!
2021 EK rolstoelbasketbal NED TUR V Korver.jpg
9 december 2021

Rolstoelbasketbalsters onverslaanbaar in poulefase van het EK

Door Toine Klerks | Foto: Steffie Wunderl

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters zijn al drie jaar absolute wereldtop en werden in die periode maar eenmaal verslagen in een eindtoernooi: door China bij de Paralympische Spelen in Tokyo. De tegenstanders bij het EK in Madrid maken tot nu toe geen schijn van kans. Ook de laatste twee tegenstanders in de poulefase, Spanje en Turkije, kregen een veeg uit de pan.

De Turkse vrouwen werden woensdag al met zeer groot verschil verslagen. De zwakste ploeg uit de poule en in het rolstoelbasketbal nog een ontwikkelingsland kreeg een 17-78 nederlaag aan de broek. Voor de vijfde maal op rij maakten alle twaalf speelsters bij de Orange Lions speelminuten.

Donderdag ging ook gastland Spanje ten onder. Het land dat zich voor het eerst sinds 1992 weer eens voor de Paralympics had geplaatst, verraste een dag eerder nog door Groot-Brittannië te verslaan. Maar het had geen schijn van kans tegen de Nederlandse vrouwen, die niet eens een topwedstrijd speelden. Bij rust was Spanje al meer dan gedubbeld: 16-38. Alleen in het vierde kwart (12-14) konden de Spaanse vrouwen wat terugdoen. Het werd uiteindelijk 39-76

Het ongeslagen Nederland treft vrijdag in de halve finale opnieuw Spanje, de nummer vier van de groepsfase. Het duel is ditmaal live op Spaanse nationale televisie en via de livestream te zien. De tip-off is om 12.15 uur.

Gerelateerde artikelen