!
09012021 DBL Heroes Yoast Wessels getest RV.jpg
10 januari 2021

Gezamenlijk protocol voor verantwoorde hervatting DBL en WBL

Door Ronald van Dam

De Dutch Basketball League wordt vandaag hervat met de wedstrijd tussen Donar en Landstede Hammers, meteen al een topper, die live is te zien om 14.00 uur bij de NOS. Volgend weekend (16 en 17 januari) volgen de andere tien teams en dan wordt ook de draad weer opgepakt in de Women’s Basketball League. Om beide competities op een verantwoorde manier te kunnen hervatten, is voor de DBL en WBL een gezamenlijk protocol gemaakt.

De basis daarvoor is het protocol dat sportkoepel NOC*NSF in overleg met de sportbonden heeft opgesteld. Het gezamenlijke protocol voor de DBL en WBL bevat een aantal aanvullende bepalingen. Zo worden de sporters, staf en arbitrage twee keer per week getest op het coronavirus, waarbij er altijd op de wedstrijddag of de avond ervoor tests plaatsvinden. Rondom de wedstrijden geldt ook een strikt protocol voor de noodzakelijke aanwezige personen. Zaterdag werd in de DBL bij de oefenduels Heroes Den Bosch – Yoast United (foto) en Zorg en Zekerheid Leiden – Basketball Academie Limburg al met het protocol geoefend.

Dutch Basketball League

Bij de Dutch Basketball League is sprake van een nieuw seizoen. Alle uitslagen van de begin oktober gespeelde wedstrijden zijn geschrapt, alle clubs beginnen weer op nul. To1 11 maart werken ze een halve competitie af, met een break half februari voor de laatste twee EK-kwalificatiewedstrijden van de Orange Lions. Als de halve competitie erop zit, volgt er een splitsing. De nummers één t/m zes vormen de Elite A en de nummers zeven t/m twaalf de Elite B. De clubs spelen dan een hele competitie, waarbij de punten uit het eerste deel mee worden genomen. Aan de play-offs die eind april beginnen, doen de zes clubs uit de Elite A mee, plus de twee beste uit de Elite B.

Women’s Basketball League

In de Women’s Basketball League blijven de wedstrijden die in oktober zijn gespeeld, wel staan. Nadat in december duidelijk werd dat de topcompetities onder voorwaarden weer mochten worden opgestart, is er een aantal keer overleg geweest met de WBL clubs. Afgesproken is een enkele competitie te spelen, in plaats van de oorspronkelijk geplande anderhalve competitie. De negen clubs ontmoeten elkaar dus een keer uit en thuis. Daarna zullen er play-offs worden gespeeld met acht ploegen. Zowel de kwartfinales, halve finales als finaleserie worden in een best-of-three afgewerkt. De reguliere competitie loopt t/m 10 april, de play-offs van 13 april t/m 1 mei.

Foto: Robert Verboon

Gerelateerde artikelen