!
Rinus de Jong
19 mei 2024

In Memoriam: Rinus de Jong

Afgelopen zaterdag werd in de Maaspoort in Den Bosch afscheid genomen van Rinus de Jong, de 'Godfather' die het Bossche basketball naar ongekende hoogten bracht. Een icoon van de sport, een erelid van de Nederlandse Basketball Bond, een held van Den Bosch is niet meer.

(Beeld: via Heroes Den Bosch)

Eind jaren 70 was De Jong architect van wat waarschijnlijk de beste Nederlandse basketbalploeg ooit is: EBBC Den Bosch verloor dat jaar de Europa Cup II-finale van Gabetti Cantu.

Als speler trok Rinus 18 keer het Oranje aan. Tussen '54 en '64 speelde hij bij 'The Arrows'. Toen hij in 1964 naar Heusden verhuisde stapte hij over naar EBBC Den Bosch. Een plan om in 1970 te stoppen met basketball ging in de koelkast - de liefde voor EBBC bleek inmiddels te sterk en die zou in de 53 jaar die volgden nooit sterven.

Hij coachte het team in 1972-1973 en liet ene 'Ton Boot', een speler in het team, de trainingen verzorgen. De Jong deed een stap opzij, nadat het team zevende werd, en Jan Janbroers nam het clipboard over. In die jaren kwam De Jong ook bekend te staan als iemand die niet alleen EBBC maar ook de concurrentie sterker wilde maken: zijn club kon alleen beter worden als de competitie beter werd.

Eind jaren 70 kon Den Bosch zich meten met de groten der aarde, zoals ook de finale tegen Gabetti Cantu (83-73) liet zien. Rinus ontwierp die ploeg, besloot wie erin speelden. Hij haalde Jan Jabroers, Kees Akerboom, Jan Dekker en Dan Cramer naar Den Bosch. Hij trok Nederlandse Amerikanen en 'echte' spelers uit de VS naar zijn club. De successen volgden.

Eind jaren 80 trok Rinus de Jong zich langzaamaan terug - hij was 23 jaar voorzitter bij Den Bosch. De liefde voor de sport bleef en na enkele zijstappen naar Gorinchem en Rotterdam kwam hij toch altijd terug in de Brabantse hoofdstad. In 1993 kreeg De Jong een Ridderorde van de Bossche burgemeester Don Burgers. Hij werd Lid van Verdienste van de Nederlandse Basketball Bond, maar verdiende méér: hij liet dan ook een paar tranen toen hij in 2022 Erelid van de bond werd.

De laatste jaren volgde hij Heroes Den Bosch als grootste fan van de club. Met genoegen. Hij was er trots op hoe Bob van Oosterhout de Maaspoort omtoverde tot een basketbalpaleis. Op 23 maart van dit jaar nodigde hij familie en vrienden nog uit om zijn negentigste verjaardag te vieren. Kees Akerboom, Bob van Oosterhout, Odette (de vrouw van Jan Janbroers), Jos Kuipers, Mart Smeets, Rinie Mees, de oude vrienden van EBBC: ze waren er allemaal. Zijn legacy was veiliggesteld - het was volbracht.

(Deze tekst is samengesteld op basis van een completer verhaal van Jacob Bergsma. Dat verhaal is ook weer een inkorting van een langere uiteenzetting van wat Rinus de Jong voor de sport heeft betekend. Als dat verhaal verschijnt, linkt de NBB ernaar via zijn social media kanalen)

Gerelateerde artikelen