalic – naar bleek – zijn laatste wedstrijd. Door de coronapandemie werd het seizoen niet meer hervat en kwam zijn carrière op een onverwachte manier voortijdig ten einde.

De familie van Drago Pasalic toont zich zeer dankbaar voor het overweldigende medeleven en alle steun vanuit de basketball community; niet alleen in Nederland, maar ook in zijn geboorteland Kroatië en de andere landen waar hij als prof heeft gespeeld, vooral Spanje. Post voor Drago mag naar het Amphia Ziekenhuis, Molengracht 21, 4818 CK te Breda.

Gerelateerde artikelen