!
2019_scheidrechters_WeekvdScheidsrechter.jpg
23 november 2020

Vernieuwde Basketballmasterz maakt testen spelregelkennis nog leuker

Het wordt vanaf nu nog leuker en makkelijker om je kennis van de basketbalspelregels te testen en te vergroten. Het platform www.basketballmasterz.nl, dat al sinds 2014 bestaat om spelers, coaches maar ook ouders en andere belangstellenden, te helpen met het beheersen van de spelregels, is daartoe een nieuw jasje gestoken.

Basketball wordt nog leuker, als iedereen de regels kent. Dat onvoldoende spelregelkennis soms tot problemen leidt, is uit diverse (interne) onderzoeken gebleken. Landelijke en afdelingsscheidsrechters geven aan dat regelmatig discussies ontstaan, omdat spelers, coaches of toeschouwers een bepaalde spelregel niet kennen. Ook een onderzoek naar de grootste ergernissen in de sport laat zien dat een goede spelregelkennis belangrijk is bij het plezier in basketball.

Aanpassingen in de Basketballmasterz

De afgelopen maanden is hard gewerkt om het platform Basketballmasterz te upgraden. De spelregels worden nu nóg duidelijker uitgelegd, waarbij meer wordt gebruikt gemaakt van clips en instructievideo’s. De diverse spelsituaties zijn kort en bondig omschreven, zodat iedereen snel de regel kan lezen en begrijpen.

Alle spelregelvragen zijn gescreend en waar nodig verbeterd. De vragen zijn nog toegankelijker gemaakt voor de jeugd, waarbij alleen dat wat voor deze doelgroep belangrijk is, wordt getest. Vragen over bijvoorbeeld de schotklok, reglementen of spelsituaties die zelden voorkomen, zijn verwijderd of aangepast.

Ook de opzet van het testen is vernieuwd. Voorheen was er één testmogelijkheid, waarbij vijf levels moesten worden doorlopen, waarna een eindtoets volgde. De nieuwe opzet heeft vier levels en een eindtoets. De spelregelmodule bestaat daardoor nog maar uit vijftig vragen, in plaats van zeventig.

Spelregelavond en verkorte module

Veel verenigingen hebben in het verleden voor spelers en coaches een spelregelavond georganiseerd, voordat zij de testen op Basketballmasterz gingen doen. Om verenigingen beter te faciliteren, hebben we een presentatie gemaakt die gebruikt kan worden tijdens deze bijeenkomsten. Daarmee kunnen verenigingen hun leden nog beter informeren en voorbereiden op de eindtoets voor het spelregelbewijs.

Om verenigingen te stimuleren zo’n spelregelavond te organiseren én de druk op verplichte deelname weg te halen, is er nu een nieuwe mogelijkheid om het spelregelbewijs te behalen. Verenigingen die voor spelers, coaches of toeschouwers een spelregelbijeenkomst organiseren, kunnen – zonder dat de vier levels worden doorlopen – hun leden direct opgeven voor de verkorte spelregelmodule en de eindtoets.

Tot slot is op het vernieuwde platform ook een Engelstalige versie van de spelregeltest te vinden. ‘Internationale’ leden van een vereniging kunnen op die manier nu ook het spelregelbewijs halen.

Speciale handleiding voor verenigingen

Voor de verenigingen is een handleiding gemaakt hoe de Basketballmasterz werkt. Voor leden vanaf 13 jaar staat (na het inloggen in Basketballmasterz) automatisch de ‘reguliere’ spelregeltest van vijftig vragen klaar. Verenigingen die leden op wil geven voor de verkorte spelregelmodule of de Engelstalige spelregeltest, kunnen dat doen door de namen door te mailen naar spelregelbewijs@basketball.nl.

Gerelateerde artikelen