!
IlseKuijt-Grasshoppers-QSTA-april2024
22 april 2024

WBL Play-Offs 2023-2024 (1): Nagelbijten in Haarlem

De eerste wedstrijden in de play-offs van de Womens Basketball League zijn gespeeld. De favorieten wonnen - maar dat ging niet automatisch.

#1 Sportiff Grasshoppers - #8 QSTA United: 101-42

Box Score niet beschikbaar

Sportiff Grasshoppers leidt de series met 1-0

Bewaar het verlies van Sportiff Grasshoppers, vorige week tegen Triple ThreaT, maar onder ‘ongelukjes’. Want als er sprake is van vormverlies bij de titelfavoriet, was die in deze eerste wedstrijd niet te zien. Thuis liet de #1 seed niet veel over van nummer 8 QSTA United.

Na het eerste kwart was het namelijk al 23-5 en was duidelijk dat Sportiff op zoek was naar de 100-plus explosie. Ilse Kuijt (foto, door Wim Kulk) had er na dat kwart al 10 punten inliggen. Zij zou de wedstrijd met 28 punten eindigen, terwijl ook Liselot Kulk (19 punten), Mia Hordijk (13 pts) en Lotte van Kruistum (12 pts) voor 10-plus gingen.

Coach Axel Gouw van Sportiff Grasshoppers: “Het verschil was erg groot. Maar het is goed om te zien dat het team de wedstrijd goed heeft benaderd.” Dat zijn ploeg eindelijk weer eens thuis speelde, hielp daarin óók zegt hij. “We wilden ons publiek natuurlijk ook bedienen. En dat is volgens mij wel gelukt.”

Playoffs1-TopKipLions-ZZLeiden-april2024

#2 TopKip Lions - #7 Zorg en Zekerheid Leiden: 80-55

Box Score

TopKip Lions leidt de series met 1-0

Een solide, zakelijke winst van TopKip Lions in Landsmeer, maar vergis je niet: Zorg en Zekerheid Leiden maakte er in de eerste helft een wedstrijd van. Net vóór rust stond het namelijk nog 30-27 voor TopKip en had ZZ Leiden al wat runs en moeilijke periodes weggewerkt.

Dat het close begon en bleef was deels de verdienste van een ZZ dat volgens coach Richard den Os sterk startte, en deels door zwak spel van TopKip Lions, aldus coach Chris van Kampen.

“Die eerste helft was niet best. Wat het is? Geen idee. Onderschatting, of roest omdat we een week niet gespeeld hebben? Ik weet het niet.” Volgens Van Kampen waren zijn speelsters niet scherp, benutten ze ruimtes niet en liepen ze ‘in’ screens. “Onze pressie was niet geweldig, Leiden ging goed met de bal om en we dwongen weinig turnovers af.” Dat zorgde ervoor dat Leiden TopKip láng liet werken, als Leiden de bal had.

Aanvallend was het qua timing, spacing en screening ook niet goed, vond Van Kampen. Dat verklaarde het kleine verschil bij rust, volgens hem. “Na rust deden we al die dingen beter en liepen we uit. Het verschil is alsnog 25 punten geworden. Dan mag je niet klagen.”

Aan de andere kant stond een trotse coach Richard den Os. “Ik vind dat we het in onze eerste play-offs wedstrijd, tegen een hele goede tegenstander, prima deden. Wij hadden een paar mindere fases die zij heel hard en goed afstraffen.” De 80-55 vindt hij wat geflatteerd: “Dat is ook de enige keer dat het gat 25 was. We hebben er in het begin een wedstrijd van gemaakt, en dat was ons in het begin van de competitie dit jaar nooit gelukt. Ik ben trots op het team, en we gaan er voor eigen publiek een mooie wedstrijd van maken.”

Topscorers TopKip Lions: Richelle van der Keijl 29 punten, 18 rebounds. Lindsay Pengel (foto hierboven, via TopKip Lions) 18 punten, 9 rebounds.
Topscorers Zorg en Zekerheid Leiden: Emma Kiesekamp 15 punten, 9 rebounds. Kimberly Brago en Beyza Okayben beiden 9 punten.

#3 Jolly Jumpers - #6 Den Helder Suns: 66-46

Box Score

Jolly Jumpers leidt de series met 1-0

De tweede seizoenshelft was geen gemakkelijk voor het Tubbergse Jolly Jumpers. De ploeg moest al snel toezien hoe TopKip Lions en Sportiff Grasshoppers met afstand de nummers één en twee zouden worden. Tegelijk nestelde JJ zich stevig in de positie als nummer drie: de vrouwen hebben prima gespeeld dit seizoen.

En dat deed de ploeg ook tegen Den Helder. Assistent-coach Martijn Bos zag een ploeg met overtuiging. “En die overtuiging is terecht, op basis van dit seizoen zouden we die voldoende moeten hebben.” De wedstrijden in de Elite A-fase lijken dan ook vergeten. “Presteren op de belangrijke momenten als deze, dat is het mooiste wat er is. Dat hebben onze dames gedaan met sterke focus, constante energie en een prima teamgeest.”

De wedstrijd zelf werd pas na rust beslist. Volgens Den Helder-coach Mario Bennes had zijn ploeg moeite met de Tubbergse pressie. “Een lastig derde kwart besliste de wedstrijd. Wij scoorden de eerste vijf minuten van dat kwart niet, dus dan loop je niet in op de achterstand.” Die groeide van 2 bij rust (26-24) tot 16, eind derde kwart. Bennes: “Het vierde kwart bleef de wedstrijd min of meer gelijk. We wisselden scores af en Jolly Jumpers won daarom terecht.”

Topscorers Jolly Jumpers: Jade Brughuis 16 pts, Marell Glaubitz 15 pts.
Topscorers Den Helder Suns: Lotte Toornstra 16 pts, 14 reb.

#4 Triple ThreaT - #5 Startportaal Binnenland: 73-72

Box Score

Triple ThreaT leidt de series met 1-0

De spannendste wedstrijd van de eerste speelronde vond plaats in Haarlem, waar thuisclub Triple ThreaT een achterstand van 5 punten in de laatste minuten omboog in de knappe overwinning.

Uiteindelijk was het Fleur Bastiaansen die met 19 seconden te gaan de beslissende lay up raak gooide. Startportaal kreeg nog een kans op de overwinning, maar een schot van Kyara Bakker ging mis.

“We laten de overwinning uit onze handen glippen”, zou Remy de Wit, coach bij Startportaal Binnenland na de wedstrijd zeggen. “Triple ThreaT speelde degelijk – maar niet geweldig. En wij deden hetzelfde.” Met verschillende kansen om de voorsprong van vijf punten uit te breiden, lukte het zijn team niet het gameplan op cruciale momenten uit te voeren. “Het komt simpelweg door het feit dat we dit seizoen nog niet één keer compleet zijn geweest. Dat is frustrerend als coach, maar dat merk je ook bij de speelsters.”

Van die speelsters wil De Wit er één uitlichten. “29 punten, 6 rebounds en 4 assists voor Marlou de Kleijn. Ze is mijn partner, maar het mag echt wel eens gezegd worden dat het toch knap is hoe zij er bijna altijd staat en levert!” Bij Triple ThreaT werd Quinta van Schijndel (19 punten, 7 rebounds) topscorer. Ook Isa Hooiveld (15 pts) en Nikki Kleyhorst (11 pts) behaalden dubbele cijfers.

Gerelateerde artikelen