!
28 augustus 2022

Goede start, maar geen stunt van Orange Lions tegen Spanje in kolkend Topsportcentrum

Door Ronald van Dam

De sfeer was geweldig, de start van de Orange Lions idem dito, maar waren het toch de Spanjaarden die er zaterdagavond in een kolkend uitverkocht Topsportcentrum Almere met de zege vandoor gingen. In de laatste wedstrijd van Worthy de Jong als 5-5 international op vaderlandse bodem verkocht Nederland zijn huid duur, daar lag het niet aan. Maar Spanje is Spanje - een basketbalgrootmacht - en die versla je niet zomaar. Door de 64-86 nederlaag kan Nederland de FIBA World Cup 2023 uit z'n hoofd zetten en de focus richten op EuroBasket 2022 dat komende vrijdag begint met de wedstrijd tegen Servië, live te zien bij Ziggo Sport.

Kwartstanden

24-17; 8-23; 18-28; 14-18

Game flow

Wat de Nederlandse basketballers in de eerste vijf minuten lieten zien, bracht het talrijke publiek meteen op de banken. Scherp verdedigen leidde tot steals, fastbreaks en alley-oops (Jito Kok!), waarbij Spanje zeven keer balverlies leed in de openingsminuten. Olaf Schaftenaar knalde er meteen maar twee driepunters in en zo leidde Nederland met nog 3:26 op de klok in het eerste kwart met 20-6 tegen de regerend wereldkampioen. Vervolgens bracht de Spaanse bondscoach Sergio Scariolo routinier Rudy Fernandez in, die meteen liet zien waarom hij nog altijd tot de top van Europa behoort. Drie driepunters van 'Rudy' later was Spanje bij 20-12 alweer aangehaakt en na een 8-22 run stond het begin tweede kwart weer gelijk: 28-28. Vlak voor rust trok Spanje nog even door om toch met een 32-40 voorsprong naar de kleedkamer te gaan.

Toen het na een 0-7 run na rust al heel snel 32-47 werd, was er even de vrees voor een herhaling van het WK-kwalificatieduel tegen Georgië afgelopen donderdag. Toen kreeg Nederland begin derde kwart een 0-16 run om de oren. Nu stopte Charlon Kloof met een goede drive de Spaanse opmars. Toch kon Nederland niet voorkomen dat de met scherp schietende Zuid-Europeanen (14 op 23 driepunters over de hele wedstrijd) door drietjes van Dario Brizuela en Xabi Lopez-Arestoqui het derde kwart afsloten met een 50-68 voorsprong.

De wedstrijd was gespeeld en het laatste kwart stond daarna in het teken van de laatste minuten van Worthy de Jong als 5-5 speler voor eigen publiek. Vlak voor tijd kreeg De 113-voudig international die zich gaat storten op 3x3, een staande ovatie van publiek, dat zich realiseerde van een bijzondere wedstrijd getuige te zijn geweest. Het was voor het eerst in 33 jaar dat Nederland en Spanje tegen elkaar speelden. In de voorgaande 17 keren won Nederland eenmaal van Spanje. Dat was bij het EK in 1977 toen een ongenaakbare Kees Akerboom er in Oostende 38 ingooide in de 114-95 zege. Zo'n stunt zat er dit keer niet in.

Stats don't lie

Spanje gebruikte alle twaalf de spelers, terwijl bij Nederland Marijn Ververs, Jesse Edwards en Mo Kherrazi (ziek) niet in actie kwamen. De twaalf Spanjaarden waren op schot, getuige de 54,4 procent van het veld en 60,9 procent achter de driepuntslijn. De Spanjaarden kregen meer dan de helft van hun punten van de bank (47) en wonnen het reboundgevecht met 36-24. Nederland kwam maar tot 4 op 19 driepunters en stond bij rust op 0 vrije worpen. Vermeldenswaardig zijn de prachtige alley-up passes van Keye van der Vuurst de Vries op uitblinker Jito Kok.

Topscorers

Nederland: Jito Kok 16 punten (6/10), 4 rebounds, 3 assist en 4/4 vrije worpen; Worthy de Jong 11 punten (5/10), 3 rebounds en 3 assists.
Spanje: Lorenzo Brown 11 punten (4/5), 5 rebounds en 3 assists; Dario Brizuela 13 punten (4/6) en 3/4 driepunters; Willy Hernangomez 10 punten (4/6) en 4 rebounds; Usman Garuba 10 rebounds (3/5) en 6 rebounds.

Soundbites

Jito Kok: "We begonnen goed, maar je weet ook dat tegen Spanje elk foutje wordt afgestraft. Toch heb ik genoten. Geweldig om in zo'n sfeer tegen een topland als Spanje te mogen spelen, beter dan dit wordt het niet."

Maurizio Buscaglia: "Dit zijn de wedstrijden waar onze jongens beter van worden. Slovenië, Frankrijk, Duitsland, Litouwen en nu Spanje. We hebben een zomer met geweldige tegenstanders. Nu is het de opdracht om bij het EK te laten zien wat we individueel en als team hebben geleerd."

Worthy de Jong: "Verliezen is niet leuk, nooit. Dus ook niet van Spanje, ook al is dat een topland. Toch kijk ik wel met een goed gevoel terug op deze wedstrijd. Mooi om zo afscheid te kunnen nemen van mijn teamgenoten en de fans.