!
2019_scheidrechters_WeekvdScheidsrechter.jpg
13 september 2019

Nederlandse officials klaar voor nieuw basketbalseizoen

Door Ronald van Dam

Alle basketbalscheidsrechters die gaan fluiten in de aangeschreven klassen van de Nederlandse Basketball Bond zijn helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. De laatste twee weekeinden heaft het arbiterskorps bij de diverse clinics in het land zichzelf optimaal voorbereid.

Zaterdag 31 augustus j.l kregen als eerste alle landelijke scheidsrechters en officials tijdens hun jaarlijkse clinic als voorbereiding op het nieuwe seizoen een workshop van niemand minder dan voormalig NBA-scheidsrechter Ronnie Nunn. Zijn ervaringen als arbiter in de meest tot de verbeelding sprekende basketbalcompetitie ter wereld en instructor voor FIBA waren erg waardevol en inspirerend voor de deelnemers. Verder werd de jaarlijkse spelregel- en conditietest afgenomen en zijn de officials bijgepraat over de laatste arbitragethema’s en instructies op spelregelgebied.

Afdelingen
In het weekeinde van 7 en 8 september was er in elke afdeling een clinic voor de afdelingsscheidsrechters. Daar werden workshops gegeven door (voormalig) DBL-scheidsrechters over basketbaltechnische zaken zoals de ‘onsportieve fout’ en ‘bescherm de schutter’. Ook daar werd de jaarlijkse spelregeltest afgenomen.

Potentials
Verder kwamen zestien jonge landelijke scheidsrechters afgelopen zondag in actie op het Firestarter toernooi in Wijchen. Elke wedstrijd werd door een begeleider bekeken en na afloop was er steeds ruimte voor feedback en het bespreken van de wedstrijd. Op de zaterdag werden de wedstrijden gefloten door afdelingsscheidsrechters. De jonge scheidsrechters hebben weer veel geleerd en een aantal van hen zal dit jaar gaan participeren in het potential programma van de NBB.

Gerelateerde artikelen