2223 WBL DHS BIN Iris Vennema
12 januari 2023

Twee doordeweekse zeges brengen Den Helder Suns aan kop in WBL

Door Ronald van Dam

Den Helder Suns heeft de koppositie in de Women's Basketball League overgenomen van Sportiff Grasshoppers. De regerend landskampioen kwam doordeweeks tweemaal succesvol in actie. Dinsdagavond won de ploeg van Mario Bennes met 93-53 van Basketbal Academie Limburg en woensdag nam het de punten mee uit Landsmeer door met 69-75 van Topkip Lions te winnen. Daardoor staat Den Helder nu twee punten boven Grasshoppers, maar wel met een wedstrijd meer gespeeld. Komende weekeinde is er weer een volledige speelronde met vier duels.

Den Helder Suns - Basketbal Academie Limburg 93-53

Bij de Suns was Leonie Plagmeijer dinsdag niet inzetbaar als gevolg van een spierblessure. Beide teams begonnen aanvallend redelijk aan de wedstrijd en bleven aanvankelijk dicht bij elkaar, resulterend in een 10-9 score na vijf minuten spelen. Door BAL een paar keer goed af te stoppen begon Den Helder daarna langzaam iets weg te lopen. Na het eerste kwart stond het 20-13 en met hetzelfde spelbeeld in het tweede kwart liep de voorsprong van de thuisploeg zelfs op naar 40-20, het grootste verschil in de eerste helft. Na de rust (42-25) liet Den Helder wat steken vallen, maar het derde (37-20) en vierde kwart (14-8) waren toch voor de Suns die uiteindelijk met veertig punten verschil zouden winnen.

Topscorer Den Helder: Iris Vennema (foto) 28 punten (10/13), 3/4 driepunters, 4 rebounds en 2 steals.
Topscorer BAL: Sydney Clayton 22 punten (9/15), 8 rebounds, 4 assists, 2 steals en 3 blocks.

Topkip Lions - Den Helder Suns 69-75

De wedstrijd tegen Topkip Lions was voor de Suns de derde in vijf dagen. Het duel kende van beide kanten een aarzelend begin. Den Helder sloot het eerste kwart af met een 13-20 voorsprong, maar Topkip Lions bleef aanklampen en door aantal driepunters achter elkaar van de thuisploeg werd het gat tussen beide teams niet groter, getuige de 31-37 ruststand. In het derde kwart slaagden de Suns er met een aantal verdedigende stops in het verschil te vergroten naar 46-58. Dankzij een eental blocks van Iris Vennema in het vierde kwart bereikte Den Helder een maximale voorsprong van 16 punten. Maar de thuisploeg gaf niet op en maakte via een paar driepunters van Charlotte van Kleef het duel toch weer spannend. Uiteindelijk hield Den Helder toch genoeg marge over voor de derde zege in vijf dagen tijd.

Topscorer Lions: Charlotte van Kleef 27 punten (11/18), 5/8 driepunters, 7 rebounds en 2 steals.
Topscorer Den Helder: Iris Vennema 21 punten (8/17), 2/6 driepunters, 2 steals en 2 blocks.

Er zijn nog twee speelronden en wat inhaalduels te gaan, waarna de WBL wordt opgesplitst. De bovenste vijf spelen vanaf 28 januari door voor een zo goed mogelijke uitgangspositie voor de play-offs, waar acht teams aan mee gaan doen. Van de onderste vier clubs die ook samen verder spelen, zal er dus uiteindelijk eentje afvallen.