!
Rolstoelvrouwen-GB-apr24
2 april 2024

Drie uit drie: Rolstoelbasketbalvrouwen blijven ongeslagen op Papendal

Afgelopen week oefenden ons nationale vrouwen rolstoelbasketbalteam drie keer tegen Groot-Brittannië. Zoals we van de vrouwen gewend zijn: ze wonnen. Alle drie de wedstrijden. Hierdoor blijft het team ongeslagen op thuishonk Papendal.

De wedstrijden eindigden in 54-49, 49-36 en 66-48 in het voordeel van Oranje. Maar het was niet perfect.

“Oefenwedstrijden gaan bij mij nooit om winnen of verliezen”, zegt coach Gertjan van der Linden. “Je probeert tijdens zulke wedstrijden vooral naar jezelf te kijken, om verbeterpunten te zoeken.” Die waren er genoeg, zegt hij. Vooral tijdens de eerste wedstrijd was zijn ploeg nog niet in topvorm.

Het team speelde sinds afgelopen zomer niet meer samen. Van der Linden: “Dan zie je dat iedereen zó gretig is om weer te spelen, dat het spel slordig en chaotisch wordt.” Nederland won de eerste wedstrijd na lang achter te hebben gestaan in verlenging. “We hadden te veel slordige passes en balverlies, en misten veel lay ups. Maar wat wél meteen duidelijk was: de verdediging die stond gewoon.” De tweede wedstrijd was volgens de coach al beter dan de eerste. “En in de derde winnen met 18 punten. Dat is weer zoals het hoort.”

Het trainingskamp op Papendal en de wedstrijden tegen Groot-Brittannië noemt hij dan ook geslaagd. “Het leverde genoeg stof op, voor ons om op te trainen.” Die punten nemen Van der Linden en zijn staff mee richting Beijing, waar het team in mei een vriendschappelijk toernooi speelt met de Verenigde Staten, China en (opnieuw) Groot-Brittannië. En ook dát toernooi is slechts een opstap naar het enige toernooi dat telt, over een paar maanden.

Van der Linden: “We hebben deze wedstrijden ons gewenste niveau nog niet gehaald. Dat hoeft ook niet. Er is maar één piekmoment voor ons dat echt telt. Dat is in Parijs, als we bij de Paralympische Spelen onze titel gaan verdedigen.”

Gerelateerde artikelen