!
Truly Huncho - Mei2024 - 2 (1)
10 mei 2024

'Truly Huncho' wil het gezicht van NBA 2K in Europa zijn

Toen NBA 2K24 in september 2023 de schappen raakte, sloegen miljoenen gamers hun spaarpot kapot om een exemplaar van de game te bemachtigen. Ook in Europa en Nederland is ‘2K’ populair en dat komt mede door één Nederlandse contentmaker. Bastiaan Rijnbeek, beter bekend onder zijn YouTube pseudoniem ‘Truly Honcho’: “Ik wil bijdragen aan de groei van deze positieve community in Europa.”

Bastiaan, 26, is een content creator voor NBA 2K. De makers van het spel zagen ooit zijn videocontent en verbonden hem officieel aan de game. “Eigenlijk ziet 2K mij als het gezicht van Europa. Ze willen mij en m’n video’s gebruiken om het spel hier bekender en meer populair te maken.”

Eigen ‘builds’

Eén van de leukste en belangrijkste aspecten van 2K is het maken en aanpassen van eigen characters – de ‘builds’. Dat is waar de ruim 11.000 YT volgers en meer dan 30.000 volgers op TikTok voor naar ‘TrulyHuncho’ komen: tips over hoe je die builds het best kan maken.

“Je kunt helemaal from scratch je character bouwen, of een NBA speler kiezen’, zegt Bastiaan, “maar er zijn ook community builds. Dat zijn spelers die mensen in de game hebben gebouwd. Als je in 2K een Power Forward uit de community haalt, kun je er één van mij kiezen.”

Zo’n build maken is minder gemakkelijk dan het lijkt. Kon je vroeger nog al je statistieken op de maximale 99 zetten: tegenwoordig kosten de stats je punten. En die zijn niet eindeloos. “Dit gaat ver, maar je moet op zoek naar stats die overpowered zijn”, aldus de creator. “Dat waren bijvoorbeeld steals. Die kon je redelijk goedkoop upgraden en ze waren heel krachtig. Elke keer als je op vierkantje drukte, pakte je de bal af.”

Hij noemt het de ‘meta van de game’. “Je moet eerst een paar maanden spelen vóór je erachter komt welke attributen overpowered zijn.” Dat is meteen dé tip voor andere makers van de builds, zegt hij. “Investeer in je midrange, kies lay ups boven dunks en upgrade je passing. Vooral midrange shots: die zitten bijna altijd en zijn niet te verdedigen.”

Truly Huncho - Mei2024 - 1

Ontmoeting met Adam Silver

Bastiaan zit dan ook diep in het spel. Hij staat in rechtstreeks contact met de makers en geeft ze feedback over statistieken en andere features in 2K. Zijn expertise bracht hem al naar L.A. en New York, waar hij op speciale 2K dagen werd uitgenodigd om over het spel te praten en content te maken voor zijn kanalen.

“Toen we in New York waren hoorden we in het hotel niet wat we gingen doen. Maar we staken de straat over en ineens stonden we in het hoofdkantoor van de NBA. Daar zag ik in de pauze Adam Silver en ik heb zelfs even met hem kunnen praten! Ik heb hem verteld over basketball in Nederland, dat exposure schaars is en dat we er alles aan moeten doen om het spel bekender te maken.”

2K in de toekomst

“2K Content is denk ik mijn manier om basketball in Europa en Nederland te promoten”, zegt Bastiaan, die om die reden ook altijd in oranje gekleed is als hij op 2k evenementen komt. Er is nog veel werk aan de winkel, zegt hij. “Ik kom regelmatig bij ZZ Leiden en de manier waarop zij vorig jaar de finale wonnen is echt bizar, met die 14 punten in 2 minuten. Viraal-waardig. Maar die exposure was er niet.”

Hoe ziet hij zijn rol voor 2K in de toekomst? Hoe praten we over vijf of tien jaar over Truly Huncho? “Ik hoop dat ik dan het gezicht ben geweest van het spel zoals de makers het in me zagen. Dat we met z’n allen een community hebben gebouwd met alleen maar goede vibes, een plek die niet giftig is.” Want dat beeld bestaat soms, vooral over de competitieve spelers. “Mensen die in Europa en Nederland dit spel spelen en mijn content bekijken, houden écht van het spel, de sport en de NBA. Dat zijn allemaal hele chille mensen, en daar draait het uiteindelijk om.”

Gerelateerde artikelen