!
3X3Eurocup-WorthydeJong-NMT
12 april 2024

Liveblog: Volg hier het kwalificatietoernooi van de 3x3 Mannen

Door Tiel van den Heuvel

In dit liveblog volg je de ontwikkeling van onze 3x3 Mannen, die zich in Hong-Kong proberen te plaatsen voor de Olympische spelen. Kom regelmatig terug voor de laatste uitslagen en stats, en links naar de livestreams.

(Alle beelden uit dit blog, tenzij anders vermeld, via FIBA3x3.basketball)

Game 4: Nederland - Letland (14-15)

Livestream Mannen Dag 3
  • Worthy mist de midrange en Miezis killt Nederland. Ugh. 14-15 Letland en Nederland plaatst zich niet vandaag.
  • Miezis mist twee tweetjes op rij! WAT. EEN. SPANNING.
  • Score Dimes! Na een fantastisch block en recovery door Nederland!
  • Opnieuw een kansloos schot voor Miezis en de Letten. Nederland verdedigt als de leeuwen die ze zijn. Nu aanvallend even de tanden laten zien!
  • Turnover nadat Worthy handle op de bal verliest. Dimeo kan de posessie niet redden - bal gaat out of bounds en is voor de Letten.

0 sec - OVERTIME! Goede D van Nederland dwingt een kansloze Letse J af. Helaas kan Nederland zelf niet meer tot een schot komen. Nederland krijgt de bal.

20 sec - Driessen kan een aanvallende rebound na een schot van De Jong nét niet controleren. Nederland nog wel in balbezit, maar Worthy mist opnieuw twee keer!

57 sec - Worthy met solide defense op een veel grotere Let, die lopen maakt. Nederland bal!

1:38 - Dimeo met ZIJN tweepunter! Nederland leidt 13-11 maar Miezis gaat naar de vrije worplijn voor twee. Maakt ze, en we zijn weer gelijk.

2:10 - Wát een timing voor de eerste twee van De Jong! 11-11, en Miezis met de in-n-out. Kleine plays als die laatste kunnen zomaar de wedstrijd beslissen in deze thriller.

2:28 - Ook Nederland in de penalty. Het is wél 11-9 dus Nederland zit weer volledig in de wedstrijd, vooral na een offensive foul van de Letten.

3:32 Tweetje Miezis, die een goede wedstrijd speelt. Nederland antwoordt opnieuw, maar moet zijn afstandsschot nog vinden. Worthy lokt wél de zevende Letse fout uit. Free throws coming up.

4:30 - Schotje Dimes, lay up Worthy. Maar Nederland komt nog niet in de run die het nodig heeft, aangezien Letland antwoordt met een eigen score. 9-6.

5:03- 6-3 Na een beetje Worthy 'Magic'. Mooie lay up voor De Jong. Alberts met de O-reb en score, maakt 6-4. Maar Miezis antwoordt met een twee. Het verschil blijft 4.

6:20 - Worthy is terug in het veld en eist een vrije worp op. Die maakt hij. 5-2 en een turnover van Letland: kan dit het startschot zijn van een Nederlandse run?

6:36 - Driessen trekt aan de handrem in een matchup met Miezis, die coach Royé al noemde als groot gevaar. Letland krijgt een gemakkelijke bucket en leidt 4-1, nadat het spel even stillag door een technisch mankement.

7:20 - Knappe lay up van Worthy, die tegen de boarding van de basket crasht en zich bezeert! Hopelijk valt het mee voor De Jong, die Nederland eindelijk op het bord zet met de 3-1.

7:58 - Goede defense van Letland resulteert in een block op een Dimeo lay up. Het is een defensieve wedstrijd tot nu toe, want ook de Letten komen amper tot goede pogingen.

8:29 - Alberts mist de fade away maar knokt zich een eind in de rondte in de rebound. Wéér een Letse fout. Hun derde, maar het blijft 2-0.

9:19 - Letland met de eerste schade (2-0), maar Nederland lokt al twee fouten uit. Eerste pogingen van Oranje gaan net mis.

-- GAMETIME --

11.00 uur: Oostenrijk ontsnapt in een spannende wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland en is dus de eerste bekende finalist. Winst tegen Letland zet dus een rematch van gisteren op het programma, toen Oostenrijk met één punt te sterk was voor Nederland.

Coach Aron Royé over dag twee: "Natuurlijk waren we teleurgesteld na die laatste wedstrijd. Halverwege de game stonden we 13-8 vóór, maar het lukte simpelweg niet die voorsprong uit te breiden.

Aan het eind was het een puntje-puntje wedstrijd waarin we op het belangrijkste moment niet toe konden slaan. Het kon beide kanten op en zij hebben hem gepakt. Daarom spelen we nu tegen Letland.

Die hebben een erg sterk begin van het toernooi. Eigenlijk draait alles bij hen om hun guard, Miezis. Eigenlijk draait alles om hem, hij is de creatieve man. Een super ervaren ploeg, met enorme intensiteit. Ze zetten druk, het wordt een hele mooie uitdaging. We hebben hele goede kansen en zitten mentaal én fysiek goed in het toernooi.

Dus ja, we zijn teleurgesteld, maar we zijn ook enorm gemotiveerd om te knallen. Do or die. Dat begint met het stoppen van die guard van Letland. Daar hebben we een goede gameplan voor. Als we dat uitvoeren, pakken we ze vandaag."


Livestream Mannen Dag 2

Game 3: Nederland - Oostenrijk: 17-18
FIBA3x3_UOQT2024_NED_AUT_M_20240413-064 (1)

0:00 - Ballgame! ... Maar niet voor Nederland. Na het grootste deel van de wedstrijd gecontroleerd te hebben geeft Oranje de zege op het laatste moment uit handen.

Nederland leidde met 1.46 te gaan nog met 15-13 maar drie punten op rij van Nico Kaltenbrunner (waaronder een ziek diepe twee) bogen die voorsprong om.

Worthy bankte Nederland nog op voorsprong met een tweetje op zijn rekening: 18-17, maar Enis Murati trok de overwinning richting Oostenrijk. Worthy kreeg nog een kans op de buzzer, maar Oostenrijk won en gaat daardoor als #1 seed naar de halve finales.

Wat betekent dat voor Nederland? Dat we morgen niet tegen Nieuw-Zeeland, maar tegen Letland spelen: een sterkere tegenstander. Letland won alle drie zijn poulewedstrijden met niet te missen cijfers: 21-16, 21-10 (tegen Nieuw-Zeeland...) en 21-12. Een grote opgave dus. Check later de reactie vanuit het team.

Game 2: Nederland - Hong-Kong: 17-11

Boxscore

0:00 Ballgame! Daar doet een onsportieve fout van Jan Driessen niets aan. Een Worthy tweetje maakte 17-9, net na z'n dunk. Toch zaken om aan te werken voor Nederland: Dimeo miste Worthy net voor een easy two en zo'n onsportieve fout kan funest zijn in wedstrijden die wél close zijn.

31 sec: Worthy pakt de bal af alsof het een GI Joe-poppetje is, draait zich om en dunkt de wedstrijd de boeken in. Keihard. 15-9.

1:05 - Bullyball van Dimeo van der Horst, die op weg is MVP van deze game te worden. De Jong verliest de bal een paar keer maar Dimeo vangt een iets mindere game van Worthy moeiteloos op. 14-9 Nederland.

2:05- Paar missers van Bryan Alberts, die een stel goede looks krijgt. Hong-Kong profiteert, Bryan opnieuw net niet. HK kruipt dichterbij maar het is nog steeds twee posessies: 12-8.

3:05 - Mooie drive van Worthy, die minder nadrukkelijk zichtbaar is dan gisteren maar nog steeds niet te stoppen is. 12-7 Nederland.

4:16 - Inside score van Dimeo na een paar drives van De Jong. Hoewel het verschil niet groot is voelt het alsof Nederland de game behoorlijk onder controle heeft.

0Y4A2068

5:09 - Hij knalt niet uit de boxscore, maar Jan Driessen heeft een goede game. Hij dwingt fouten af, pakt aanvallende rebounds en eist de aandacht op van de Hong-Kong defense.

6:09 - Nederland heeft een gaatje geslagen via een lay up van Alberts, een halve dunk van Driessen én een score van Dimeo. 5-1, Worthy rust.

7:11 - Foutenlast voor Hong-Kong. Met zes op de teller is het vanaf nu vrije worpen voor de Orange Lions. Niet mooi - wel fijn voor een positief resultaat.

8:46 - Dimeo van der Horst gaat ook naar de lijn en en benut z'n vrije worp. Hong-Kong begint met een hele fysieke defense en staat al op drie fouten.

9:32 - Jan Driessen opent de score met een drive. 'Big Drizzy' vervolgt met wéér een inside actie en dwingt de vrije worp af. Die mist hij: 1-1.

-- Gametime --

12.55 uur: Zwitserland verrast en verslaat Oostenrijk! Dat betekent dat er veel meer druk komt op de wedstrijden die onze mannen nog spelen. Winnen van Hong-Kong is ineens cruciaal: Oostenrijk en Zwitserland kunnen namelijk óók nog op twee winstpartijen komen.

Coach Aron Royé geeft zijn reactie op dag 1: "De kop is eraf. Je merkt dat we de afgelopen dagen wat spanning opbouwden richting deze wedstrijd. We begonnen ook niet helemaal scherp. Dan is het goed om te zien dat we niet in paniek raakten, ook niet toen we 9-4 achterkwamen. We bleven rustig en trokken snel gelijk. We pakten door en hadden een fase waarin we bijna niet misten. Iedereen leverde een mooie bijdrage en had een goede wedstrijd. Dat is fijn richting morgen."


Livestream Mannen Dag 1

Game 1: Nederland - Zwitserland (22-15)

MVP Worthy de Jong: "We konden dit doen doordat we elkaar vertrouwen en goede defense speelden. We maakten wat foutjes, maar die kwamen door goede bedoelingen. Daar leef je mee. Je ziet dat er grote dingen kunnen gebeuren, al probeer ik niet aan verwachtingen te denken. We werken gewoon heel hard, dan zie je dat de puzzelstukjes in elkaar vallen."

Boxscore
3x3Mannen-Game1-Worthy-April2024

14.27 uur: BALLGAME! Twee tweetjes van MVP Worthy (13 pts, 6 reb) zetten Nederland op 22-15. Enorm sterke eerste wedstrijd van de mannen, die nu al met één been in de halve finales staan!

14.24 uur: Veteraan Dimeo met een hoekschotje én een twee op de buzzer. Enige ademruimte voor Nederland, dat voorzichtig aan de winst kan gaan denken. 18-14

14.23 uur: Alberts fade away, Worthy reverse, Alberts fade away. Mooie sequence van Nederland, dat nog altijd maar 2 punten voorstaat overigens. Deze gaat tot het eind spannend zijn.

14:22 uur: Een knappe twee van Worthy, die volledig uit balans was op z'n schot, brengt Nederland op 12. Het momentum ligt bij onze mannen, maar Zwitserland zit nog volledig in de wedstrijd.

3x3Mannen-Game1-Dimeo-April2024

14.19 uur: AND ONE! Op bestelling! Dimeo van der Horst met een goede pump fake, sterke inside move en de lay up. Dimeo pakt de FT wél uit én Worthy ploft een tweetje: 10-9 Nederland met 5:41 te gaan.

14.18 uur: De teams ruilen tweetjes waardoor de marge niet verandert. Nederland moet een nieuwe versnelling zien te vinden, aangezien het halverwege de game 9-6 staat voor Zwitersland.

14.15 uur: Het spel gaat heen en weer. Na scores van Bryan en Worthy scoort Zwitserland. De Jong lokt slim een vrije worp uit maar mist die, waardoor het 4-3 blijft. Zwitserland straft het af met een score, een And1 én een tweetje: 7-4 Zwitserland.

14.12. Na een openingsscore voor Zwitserland scoren Worthy en Jan om Nederland op voorsprong te zetten. 2-1, En een schotklokfout van Zwitserland, vroeg in de game.

14.10 uur: We zijn live! Worthy de Jong, Jan Driessen, Bryan Alberts en Dimeo van der Horst moeten het gaan doen. Is dit team inderdaad zó sterk aanvallend, dat het wegkomt met een kleinere verdediging? Zwitserland is meteen een goede test voor de mannen.

13.45 uur: Bijna gametime! Onze mannen spelen hun eerste pot tegen Zwitserland. Die kennen we uit de World Tour als 'Lausanne', een team dat volgens coach Aron Royé wisselvallig, maar zeker niet te onderschatten is. Winst in deze eerste pot is al een enorme stap richting de halve finales, aangezien Nederland tegen Hong-Kong favoriet zal zijn voor de zege.

Gerelateerde artikelen