!
23 EK VU18 DEN NED Bakker
4 juli 2023

Orange Lions VU18 sluiten groepsfase af met winst op Denemarken

De Orange Lions Vrouwen U18 hebben de groepsfase van het Europees Kampioenschap in de B-divisie afgesloten met winst. De Nederlandse basketbalsters wonnen dinsdag in de Bulgaarse stad Sofia met 48-59 van Denemarken dankzij een 11-0 run in het vierde kwart.

De ploeg van bondscoach Laki Lakner is daardoor op de derde plaats geëindigd in groep A, onvoldoende voor een plek bij de laatste acht. Nederland speelt nu vanaf donderdag 6 juli verder voor de plaatsen 9 t/m 16.

Kwartstanden: 6-11; 17-12; 15-18; 10-18

Game flow

Het eerste kwart was met 6-11 voor Nederland, maar Denemarken counterde met 17-12 in het tweede kwart, waardoor de score bij rust weer in evenwicht was: 23-23. De Orange Lions gebruikten het derde kwart (15-18) om de basis te leggen voor de uiteindelijke zege. Tot 41-46 in het vierde kwart kon Denemarken volgen. Een driepunter van Kyara Bakker (grote foto), een lay-up van Lois Vrolijk en nog twee driepunters van Keona Douwstra en Phoenix Stotijn vormden 11-0 run die nekslag (41-57) betekende voor de Scandinavische opponent.

Stats don't lie

Nederland schoot beter dan in de eerste drie duels: 38,1 procent totaal en zelfs 41,7 procent (10/24) achter de driepuntslijn. Van de 7 vrije worpen ging er helaas maar 1 in. Er werden 27 turnovers geforceerd bij de Denen, die 21 punten opleverden.

Topscorers

Denemarken: Freya Jensen 16 punten; Olivia Lutterodt 11 punten (5/6).
Nederland: Phoenix Stotijn 15 punten (6/10) en 3/8 driepunters; Keona Douwstra 14 punten, 7 rebounds en 4 steals; Kyara Bakker 12 punten (4/8).

23 EK VU18 DEN NED Lakner Stotijn

'Door onze goede verdediging konden de Denen geen kant op'

Lakner: "Ik vind echt dat we goed verdedigen, vanaf dag één in de voorbereiding. Daar zagen we al dat onze schotpercentages niet goed waren, al was het vandaag wel wat beter. Door onze goede verdediging konden de Denen geen kant op. Voor rust hadden we al flink voor kunnen staan, als we de breaks beter hadden afgerond. Kansen in overvloed, maar als je die niet benut, dan kan de tegenstander terug komen. Verdedigend bleef het goed. Een dikke plus voor de speelsters die keihard bleven werken en de opdrachten uitvoerden. Aanvallend was het beter, waardoor we een minuut of drie voor het einde zestien punten voor kwamen. Game over. Doe je dat voor rust ook, dan win je dik. Geen doel op zich, maar zoiets is wel goed voor het zelfvertrouwen. 41 procent driepunters is goed, maar bij de scores die voor twee tellen missen te veel makkelijke ballen, vooral op de break. De conclusie is dat we onszelf aanvallend niet belonen voor dat al harde werken. Maar ik ben trots op de toewijding en hoe we verdedigend spelen. Dat moet ons moed geven om de komende wedstrijden te winnen."