!
2223 WBL G1 DHS BIN Lidge 2
13 april 2023

Eerste slag in halve finales play-offs voor Den Helder en Grasshoppers

Den Helder Suns en Sportiff Grasshoppers hebben de eerste slag geslagen in de halve finales van de play-offs van de Women's Basketball League. Den Helder was donderdagavond met 91-77 te sterk voor Startportaal Binnenland. Ook Grasshoppers behield het thuisvoordeel in de best-of-three tegen Triple Threat door overtuigend met 80-52 te winnen. In beide series wordt de tweede wedstrijd zaterdag gespeeld.

Den Helder Suns (1)- Startportaal Binnenland (5) 91-77

Binnenland begon goed aan de wedstrijd in de goed gevulde Sporthal Sportlaan en was de bovenliggende partij in het eerste kwart. Janine Guijt en Marlou de Kleijn trokken de kar bij Binnenland, terwijl de scores bij Den Helder over meerdere speelsters waren verdeeld. Binnenland leidde na tien minuten met 18-22. In het tweede kwart liep het aanvallend beter bij Den Helder en werd er met meer agressiviteit gespeeld. Vooral Kelsi Lidge (grote foto) was scorend en in de rebound nadrukkelijk aanwezig. Het zorgde ervoor dat de thuisploeg met een 49-39 voorsprong naar de kleedkamer ging.

In het begin van het derde kwart waren de eerste twee scores voor Binnenland (49-43), voordat Den Helder de basket weer wist te vinden. Bij de thuisploeg begonnen meer speelsters zich met het scoren te bemoeien. Janiek van Veen, Melissa 't Jong, Iris Vennema droegen allemaal scorend hun steentje bij, waardoor de voorsprong van Den Helder naar 75-61 groeide. Die werd in het vierde kwart nog groter (89-68) en vervolgens probleemloos in veilige haven geloodst.

Bij Den Helder hadden Janiek van Veen (16 punten en 11 assists) en Kelsi Lidge (24 punten en 11 rebounds, 7 aanvallend) een double-double. Marlou de Kleijn (29 punten, 3/5 driepunters, 5 rebounds en 4 assists) en Janine Guijt (20 punten) eindigden in de dubbele cijfers bij Binnenland, dat Jamailah Adams met een ogenschijnlijk ernstige knieblessure kwijtraakte.

Binnenland-coach Remy de Wit: "Testen moeten de komende dagen uitwijzen of er iets kapot is, maar ze komt niet meer in actie. Ik zou de andere speelsters tekort doen als ik zou zeggen dat het nu ondoenlijk wordt, maar we weten allemaal dat deze ploeg gebouwd is rond Jamailah, Janine en Marlou. We zullen dus creatief moeten zijn zaterdag en top moeten spelen. Eén ding is wel zeker: deze vrouwen zijn afgelopen seizoen een hechte groep geworden die nooit zullen opgeven, dus ook zaterdag niet."

Foto Jeffrey Lewakabessy

Sportiff Grasshoppers (2) - Triple Threat (5) 80-52

Op de goed gevulde tribunes in sporthal Cleijn Duin in Katwijk hadden de toeschouwers op meer weerstand gerekend. De wedstrijd ging aanvankelijk gelijk op (8-8), waarna Grasshoppers het eerste gaatje sloeg en het eerste kwart met een 20-12 voorsprong afsloot. De thuisploeg startte het tweede kwart scherp en bracht al heel snel het verschil boven de tien punten. Door het tweede kwart met 22-16 te winnen, leidde Grasshoppers bij rust met 42-28. Mede dankzij zeven vrije rake worpen en twee rake driepunters (over de hele wedstrijd scoorde de thuisclub acht keer achter de perimeter, Triple Threat maar eenmaal) was het verschil na drie kwarten opgelopen naar 26 punten (71-45).

In het vierde kwart kwamen de Katwijkse basketbalsters al snel in foutenlast, maar Triple Threat profiteerde daar nauwelijks van. Slechts twee van de tien Haarlemse vrije worpen waren raak. Dat gaf Grasshoppers-coach Renate Sluijs de gelegenheid om alle twaalf vrouwen speeltijd te geven. Triple Threat gebruikte maar zeven speelsters. Bij de thuisploeg eindigden Lotte van Kruistum (14 punten en 8 rebounds), Fleur Kuijt (12 punten), Iris Govers (10 punten en 9 rebounds) in de dubbele cijfers.

Sluijs vond dat haar team goed gefocust voor de dag kwam: “De intensiteit was vanaf het begin hoog. We voerden de taken uit, hadden vertrouwen in elkaar, waardoor in de verdediging net dat stapje extra gegeven kon worden. Door de ruime voorsprong verslapte de concentratie een beetje in het vierde kwart, maar al met al een mooie overwinning.”