!
3x3Mannen-OKT2-Mei2024
3 mei 2024

Liveblog: Volg hier het tweede OKT van de 3x3 Mannen

Het Nationale Mannenteam 3x3 Basketball speelt dit weekend zijn tweede Olympische Kwalificatie Toernooi (OKT). In deze liveblog lees je de wedstrijdverslagen, ander nieuws en reacties vanuit Japan.

Dag 3

Livestream:

12.10 uur: Litouwen, we meet again. De Litouwers verslaan Frankrijk in de andere halve finale (21-15) en dus ontmoeten Nederland en Litouwen elkaar opnieuw. De inzet, in plaats van winst in de poulefase, is dit keer nog hoger: het enige Olympische Spelen-ticket dat er vandaag vergeven wordt.

De eerste wedstrijd won Nederland met 21-18. Voor de finale heeft Nederland een half uurtje langer rust dan de Litouwers - hopelijk genoeg om voor een klein voordeel te zorgen!

11.45 uur: Dimeo van der Horst na de wedstrijd: "Wat dit mogelijk maakte? Hard werk. Mongolië speelt erg fysiek, net als alle andere teams in deze halve finales. Maar we wisten een hoog spelniveau te halen en zijn klaar voor de finales. We gaan nu even relaxen, dat is nodig om straks helemaal ready te zijn."

240427_WT@Utsunomiya__MSR6060
Jan Driessen had verschillende highlight plays in deze enorm dominante halve finale!

11.40 uur: Nederland zag er héél goed in deze halve finale. Na een paar minuten was eigenlijk al duidelijk dat we naar de finale zouden gaan: 21-11. Mongolië kreeg amper goede looks, terwijl Nederland lay ups scoorde op knappe backdoor cuts, een mega harde alley oop van Jan Driessen kreeg en Worthy net als altijd zijn individuele klasse bracht. De Jong eindigde, net als Dimeo van der Horst, met 7 punten. Ook Arvin Slagter en Jan Driessen (4 en 3 punten) kwamen tot scoren.

11.15 uur: We zijn live! Nederland - Mongolië, Nederland is favoriet en het begin is voor Oranje. Lets get it!

Dag 2

Livestream:

240427_WT@Utsunomiya__MSR3357

14.00 uur: De tegenstander voor morgen is bekend. Nederland speelt tegen Mongolië. Dat zijn bekenden - vorige week versloeg Nederland een Mongolische afvaardiging tijdens de World Tour. De wedstrijd begint om 11.20 uur Nederlandse tijd. De andere halve finale gaat tussen Frankrijk en Litouwen. Finale is om 12.45 uur!

11.00 uur: Worthy de Jong geeft zijn reactie op de poulewinst. "We zijn nog nergens, ook al hebben we twee prima dagen achter de rug. Het is belangrijk voor ons om hierop verder te bouwen, op wat we nu als foundation gelegd hebben. We nemen het stap voor stap."

240427_WT@Utsunomiya__MSR3389
Worthy de Jong was opnieuw topscorer en scoorde 10+ in elke wedstrijd tot nu toe!

9.15 uur: Ook al was het eigenlijk voor spek en bonen - een 'win' is een 'win'. De Nederlandse mannen vertragen voor geen moment, gaan drie op drie en maken een statement tegen Brazilië: 22-15.

Worthy was opnieuw topscorer met 10 punten en ook Arvin ( 6pts), Jan (4 pts) en Dimeo (2 pts) hadden belangrijke momenten voor Oranje. Nederland maakt zich als groepswinnaar op voor een wedstrijd tegen de nummer twee van de andere poule. Op moment van schrijven ligt die poule nog wagenwijd open!

Reactie na dag 1

Coach Aron Royé: "De overwinningen van dag 1 gaven rust voor dag 2 - aangezien Brazilië al uitgeschakeld was. In game 1 was onze communicatie goed, het gameplan was goed. Ze hadden moeite om door onze verdediging heen te komen en aanvallend kwamen we steeds beter in ons spel."

"De tweede wedstrijd tegen Litouwen - een heel fysiek team. Afgelopen maand speelden we in de voorbereiding twee keer tegen ze. Toen verloren we, maar dat liet ons al zien wat hun sterke punten zijn. We hielden hun grote mannen bij de basket weg. De wedstrijd ging gelijk op, maar het was mooi te zien dat we juist op de belangrijke momenten scherper werden en nog beter gingen verdedigen. Dat we dat doen, ook bij een achterstand, zegt iets over dit team."

Dag 1

Livestream:

3x3Mannen-OKT2-NedLit-Worthy
Ook in game 2 was Worthy de Jong topscorer, dit keer met 11 punten.

12.20 uur: We zijn dóór! Door Litouwen, normaal gesproken concurrent voor de poulewinst, te verslaan gaan we verder naar de halve finales. In de laatste anderhalve minuut van deze kraker bleef Nederland ijskoud. Vanaf 16-16 zorgden een Arvin Slagter vrije worp, een score van Dimeo, een tweetje van Worthy en een lay up van Slagter voor een hele knappe 21-18 winst.

Worthy eindigde de game met 11 punten, Dimeo had er 4. Arvin en Jan voegden er beiden ook 3 toe om 21 te maken.

Doordat Litouwen en Puerto Rico allebei op één keer winst staan, kan slechts één van die landen nog langs Nederland komen in de stand. De wedstrijd morgen tegen Brazilië gaat om het vastspijkeren van de eerste plaats. In de andere poule lijkt het erop dat Frankrijk en Japan de beste papieren hebben om de poulefase te overleven.

3x3Mannen-OKT2-NedPor-Mei2024
Een floater van Dimeo van der Horst zorgt voor winst in game 1

8.45 uur: Één op één! Nederland verslaat Puerto Rico met 21-16, achter 10 punten van Worthy de Jong en 7 van Dimeo van der Horst. Tweetjes van Worthy en Dimeo sloegen een eerste gaatje bij 12-10, nog een paar scores van De Jong brachten Nederland naar 19-15. Een vrije worp van Arvin Slagter en een Dimeo floater maakten de klus af voor Nederland. Hele solide eerste winst!

Worthy de Jong: "Alle respect voor Puerto Rico. Ze geven nooit op, zijn altijd klaar voor een comeback. Maar we bleven geconcentreerd en hebben het afgemaakt. Op naar de volgende."

8.22 uur: Litouwen maakt in de eerste wedstrijd van het toernooi meteen duidelijk waarom objectieve fans hen misschien wel als favoriet zien in Japan. De Litouwers rekenen relatief gemakkelijk af met Brazilië (21-14) en laten in de wedstrijd zien gevaarlijk te zijn van binnen én buiten de driepunterslijn. Nederland en de andere teams in het deelnemersveld zijn gewaarschuwd: deze gasten komen niet voor de gezelligheid.

Gerelateerde artikelen