!
Lekdetec - Utrecht Cangeroes-1.jpg
25 februari 2021

Lekdetec.nl koploper in WBL na ruime zege op BC Utrecht Cangeroes

Door Ronald van Dam

Lekdetec.nl is de nieuwe koploper in de Women's Basketball League. De basketbalsters uit Bemmel boekten woensdagavond in de midweekse speelronde een royale 90-46 overwinning op BC Utrecht Cangeroes. 4Consult/Binnenland en Dozy BV Den Helder volgen op twee punten. Binnenland won thuis met 79-65 van Sportiff Company Grasshoppers, terwijl Den Helder zich herstelde van de nederlaag tegen Jolly Jumpers door Loon Lions met een 93-62 nederlaag terug te sturen naar Landsmeer. Jolly Jumpers heeft de smaak van het winnen te pakken. De 64-51 zege op Keyser Martini Capital Sparks is de tweede van het seizoen.

Lekdetec.nl - BC Utrecht Cangeroes 90-46

De thuisploeg heeft vooraf zijn handen vol aan het bedenken van een game plan tegen de Utrechtse opponent die de hele wedstrijd presst en meer lengte in huis heeft. Dat plan werkt, want Lekdetec.nl breekt gefocust door de press heen, neemt controle over de wedstrijd en leidt halverwege met 41-24. Met de 1-3-1 zone van BC Utrecht Cangeroes na rust weten de schutters van Lekdetec wel raad. De ploeg van Vincent van Sliedregt wint het derde kwart met 29-4 en daarmee is de wedstrijd gespeeld.
Van Sliedregt: "We spelen steeds volwassener en kunnen meer oplossen op het veld. We zetten weer een stap en blijven zoeken naar mogelijkheden om verder te groeien. Het hielp ook dat Lisanne de Jonge in bloedvorm was en heerste in de fastbreak.
Ramon Kuipers, hoofdcoach van BC Utrecht Cangeroes: "Het was een flinke afstraffing. Dit keer kwamen we er niet aan te pas. We zullen opnieuw ons huiswerk moeten doen om over anderhalve week thuis beter voor de dag te komen. De zege van Bemmel was verdiend, maar het wedstrijdbeeld was echt niet acceptabel en past ook niet bij de ontwikkeling die we als team doormaken."

Topscorers Lekdetec.nl: Lisanne de Jonge 24 punten (10/18) en 9 rebounds; Julia Jorritsma 14 punten; Anne van Vlijmen 13 punten, 8 rebounds en 7 assists; Yordi Kathmann 11 punten.
Topscorer BC Utrecht Cangeroes: Renee Hoveling 9 punten en 11 rebounds.

Dozy BV Den Helder - Lions Basketball 93-62

Voor Den Helder-coach Mario Bennes was het na het verlies tegen Jolly Jumpers vooral de vraag hoe fit zijn ploeg zou zijn? Kiki Fleuren (foto hieronder) en Kourtney Treffers konden weer minuten maken en waren meteen belangrijk voor Den Helder tegen de in zijn ogen 'gevaarlijke mix van routine en jeugd' van Lions Basketball. Bennes legde derhalve de focus op de verdediging. Zijn team begon scherp aan de wedstrijd met een snelle voorsprong tot gevolg, die door goed verdedigen werd uitgebreid naar 26-15 aan het eind van het eerste kwart. Het tweede kwart gaf hetzelfde beeld te zien. Na een buzzerbeater van Treffers leidde de thuisploeg bij rust met 53-26. Den Helder startte het derde kwart slordig met een aantal turnovers achter elkaar, maar vond tijdig de focus terug, waarna de rest van de wedstrijd de scores min of meer werden uitgewisseld. Opvallend was het lage schotpercentage (25,4) van Lions en het 58-36 reboundoverwicht voor de thuisclub.
Bennes: "Een belangrijke overwinning voor ons met het oog op het pittige programma de komende weken."
Tanya Bröring, captain van de Lions: "Vooral verdedigend zaten we geen seconde in de wedstrijd, waardoor Den Helder kon spelen zoals het wilde. En dat deden ze heel goed. Het verschil werd voor rust al gemaakt en hoewel we nog terug probeerden te knokken, is dat niet gelukt. Op naar zaterdag en ons richten op de dingen die we moeten verbeteren."

Scores Den Helder: Kiki Fleuren 19 punten en 3/5 driepunters; Kourtney Treffers 16 punten en 8 rebounds; Sarah Curren 14 punten en 10 rebounds; Janiek van Veen 10 punten, 6 rebounds en 7 assists; Sanne van Poelgeest 10 punten.
Scores Lions: Myrthe den Heeten 15 punten; Denise Bloemkolk 14 punten.

24022021 DH Lions aangepast.jpg
4Consult/Binnenland - Sportiff Company Grasshoppers 79-65

Naast Den Helder tegen Lions was dit duel de andere topper in deze midweekse speelronde. Het eerste kwart was met 26-15 duidelijk voor de thuisploeg, maar Grasshoppers zette dat met 10-23 score in het tweede kwart recht en leidde zo bij de rust met 36-38. Maar na rust werd het de wedstrijd van Binnenland dat het derde (21-12) en vierde (22-15) kwart won en zo de punten in Barendrecht hield.
Binnenland-coach Joost van Rangelrooy: "Een mooie zege op een concurrent. Dit keer was het drie kwarten goed. We benaderen dus steeds vaker een constant niveau. Ik ben blij met het proces op dit moment binnen het team."
Zijn collega Axel Gouw was benieuwd hoe zijn team voor de dag zou komen tegen een topploeg. "Het was ten opzichte van ons slechte optreden afgelopen zaterdag in Utrecht een verschil van dag en nacht. De inzet was beter, het tempo lag hoger. We kunnen lang mee, maar komen uiteindelijk tekort tegen een sterk Binnenland."

Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 21 punten en 6 rebounds; Eline Kasius 21 punten en 9 rebounds; Jamailah Aadams 13 punten en 8 rebounds; Jaida Roper 11 punten.
Scores Grasshoppers: Sonja Kuijt 14 punten en 5 rebounds; Marieke van Schie 12 punten en 8 rebounds; Noor Driessen 12 punten, 6 rebounds en 4 assists; Deborah Vos 12 punten.

Jolly Jumpers - Keyser Capital Martini Sparks 64-51

De thuisploeg, afgelopen weekeinde al goed voor een stunt tegen Den Helder, was in dit duel nooit in de problemen, zag coach Mart Kieftenbeld. "Acht goede minuten in het derde kwart waren voldoende om een gat te slaan. Over de hele wedstrijd gezien vond ik de intensiteit bij ons niet constant genoeg, dat is zeker een aandachtspunt. Daardoor golfde ons spel te veel. Behalve in het derde kwart, toen we meedogenloos waren."
Volgens Sparks-coach Klaas Stoppels kwam zijn ploeg na een shaky start beter in de wedstrijd. "We vallen als team aan en creëren daarmee goede schoten. Maar na de rust vallen we helemaal stil, schieten 2 op 17 in het derde kwart en lopen achter de feiten aan. We bleven van buiten schieten, maar als die schoten niet vallen, wordt het lastig. De 28 turnovers en de 17 aanvallende rebounds die we weggeven, helpen dan ook niet."

Foto's Hennie van Diest (Lekdetec.nl) en Jeffrey Lewakabassey (Den Helder)

Gerelateerde artikelen