!
QSTA - Grassho - Game2 - April 2024
26 april 2024

WBL Play-Offs 2023-2024 (2): Kwartfinales in de boeken

Alle kwartfinales in de play-offs van de Womens Basketball League zijn gespeeld. De hoge seeds deden voor de tweede wedstrijd op rij hun werk, winnen daarom de ‘best of three’ series en gaan dus door naar de halve finales.

#8 QSTA United - #1 Sportiff Grasshoppers: 43-99

Box Score

Sportiff Grasshoppers wint de series met 2-0

Foto via Hennie van Diest, QSTA United.

Zelfde wedstrijd, bijna dezelfde uitslag. De eerste uitdaging voor Sportiff Grasshoppers laat op zich wachten na deze complete ontmanteling, op bezoek in Bemmel.

De uitslag is niet gek, zegt een bescheiden coach Axel Gouw na de wedstrijd. “Dit was een zakelijke overwinning. Wij speelden goed gebalanceerd, zij konden dat niet. Ze misten simpelweg te veel key players om ons pijn te kunnen doen.”

Gouw roemt twee speelsters die niet altijd uit de box score springen, maar wel winnende plays voor zijn team maken. “Mia (Hordijk) had vandaag ontelbare steals (ze had er een game high zes, red.) en Rosalie had haar beste aanvallende game van het jaar.” Rosalie Aandewiel had 20 punten op 8/13 shooting.

De wedstrijd was nooit spannend. Grasshoppers dwong QSTA moeilijke schoten te nemen, waardoor Bemmel slechts 28 procent daarvan raakte. Ook de 33 turnovers die de verdediging forceerde hielpen QSTA logischerwijs totaal niet. QSTA nam bovendien afscheid van captain Yordi Kathmann, die na de wedstrijd gehuldigd werd.

Topscorers Sportiff Grasshoppers: Lotte van Kruistum 27 punten, 8 rebounds. Rosalie Aandewiel 20 punten. Alissa van der Plas 8 punten, 13 rebounds, 6 assists, 3 steals.
Topscorers QSTA United: Brechte Norel 11 punten (5/5 shooting), Yfke Hoek 10 punten.

#7 Zorg en Zekerheid Leiden - #2 TopKip Lions: 32-83

Box Score

TopKip Lions wint de series met 2-0

Lukte het Zorg en Zekerheid de eerste wedstrijd nog om 20 minuten lang goed tegengas te geven – de thuiswedstrijd ging de andere kant op. Een scherper TopKip Lions sprintte naar 22-6 na Q1 en keek nooit om.

Na 3.5 minuten hadden al vijf verschillende speelsters gescoord voor TopKip en stond het 12-2. Leiden miste 17 van zijn 20 schoten in het eerste kwart en zou de wedstrijd eindigen met een zeer matige 15 procent fieldgoalpercentage.

“Het verschil was al direct gemaakt”, zag ook Chris van Kampen, coach bij TopKip Lions. “Dan is het een kwestie van fit proberen te blijven en leuk basketballen. We hebben goed door kunnen wisselen, iedereen heeft gespeeld. Dat is altijd fijn.”

. Jolly ook door, kennen we inmiddels goed. Verwacht hele pittige wedstrijden, we weten dat JJ de enige is die ons verslagen hebben. Nemen we heel serieus, dat zal een veldslag worden. Benieuwd wat Chris uit z’n hoge hoed gaat toveren om ons te ontregelen. Kunnen leren van Den Helder die ze taai bespeelt. Video bekijken.

Coach Richard den Os van Zorg en Zekerheid baalt ervan dat zijn team niet kon brengen, wat afgelopen zaterdag in de eerste helft wel lukte. “We speelden zonder energie en overtuiging. Dan is het jammer om zo te eindigen.” Toch sluit hij af op positieve noot: “Het seizoen is geslaagd. We hebben acht wedstrijden gewonnen, twee ploegen onder ons gehouden. Afgelopen zaterdag hebben we laten zien prima te kunnen spelen tegen een topteam. Op naar volgend seizoen!”

Voor Van Kampen en TopKip Lions wacht Jolly Jumpers. “Die nemen we heel serieus. Zij zijn naast Katwijk de enige ploeg die ons een keer wist te verslaan, dit seizoen. Ik ben heel benieuwd wat ze uit de hoge hoed gaan toveren om ons te ontregelen. Maar we zien dat Den Helder ze taai bespeelde. Uit die video kunnen we iets leren, dus we verzinnen zelf óók iets!”

#6 Den Helder Suns – Jolly Jumpers: 48-58

Box Score

Jolly Jumpers wint de series met 2-0

Jolly Jumpers wint en gaat naar zijn eerste halve finale in zes jaar. De return van Jolly Jumpers in Den Helder was een close one. “Beide ploegen begonnen met veel energie aan de wedstrijd”, aldus Mario Bennes van Den Helder. “Bij rust stonden we 31-29 voor en kon er nog van alles gebeuren.” Dat gold voor nóg tien minuten. Bij aanvang van het vierde kwart stond het namelijk 40-40 en was de wedstrijd allerminst beslist.

Het duurde ook dat kwart drie minuten voordat Marell Glaubitz een drietje scoorde (42-43). Dat schot startte een Tubbergse run die Jolly Jumpers naar de halve finales trok. Zes punten op rij van Jasmijn de Ceuninck van Capelle brachten JJ even later naar +8. Die achterstand kwam Den Helder in de vijf resterende minuten niet meer te boven.

De Ceuninck van Capelle had met 13 punten, 12 rebounds een mooie double double voor Jolly Jumpers. Ook Jade Brughuis (13 pts) en Marell Glaublitz (11 pts) eindigden met 10+. Bij Den Helder had Brooke Bigott 18 punten, Lotte Toornstra 12 met 9 rebounds.

Assistent-coach Martijn Bos bij Jolly Jumpers: “We kregen al vanaf het begin van de wedstrijd goede opties in de aanval, maar we misten eenvoudige schoten. Verdedigend stonden we de hele wedstrijd prima. Toen we in de loop van de wedstrijd méér rust in onze aanval namen ontstond er meer synergie. Dát zorgde voor deze winst.”

#5 Startportaal Binnenland - #4 Triple ThreaT: 52-64

Box Score

Triple ThreaT wint de series met 2-0

Het Haarlemse Triple ThreaT zit in een lekkere flow. Na winst tegen Sportiff Grasshoppers in de laatste week van het seizoen rekent de club ook af met Startportaal Binnenland. En dat doen de vrouwen van Laki Lakner op een strakker defense.

“In de tweede helft zag je pas écht het effect van de druk die wij constant voeren”, zegt Fred Suy, assistent-coach bij TTT. “Wij komen dan gemakkelijk tot scoren door de steals en turnovers te benutten. Binnenland bezweek onder onze druk.”

De statistieken laat 21 Barendrechtse turnovers zien. Startportaal kwam tot minder schoten dan Triple ThreaT en schoot een lager percentage raak. De 18 fieldgoals voor Startportaal, tegenover 24 voor TTT, verklaart dan ook precies het gat van 12 punten.

Quinta van Schijndel (16 punten) werd topscorer voor Triple ThreaT. Ook Isa Hooiveld, Nicky Hendrix en Nikki Kleyhorst scoorden 10+ voor de winnaars. Bij Startportaal Binnenland had Marlou de Kleijn 18 punten, Kelsi Lidge 10 en 14 rebounds, waarvan 5 aanvallend.

“De harde conclusie is dat we niet goed genoeg zijn”, zegt Remy de Wit, coach bij Startportaal. “We wensen Triple ThreaT dan ook succes met het vervolg van het seizoen!”. Niet het vertoonde spel, maar het schotpercentage van de tweede wedstrijd stelt hem teleur. “En ik ga het toch zeggen: vanaf eind derde kwart was de leiding van twee van de drie officials discutabel.”

“Maar we schieten 3 op 25 driepunters raak, waarvan er denk ik 20 compleet open waren. En toch waren we tot halverwege het vierde kwart kansrijk. We hebben onszelf tekort gedaan, zoals we dat eigenlijk het hele seizoen al doen.” Na een jaargang vol blessures, ziektes en privéomstandigheden die zijn team – meestal – incompleet hielden, rest hem niets dan een dankwoord. “Ik heb enorm veel waardering voor de tomeloze inzet van de speelsters, staff en onze vrijwilligers.”

Bij Triple ThreaT kijkt men logischerwijs vooruit. “We gaan vol zelfvertrouwen de series met Grasshoppers in”, zegt coach Suy. “We zitten in een ritme en wonnen óók al van ze, voor de play offs.” Wat maakt dit team beter dan eerder dit jaar? “We werken de bal beter af. We hadden gedurende het seizoen moeite met gemakkelijke ballen. Maar je ziet dat onze trainingsuren zich in baskets vertalen. Dat is heel mooi.”

Gerelateerde artikelen