!
Van der Nat en Smeets gehuldigd
8 juni 2023

'Vastleggers' Jan van der Nat en Peter Smeets onderscheiden met Bondsspeld

Het 75-jarige bestaan was voor de Nederlandse Basketball Bond aanleiding om een inhaalslag te maken met het eren van personen die de afgelopen decennia van grote betekenis zijn geweest voor het basketball in Nederland. In het rijtje gepassioneerde 'basketbaldieren' dat sindsdien in de schijnwerpers is gezet, mogen Jan van der Nat en Peter Smeets niet ontbreken. Het tweetal werd woensdagavond tijdens de play-offwedstrijd tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Spirou Charleroi in Leiden gehuldigd. Beiden kregen voor hun verdiensten de Bondsspeld uit handen van NBB-bestuurslid Will Moerer.

Jan van der Nat

Het Nederlandse basketball heeft Jan van der Nat leren kennen als journalist bij het Leidsch en Haarlems Dagblad en onder andere auteur van Basketbal legenden (1996) en Slam dunk! 50 jaar NBA (1996). Als uitgever en schrijver was (en is) hij betrokken bij magazines als American Sports, Assist en Rebound (en nog een paar meer). Daarnaast is Jan van der Nat ook bestuurlijk lang actief geweest bij BS Leiden, de afgelopen zes seizoenen de grootste vereniging van Nederland. Wie hem in levende lijve wil zien, hoeft de Vijf Meihal in Leiden maar binnen te lopen, waar hij nog steeds als trouwe supporter en journalist de thuiswedstrijden van Zorg en Zerkerheid Leiden bijwoont.

Van der Nat Bondsspeld

Peter Smeets

Peter Smeets kennen we als fotograaf, (mede)organisator van jaarlijkse All Star Gala’s, bestuurder en voormalig speler van Levi’s Flamingo’s in Haarlem. Samen met broer Mart veroverde hij de harten van menig basketbalfan toen ze samen (Peter was de producent en uitgever) de fameuze Basketbaljaarboeken in de zeventiger en tachtiger op de markt brachten. Daarnaast was hij hofleverancier van foto’s in magazines als Full Court Press en Play Off Basketball. En natuurlijk leverde Peters Smeets met zijn foto's een indrukwekkende bijdrage aan het boek GAME CHANGERS, dat vorig jaar werd uitgegeven.

Smeets Bondsspeld

Dankzij de jarenlange inzet van deze twee mannen is er veel historie van onze sport vastgelegd, zowel in beeld, als in tekst, in allerlei magazines en boeken. Vanuit hun grote passie voor de sport hebben Jan van der Nat en Peter Smeets letterlijk het basketball op de kaart gezet en zichtbaar gemaakt.

Vanwege deze onderscheidende bijdrage die beiden hebben geleverd aan de basketbalsport, heeft het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond, op voordracht van de Commissie Onderscheidingen, dan ook besloten hen te eren met de Bondsspeld.

Gerelateerde artikelen