!
13042021 WBL Den Helder Triple Threat.jpg
14 april 2021

Play-offs in de Women's Basketball League gestart zonder verrassingen

Door Ronald van Dam

Geen verrassingen bij de start van de eerste ronde van de play-offs in de Women's Basketball League. Het eerste duel in de best-of-three tussen Dozy BV Den Helder en Triple Threat draaide dinsdag uit op eenrichtingsverkeer en een forse 101-50 zege voor de Helderse vrouwen. 4Consult/Binnenland verdedigde het thuisvoordeel door met 72-62 van BC Utrecht te winnen. Dat deed ook Lekdetec.nl, al gebeurde dat wel met een benauwde 74-69 zege op Jolly Jumpers. In de serie tussen Sportiff Company Grasshoppers en Lions Basketball was de eerste slag ook voor de thuisploeg: 76-58. Donderdag 15 april a.s. zijn de returns, zaterdag 17 april staat ingeroosterd voor eventuele beslissende derde wedstrijden.

Dozy BV Den Helder (1) - Triple Threat (8) 101-50 (1-0)

Vooraf werd Triple Threat kansrijk geacht om het de gedoodverfde titelfavoriet lastig te maken, maar zover kwam het niet. De verrassende debutant uit Haarlem zat maar vijf minuten echt in de wedstrijd, ondanks dat het met Naomi Halman, Janine Guijt, Britt Zappeij, Katie Bussey en Iris Vennema genoeg play-off-ervaring in de basis had. Vanaf 11-8 voerde Den Helder de intensiteit in de verdediging op, waardoor Triple Threat na het eerste kwart al tegen een 28-15 achterstand aankeek. Het tweede kwart begon nog met een 5-0 run voor de bezoeksters, maar uit de time-out denderde Den Helder er met een 27-0 run overheen en bij de rust (55-20) was het duel al lang en breed gespeeld. Den Helder raasde met 29-12 in het derde kwart nog even door naar 84-32, alvorens het laatste kwart, waarin beide teams hun starters aan de kant lieten, met 17-18 aan Triple Threat te laten. De thuisploeg werkte af tegen 54 procent, had 32 assists, pakte 17 rebounds meer en scoorde 25 punten uit de turnovers van de bezoeksters.
Dominique Schemmekes, coach van Triple Threat, baalde stevig: "Wij gooiden er geen bal in en zij wel. Daardoor verloren we al snel het vertrouwen en daarna ging het alleen maar neerwaarts. Tegen teams van dit kaliber moet je gewoon scoren en kom je niet weg met een field goal percentage van 25. Die 54 procent van hun is trouwens heel knap. Als je zoveel mist, pakken zij natuurlijk ook veel verdedigende rebounds. Elke gemist schot is hetzelfde als een turnover."
Mario Bennes, coach van Den Helder, rekent zich nog niet rijk. "Het gezegde luidt: één zwaluw maakt nog geen zomer. Het is maar één wedstrijd, donderdag kan alles weer anders zijn."

Scores Den Helder: Kourtney Treffers 19 punten (8/9) en 9 rebounds; Sanne van Poelgeest 15 punten; Mecx van Linge 13 punten (5/9); Kiki Fleuren 13 punten, 9 rebounds en 4 assists; Maaike Klein 10 punten en 7 assists; Janiek van Veen 12 punten (4/7), 6 rebounds en 6 assists.
Scores Triple Threat: Janine Guijt 14 punten (5/15).

4Consult/Binnenland (2) - BC Utrecht Cangeroes (7) 72-62 (1-0)

Zo'n eerste wedstrijd is volgens Joost van Rangelrooy, coach van Binnenland, altijd lastig. "De tegenstander doet vaak iets anders, scheidrechters fluiten minder af en zo zijn er meer aanpassingen die je moet maken. We zijn daar goed mee omgegaan. We liepen twee keer uit, maar konden niet doordrukken. In de tweede helft hebben we met veel controle de wedstrijd puntje voor puntje beslist. Donderdag willen we graag 2-0 maken om maximaal uit te rusten voor de volgende serie."
Ramon Kuipers, coach van BC Urecht Cangeroes, vond dat zijn ploeg het voor rust redelijk goed deed. "Door verdedigende afspraken na te komen, blijven we in de wedstrijd. Jammer dat we aanvallend een paar lay-ups misten en het schotpercentage net te laag was, anders gaan we de tweede helft nog beter in. In het derde kwart hield Binnenland z'n starters het hele kwart op het veld, wordt de druk voor ons groter en gaan we slordiger met de afspraken om, waardoor we toch weer met tien punten verschil verliezen. Donderdag hebben we in elk geval nog een kans om het beter te doen, wat nodig is om het Binnenland echt lastig te maken. Maar er zit nog steeds vertrouwen en strijdbaarheid in de ploeg en mij."

Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 17 punten (7/14), 3/5 driepunters en 5 rebounds; Eline Kasius 17 punten, 13 rebounds, 5 assists en 2 blocks; Jamailah Adams 15 punten en 9 rebounds.
Scores BC Utrecht Cangeroes: Lea Romkes 17 punten (8/13) en 8 rebounds; Renee Hoveling 15 punten, 3/9 driepunters en 9 rebounds.

Lekdetec.nl (3) - Jolly Jumpers (6) 74-69 (1-0)

Jolly Jumpers schoot sterk uit de startklokken met de intentie om de kracht onder de borden optimaal te benutten. Het lukte de ploeg uit Tubbergen goed om de mismatches te vinden. Bovendien pikte de thuisclub al snel wat fouten op, wat niet hielp in de één tegen één verdediging. Volgens Lekdetec-coach Vincent van Sliedregt slaagde zijn ploeg erin om via een 'stretch zone' het momentum terug te pakken. Daardoor groeide het zelfvertrouwen, waardoor het driepuntspercentage van Lekdetec.nl omhoog schoot naar uiteindelijk 42,8 procent.
Van Sliedrecht: "Jolly Jumpers wist onze zere plekken te vinden en duwde er hard op. Maar we zien diezelfde aanpak al het hele seizoen, ook bij andere ploegen. Uiteindelijk konden we de inside dreiging pareren en gingen we erover heen. Complimenten aan Jolly. Ze waren zo sterk dat het wel erg lang duurde voordat er een antwoord kwam."
Mart Kieftenbeld, coach van Jolly Jumpers, vond dat zijn ploeg de meeste aanspraak op de zege mocht maken. "Maar daar koop je niets voor. Ons game plan klopte. We hebben het duel lang gecontroleerd en kregen aan het einde de verdedigende stops die we wilden. Maar Yfke Hoek gooide er een 'contested' noodschot van een meter achter de driepuntslijn in, waardoor we vijf punten achterkwamen. Anders hadden we met een seconden of tien te gaan zelf nog een keer naar de ring kunnen gaan. Hun zege was onverdiend, dus dat moeten we dan donderdag maar gaan rechtzetten."

Scores Lekdetec.nl: Yfke Hoek 22 punten (5/8), 2/4 driepunters, 7 rebounds en 3 assists; Julia Jorritsma 15 punten, 7 rebounds en 3 assists; Yordi Kathmann 12 punten en 4 assists.
Scores Jolly Jumpers: Noelle Droste 14 punten (7/10) en 5 rebounds; Laura Steggink 13 punten en 5 rebounds; Anke Rikhof 13 punten (6/10) en 7 rebounds; Pien Nijhuis 10 punten en 4 rebounds.

Sportiff Company Grasshoppers (4) - Lions Basketball (5) 76-58 (1-0)

Marlous Nieuwveen, coach van Lions Basketball, zag haar ploeg een goede eerste helft spelen en met een verdiende voorsprong van negen punten gaan rusten, bij 29-38. Maar in het tweede deel van het derde kwart kwam Grasshoppers in een flow, maakte een paar schoten echter elkaar, waardoor bij Lions de spreekwoordelijke koppies even gingen hangen. "Daardoor verliezen we een klein beetje het geloof dat we hier kunnen winnen en dat uit zich dan vooral in de aanval. We spelen met minder overtuiging, waardoor het schotpercentage omlaag gaat. Grasshoppers bleef raak schieten en wij slaagden er niet in om dat op te vangen en het ritme weer onze kant op te keren. En in het vierde kwart zie je dan dat ook de vermoeidheid parten gaat spelen. In de tweede helft scoorden we nog maar 20 punten. Vanavond trainen, een paar dingetjes aanscherpen en dan donderdag knallen."
"Play-offs, dan staat er druk op en dat was in de eerste helft wel te zien", constateerde Axel Gouw, coach van Grasshoppers, dat een 54-35 reboundoverwicht had over de hele wedstrijd. "De tweede helft spelen we dat van ons af en komen beter in ins spel. We hebben gedaan wat we thuis moesten doen. De druk ligt nu bij Lions."

Scores Grasshoppers: Ilse Kuijt 19 punten, 6 rebounds en 3 assists; Sonja Kuijt 18 punten (6/9) en 8 rebounds; Deborah Vos 14 punten en 4 rebounds; Noor Driessen 11 punten (5/10), 7 rebounds, 7 assists en 2 steals.
Scores Lions Basketball: Myrthe den Heeten 17 punten en 4/10 driepunters; Tanya Bröring 13 punten, 6 rebounds en 3 assists.

Foto: Jeffrey Lewakabessy

Gerelateerde artikelen