!
GBNED-163
26 februari 2024

Dubbel verlies voor Nederland in kwalificatieweekend EK basketball

Nederland is niet goed begonnen aan zijn kwalificatie voor het EK basketball in 2025. De mannen van Orange Lions verloren van zowel Groot-Brittannië (98-94), als van Griekenland en staan daardoor laatste in de kwalificatiepoule. Thuis tegen Griekenland verloor Nederland een nagelbijter: 74-72.

Drie van de vier teams (Nederland, Groot-Brittannië, Griekenland en Tsjechië) plaatsen zich voor het EK. Nederland strijdt normaliter met Groot-Brittannië om dat laatste ticket, en zal thuis dus moeten winnen om het verschil recht te trekken. Nog beter zou zijn als Nederland Tsjechië in de resterende twee ontmoetingen, of Griekenland uit, weet te verrassen.

In een uitverkochte Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, waar Nederland voor het eerst speelde, speelde Keye van der Vuurst de Vries een prima pot voor Nederland. Hij leidde de aanval en scoorde in totaal 9 punten. Verder had hij zes assists en zes rebounds. Roeland Schaftenaar werd topscorer: hij eindigde met 13 punten. Bij Griekenland was Vasileios Toliopoulos de grote man: hij scoorde maar liefst 27 punten.

Compliment aan het team

Coach Arik Shivek: “Ik denk dat Nederland de hele wedstrijd domineerde. We speelden tegen topspelers uit Europa, 9 man uit de Euroleague.” Hij zegt dat een paar zaken belangrijk waken: “Geen twijfel hebben. Zij hebben betere spelers, daar moeten we eerlijk over zijn. Als je dat kwaliteitsgat wil dichten, moet je de hele wedstrijd focus houden.” Dat lukte niet, aldus Shivek. “Halverwege het derde kwart waren we het even kwijt. Maar over het algemeen maakten we de juiste beslissingen, de juiste passes.” Het tweede dat je moet doen, zegt Shivek, is tactisch sterk zijn. “Dat wij ze met onze verdediging aan het twijfelen brachten, is een compliment aan het team.”

Aanvoerder Keye van der Vuurst de Vries: “We begonnen best goed, met veel energie van Marijn Ververs en Charlon Kloof. We stonden zelfs tien voor!” Hij zegt dat ‘stomme fouten’ het team pijn deden: “We grepen de rebounds niet, konden niet meer scoren. Tegen deze Grieken kun je dan niet winnen, als je de kleine details niet goed verzorgt.”

Gerelateerde artikelen