!
Ruud Lutterman.jpeg
13 juni 2020

Ruud Lutterman start profcarrière in IJsland

Door Luuk von Burg

Het is een aardig grote stap voor de jonge prof. Van een universiteit op een half uur van New York City naar een plaatsje van 2600 inwoners op IJsland. Afgelopen jaar studeerde Ruud Lutterman af van Caldwell University en heeft nu zijn eerste profcontract getekend.

“Ik hoop dat ik het goed uitspreek, maar het stadje waar ik naartoe ga heet Hveragerði”, begint Lutterman grappend. De uit Gorinchem afkomstige basketballer gaat uitkomen voor Íþróttafélagið Hamar, zoals de volledige naam luidt. De club acteert op het tweede niveau van IJsland, maar lag op koers om te promoveren toen de uitbraak van het coronavirus de competitie voortijdig beëindigde.

Ondanks dat de club op het tweede niveau uitkomt van een land dat even veel inwoners heeft als de stad Utrecht, heeft Lutterman een mooi contract aangeboden gekregen. “De club heeft alles voor me geregeld. Een woning, een auto, de vlucht, noem maar op’, vertelt hij. “Daarnaast is IJsland ook nog eens een mooi land, je hoort mij niet klagen.”

De afgelopen vier jaar kwam Lutterman uit voor de Caldwell Cougars. Een division 2 universiteit in de staat New Jersey. Een geweldige tijd volgens hemzelf. “Ik zou het zo weer doen”, vertelt de kersverse alumni enthousiast. “Je woont in principe met je hele school en de beleving van het basketball is er ongekend. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt.”
Als kers op de taart van zijn collegecarrière bereikte hij de magische grens van duizend punten in het shirt van de Cougars.

Het laatste half jaar volgde hij colleges vanuit zijn ouderlijk huis in Nederland. Ook de officiële diplomauitreiking zat er niet in. Lutterman: “Er komt in september nog wel een ceremonie, maar dan is het seizoen alweer begonnen, die mis ik helaas ook.”

Speelminuten

“De stap van een Division 2 college naar de pro’s is een lastige stap”, legt de 23-jarige uit. “De aanbieding vanuit IJsland was daarom ook een mooie.”
Naast interesse uit Scandinavië, hadden ook clubs uit Engeland en Cyprus wel oor naar de jonge Nederlander. Maar Lutterman koos voor de speelminuten. “Ik heb het besproken met mijn agentschap en andere Nederlandse profs. Je hebt natuurlijk geen idee wat je moet vragen en wat je kan verwachten. Daarin ben ik goed op weg geholpen en kwam ik tot de conclusie dat ik vooral moest gaan voor speeltijd. Zeker aan het begin van je carrière heb je er niet veel aan als je aan het einde van bank zit. Je moet spelen. Die kans krijg ik in IJsland.”

Na vier jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond, vertrekt hij van de zomer alweer naar het volgende hoofdstuk. Iets wat voor hem al vast stond. “Nu ik nog jong ben kan ik maar beter het avontuur aangaan. Ik kan altijd nog terugkomen naar Nederland”, zegt Lutterman.

Als alles goed gaat, vertrekt Lutterman in augustus naar Hveragerði. “Ik heb er gewoon enorm veel zin. Ik wil weer op het veld staan.”

Gerelateerde artikelen