!
Bea Tje-A-Lam poseert trots
17 april 2023

Bondsspeld voor scheidsrechter, opleider, trainer/coach en clubvrouw Bea Lie-A-Tjam

Bea Lie-A-Tjam is onderscheiden met de Bondsspeld van de Nederlandse Basketball Bond. Dat gebeurde zondagavond in Overveen tijdens een familietoernooi van KTC. Lie-A-Tjam ontving de onderscheiding uit handen van NBB-bestuurslid Jitka van der Bruggen voor haar verdiensten als actief verenigingslid, maar vooral voor haar jarenlange inzet als scheidsrechter, opleider en spelregeldocent. Veel mensen waren naar de Tetterodehal gekomen om haar te feliciteren met de onderscheiding.

Bea Lie-A-Tjam is voor KTC al sinds het ontstaan van de club een verbindende factor. Ze is actief als trainer en coach, vooral bij de jeugd, maar ondersteunt waar nodig ook andere trainers. Met haar immer positieve uitstraling tijden trainingen en wedstrijden van zowel de jeugd als de senioren, maakt zij zich hard voor normen en waarden in en buiten het veld. Mede daardoor heeft KTC in Overveen en omgeving een goede naam opgebouwd. Maar ook buiten Overveen is Lie-Tjam een graag geziene gast als ze met haar nimmer aflatende inzet komt fluiten.

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig speelde Lie-A-Tjam bij White Stars uit Haarlem in de eredivisie. Sinds 1985 is ze actief als scheidsrechter, eerst in district Haarlem, gevolgd door Rayon Noord Holland en later in de eredivisie bij zowel de vrouwen als de mannen. Bij de vrouwen is ze zes keer tot scheidsrechter van het jaar gekozen. Naast het fluiten van heel veel verenigingswedstrijden, schoolbasketbaltoernooien is ze ook actief geweest als arbiter bij de Youth Friendship Games in Haarlem en omstreken, de Gay Games (1998) en de befaamde Haarlem Basketball Week. Al haar ervaring als scheidsrechter heeft ze ook ingezet als opleider binnen haar eigen club en in het voormalig Rayon Noord-Holland. Een aantal van haar voormalige pupillen fluit nu in de BNXT League. Daarnaast is ze ook al jarenlang spelregeldocente voor de de NBB in Noord-Holland.

Bea Lie-A-Tjam is al generaties lang actief in het basketball. Veel inmiddels volwassen leden van KTC zijn als kind al getraind door haar en nu krijgen hun kinderen ook weer training van deze clubvrouw in hart en nieren. En komt iemand ergens een keer een scheidsrechter tekort, dan zal zij er alles aan doen om te helpen. Kortom, Bea Lie-A-Tjam, is zo'n onmisbare vrijwilliger waar het basketball niet zonder kan.

Gerelateerde artikelen