!
20210901 ZZ Leiden in België.jpg
1 september 2021

ZZ Leiden houdt Nederlandse eer hoog

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST - Tot dusver kregen de Nederlandse ploegen in oefenwedstrijden klop van de Belgische tegenstrevers uit de BNXT League. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball ging woensdagmiddag met 97-61 onderuit tegen Hubo Limburg United. Enkele uren later echter wist Zorg en Zekerheid Leiden met ruime cijfers te winnen van Spirou Basket Charleroi: 56-93.

Zorg en Zekerheid Leiden

De Leidse ploeg opende met Marijn Ververs, Arunas Mikalauskas, Einaras Tubutis, Jhonathan Dunn en Asbjørn Midtgaard. Dit vijftal wist na zeven minuten een 12-21 voorsprong te bewerkstelligen. Toch was de marge na het eerste kwart slechts twee punten: 21-23.

Worthy de Jong zette Zorg en Zekerheid Leiden wederom op het goede spoor. Via 27-34 werd een ruststand van 31-49 bereikt. Vooral de hoge intensiteit waar de Leidse ploeg mee speelde, zorgde voor de nodige problemen bij de Belgische formatie.

Na vier minuten in het derde kwart werd wel duidelijk dat de formatie uit Charleroi niet terug in de wedstrijd zou komen. Zorg en Zekerheid Leiden consolideerde de voorsprong: 36-55. Daarna sloeg de Leidse ploeg nog een keer toe. Worthy de Jong speelde ouderwets goed. Jito Kok, de Nederlandse center van Charleroi, kwam er totaal niet aan te pas tegen Asbjørn Midtgaard en Luuk van Bree. Toen de rook aan het eind van het derde kwart was opgetrokken, gaf het scorebord 41-72 voor de Nederlandse kampioen aan.

Ook in het laatste kwart wist Zorg en Zekerheid Leiden de marge nog iets op te voeren. Na het laatste fluitsignaal kon de Leidse ploeg met een 56-93 winst huiswaarts keren. Vijf Leidse spelers eindigden in de dubbele cijfers. Worthy de Jong finishte met 23 punten, gevolgd door Jhonathan Dunn met 14 punten. Arunas Mikalauskas, Einaras Tubutis en Asbjørn Midtgaard waren ieder goed voor 12 punten.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball kwam bij Hubo Limburg United een oude bekende tegen. Justin Gordon kwam enkele seizoenen terug nog uit voor de Rotterdamse formatie. De Amerikaan liet zich gelden en was in deze oefenwedstrijd goed voor 30 punten.

De Rotterdamse formatie moest het stellen zonder Jeroen van der List en dat gaf de Belgen alle kansen onder de borden. Al na 10 minuten was er een flink gat geslagen: 31-15. De meeste scoringsdrang bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball kwam van de Amerikanen Jarrid Rhodes en C.J. Jones, die van ver doel wisten te treffen.

In de drie andere kwarten was het verschil tussen de beide ploegen wel iets minder groot. Niettemin won Hubo Limburg United wel alle kwarten, waardoor er uiteindelijk een groot verschil op de borden kwam: 97-61. Jailen Gill was goed voor 15 punten. Ook Rhodes schoot zich nog in de dubbele cijfers met 13 punten.

Gerelateerde artikelen