!
2324 WBL DHS BAL Toornstra
1 oktober 2023

Den Helder Suns heeft eerste zege van het seizoen binnen in WBL

Den Helder Suns heeft de eerste overwinning in het nieuwe seizoen van de Women's Basketball League binnen. De runner-up van het seizoen 2022/2023 versloeg zaterdag thuis Basketbal Academie Limburg met 72-55.

Koploper is Startportaal Binnenland dat voor de derde maal op rij won door thuis na overtime Jolly Jumpers met 74-69 te verslaan. Ook nog ongeslagen zijn Sportiff Grasshoppers en TopKip Lions. Grasshoppers bezorgde Triple Threat de eerste nederlaag van het seizoen door in Haarlem met 65-74 te zegevieren. De club uit Katwijk heeft vier punten uit twee duels, net als TopKip Lions, dat dit weekeinde vrij was.

QSTA United heeft net als Triple Threat vier punten uit drie wedstrijden. De club uit Bemmel was thuis met 59-46 te sterk voor debutant Zorg en Zekerheid Leiden.

Triple Threat - Sportiff Grasshoppers 65-74

In een rommelige start van beide kanten pakte Triple Threat de eerste voorsprong (9-7), maar Grasshoppers haakte al snel aan en bouwde vanaf 14-14 zelf een kleine voorsprong op bij rust: 28-33. Een Katwijkse run vlak na de rust deed het verschil in eerste instantie groeien naar twaalf punten (32-44), waarna de thuisclub zich goed herstelde en na drie kwarten (45-53) toch weer binnen de binnen punten zat. Het werd in het vierde kwart zelfs nog even 63-96, maar het laatste woord was aan Grasshoppers, dat de zege alsnog in veilige haven loodste. Ilse Kuijt was topscorer bij de Katwijkse club met 20 punten, de tijdelijk teruggekeerde Noor Driessen scoorde 6 punten en had 8 rebounds. Kers op de taart was de wereldtitel voor Grasshoppers-speelster Lotte van Kruistum bij de FIBA 3x3 U23 World Cup in Polen.

Grasshoppers-coach Axel Gouw had een 'rare wedstrijd' gezien: "We hadden beetje moeite om grip te krijgen op de tegenstander. Maar het gaat op die momenten ook niet hard genoeg als zij ons het vuur aan de schenen leggen. We gingen op zoek naar oplossingen en vonden die redelijk. Maar elke keer als je niet hard genoeg gaat, dichten zij het gaatje. Dus moesten we steeds oppassen. Niet relaxen. Gas blijven geven en dat lukte soms maar niet altijd."

2324 WBL QSTA ZZL

QSTA United - Zorg en Zekerheid Leiden 59-46

Het was Leiden dat met 0-10 een bliksemstart had, vooral door beter te rebounden. United kreeg de bal er aanvankelijk niet in, maar knokte zich in het tweede kwart terug in de wedstrijd. In het derde kwart had de thuisploeg het betere van het spel. Onder leiding van de immer tomeloze en ervaren quard Asa Kantebeen hield United de druk hoog. De vraag was welk team als eerste zou 'breken'. Dat bleek in het vierde kwart Leiden te zijn. United pakte het momentum en drukte met behulp van een zonepress door. Het verschil werd uiteindelijk mede gemaakt door een 52-44 reboundoverwicht.

Verliezend Leiden-coach Richard den Os: "Verdedigend was het drie kwarten prima, waardoor we voorstonden. Daarna raken we het helemaal kwijt en houden ons niet meer aan de afspraken. De eerste drie kwarten kregen we 34 punten, het laatste 25. Ik ben teleurgesteld in de mentale weerbaarheid en hoe we ons weg laten spelen. En aanvallend moeten we gewoon meer brengen en met meer overtuiging spelen. Het zal ongetwijfeld voor een deel met ervaring te maken hebben, maar we moeten beseffen dat het snel anders moet."

Startportaal Binnenland - Jolly Jumpers 74-60 (na verlenging)

Binnenland en Jolly Jumpers maakten er een spannende wedstrijd van met kerende kansen. Het eerste kwart ging met 14-20 naar de bezoeksters, daarna sloeg Binnenland hard terug in het tweede kwart (18-5) en leidde daardoor met 32-25 bij rust. Het derde kwart was met 10-16 weer voor Jolly Jumpers, waarna het in het vierde kwart gelijk op ging en bij 62-62 een verlenging nodig was. Daarin trok Binnenland aan het langste einde. Marlou de Kleijn was met 34 punten (11 op 18), 8 rebounds en 5 op 8 drietjes aanvallend zeer op dreef bij de thuisclub. Pien Nijhuis tekende voor 18 punten namens Jolly Jumpers.

"We hebben wisselvallig gespeeld", vond Martijn Bos, assistent-coach van Jolly Jumpers. "In de eerste helft namen we te weinig verantwoordelijkheid. We speelden te afwachtend en daardoor creëerden we te weinig makkelijke en goede schoten. In de tweede helft deden we dit een stuk beter. Op belangrijke momenten leverden we echter de bal in waardoor we de tegenstander in de wedstrijd hielden. Een zure nederlaag. We hebben in ieder geval laten zien dat we kunnen domineren en creëren. Nu is het de kunst dat we die houding veertig minuten aan kunnen. Ook moeten we fysiek nog wat stappen maken om dit te kunnen."

Foto's: Jeffrey Lewakabessy en Hennie van Diest

Gerelateerde artikelen