!
23 EK MU20 NED OEK Poels
15 juli 2023

Geen halve finale voor Orange Lions MU20 na verlies tegen Oekraïne

Het is de Orange Lions Mannen U20 niet gelukt om door te dringen tot de halve finales bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Macedonië. De Nederlandse basketballers kwamen er vrijdag na rust niet meer aan te pas in de kwartfinale tegen Oekraïne. De ploeg van bondscoach Peter van Noord verloor met 49-67. Bij rust was het nog 29-31.

Nederland speelt nu verder om de vijfde t/m de achtste plaats. De volgende tegenstander is Groot-Brittannië zaterdag om 13.30 uur.

Kwartstanden: 14-21; 15-10; 13-17; 7-19

Game flow

Nederland kwam al snel met 4-10 achter en keek na het eerste kwart tegen een 14-21 achterstand aan. Een sterke fase in het tweede kwart bezorgde de Lions een 29-25 voorsprong, maar die werd in de laatste 2 minuten weer snel verspeeld (29-31 bij rust) na een 6-0 run van Oekraïne. Tot 42-48 na drie kwarten bleef Nederland nog in de buurt van de tegenstander. In het vierde kwart was de spreekwoordelijke pijp blijkbaar leeg, want Nederland scoorde daarin nog maar 7 punten. Oekraïne denderde via 44-60 halverwege het laatste kwart naar een zege met 18 punten verschil en een plek bij de laatste vier.

Stats don't lie

Balverlies doet je de das om, luidt een aloude basketbalwet. Uit de 27 Nederlandse turnovers scoorde Oekraïne liefst 25 punten. Met 3 op 20 driepunters en 32,7 procent van het veld liet het schot de Lions in de steek. De 14 aanvallende rebounds leverde Oekraïne 17 'second chance points' op.

Topscorers

Nederland: Emmanuel Ugbo 13 punten; Jibbe Sikking 12 punten.
Oekraïne: Oleksandr Kobzylslyi 24 punten (7/14), 8 rebounds, 3 assists en 3/6 driepunters.

23 EK MU20 NED OEK Vrencken

'Gewogen en te licht bevonden'

Van Noord: "We zijn gewogen en te licht bevonden. We zaten geen moment goed in de wedstrijd en laten ons te simpel opzij zetten. Nu snel de knop, want binnen 15 uur moeten we aan de slag tegen Groot-Brittannië in de strijd om de plaatsen vijf t/m acht."