!
23 WBL BIN DHS De Kleijn gehuldigd
25 september 2023

Binnenland, Lions, Triple Threat winnen opnieuw; Marlou de Kleijn gehuldigd

Vier clubs zijn in de Women's Basketball League nog zonder verlies. Startportaal Binnenland, TopKip Lions en Triple Threat staan op twee zeges. Sportiff Grasshoppers op één, maar dat kwam dit weekeinde niet in actie.

Binnenland smeerde Den Helder Suns zaterdag de tweede nederlaag van het seizoen aan door in Barendrecht ruim met 87-61 te winnen. Lions hield aan de reis naar Tubbergen een 57-67 overwinning over. Triple Threat was uit met 53-76 te sterk voor nieuwkomer Zorg en Zekerheid Leiden. Het duel tussen Basketbal Academie Limburg en QSTA United leverde de eerste zege van het seizoen op voor de bezoekers. Het werd 65-68 in Weert.

Startportaal Binnenland - Den Helder Suns 87-61

Voor de wedstrijd werd Marlou de Kleijn door viervoudig Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn en de sportwethouder van Barendrecht gehuldigd als sportvrouw van het jaar (2022). De Kleijn moest de huldiging eerder dit jaar aan haar voorbij laten gaan, omdat ze toen ziek was.

Onder aanvoering van De Kleijn (topscorer met 24 punten) kende Binnenland geen genade met de Suns, ondanks de afwezigheid van vier vaste krachten. De focuspunten volgens coach Remy de Wit waren het neutraliseren van Lotte Toornstra onder het bord en met veel snelheid spelen. Na een onwennig eerste kwart van Binnenland liet De Kleijn zien waarom ze de prijs dik verdiend had gewonnen. Zij hielp haar club aan een 51-30 voorsprong bij rust, geholpen door Kyara Bakker (16 punten), waarna de zege niet meer in gevaar kwam. De Wit had genoten van zijn ploeg. "Vooral de eerste helft. Niet van het derde kwart, want toen leden we tien keer balverlies. Al met wel een goede zege."

Volgens Suns-coach Mario Bennes vergat zijn team in het tweede kwart te basketballen. "We leden te veel balverlies en dat leidde tot veel scores tegen in transitie, waardoor Binnenland dat kwart met 24-10 won en wij bij rust al dik achter stonden. Ja, dan is het over en uit."

Jolly Jumpers - TopKip Lions 57-67

Vorig seizoen had TopKip Lions vaak moeite met de snelheid van Jolly Jumpers. Dit keer hield de ploeg van coach Chris van Kampen vast aan z'n eigen spel. Jolly Jumpers kwam even met 5-0 voor, maar eenmaal bij 10-13 voor na driepunters van Indy le Belle en Epiphany Etienne liepen de bezoeksters langzaam maar zeker weg bij de thuisploeg. Bij rust was het nog 27-31, maar na drie kwarten leidden de Lions met 43-51. Halverwege het vierde kwart werd het verschil zelfs twintig punten (47-67). En al haalde Jolly Jumpers daar nog wel tien punten af, de zege ging mee naar Landsmeer. Bij de Lions maakte Emma de Wit weer haar eerste minuten na een flinke hersenschudding voor de zomer. Lindsey Pengel was bij de Lions topscorer met 17 punten.

Martijn Bos, assistent-coach van Jolly Jumpers: "In de voorbereiding hebben we prima getraind en goede oefenduels gespeeld. Desondanks is TopKip nu nog een maatje te groot. Het verschil in lengte wisten we niet te compenseren met positioneel slim en sterk spel. Daar hebben we het laten liggen. Aanvallend werkten we samen, gingen goed met het balbezit om en namen goede schoten. De wedstrijd heeft ons een aantal goede inzichten gegeven."

23 WBL JJ Lions

Basketbal Academie Limburg - QSTA United 65-68

De thuisploeg begon goed en kwam al snel met 10-3 voor. Aan het einde van het eerste kwart (14-14) was het evenwicht terug, waarna BAL-coach Jorrick Creyghton zijn team in het tweede kwart ineens veel voorzichtiger zag spelen. "Ik denk omdat zij er een paar drietjes in knallen en sterk terugkomen. Daardoor staan we bij rust toch met 20-33 achter."

Na rust startte BAL weer goed, hervond de aansluiting en bij 48-49 na drie kwarten spelen was alles nog mogelijk. "Maar begin vierde kwart waren we weer te voorzichtig en laten United opnieuw uitlopen naar tien punten. Bij 65-68 konden we negen seconden voor tijd nog een schot creëren, maar raakten we in paniek. Dan zie je dat onze meiden pas één seizoen ervaring op dit niveau hebben. Vorig seizoen leunden we erg op onze Amerikaanse speelsters, nu moeten die Nederlandse meiden dat veel meer gaan doen. Ook al omdat onze nieuwe Amerikaanse Rajah Fink met een hersenschudding kampt. Goed om te zien dat we kunnen spelen als we willen en over veerkracht beschikken."

Mark Hooiveld was in zijn sas met de zege: "Een rookie coach die op 50-jarige leeftijd zijn eerste winstpartij in de WBL pakt. Een bevriende basketballer zei ooit: 'De eerst winst vergeet je nooit meer'. Bij ons hield Rinske Scholten in de slotfase haar hoofd koel. Ze bleef gewoon basketballen en dan kan je duidelijk zien dat het zomerprogramma, met veel 3x3, haar een betere er completere basketbalster hebben gemaakt."

Bij BAL was Emma Tibosch topscorer met 18 punten, bij QSTA United Rinske Scholten met 22.

Zorg en Zekerheid Leiden - Triple Threat 53-76

Richard den Os, coach van het in de WBL debuterende Zorg en Zekerheid Leiden, hield een dubbel gevoel aan de wedstrijd over: "Wij hebben een jong, nieuw team en maken elke week stappen. Ook deze wedstrijd laten we goede dingen zien en zijn we goed als we ons aan het gameplan houden. Maar er zijn ook fases dat we dat niet doen en dan geven te makkelijk scores weg. Aanvallend moet het nog net even sneller en met meer overtuiging."

Het grootste verschil werd gemaakt in het tweede kwart dat met 15-6 naar Triple Threat ging. De ploeg van Laki Lakner leidde bij rust met 20-34, na drie kwarten met 35-54 en won uiteindelijk met 23 punten verschil. Isa Hooiveld was bij Triple Threat topscorer met 14 punten. Bij Leiden scoorde Kim Schrama er 15.

Den Os: "Wij pakken 25 aanvallende rebounds, maar scoren daar maar 6 punten uit. Zij pakken er 11 en scoren daar 10 punten uit. Daarnaast scoren ze 26 punten uit onze turnovers. En tot slot schieten wij 8 op 18 vanaf de vrije worplijn, Triple Threat 23 op 26. Dus aan de ene kant  tevreden met de ontwikkeling van het team en aan de andere kant het gevoel dat we er meer een wedstrijd van hadden kunnen en moeten maken."

Gerelateerde artikelen