!
WOMEN3x3.png
15 september 2019

Orange Lions pakken zilver bij Women's Series in Udine

Door Ronald van Dam

De Orange Lions hebben in het Italiaanse Udine bij de FIBA 3x3 Women's Series het zilver gepakt. De Nederlandse vrouwen verloren zondag in een spannende finale met 16-14 van Frankrijk. Bij de U23 Nations League Finals in Budapest kwamen de Nederlandse 3x3 basketbalsters zondag in de strijd om het brons tegen China tekort. De mannen strandden in Hongarije in de kwartfinales.

FIBA 3x3 Women's Series
Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Fleur Kuijt en Sonja Kuijt zorgden bij de FIBA 3x3 Women's Series in Udine voor een puike prestatie door de finale te halen. Ze wonnen zaterdag twee van hun drie groepswedstrijden, alleen Frankrijk was met 18-10 te sterk voor de Nederlandse vrouwen. Zondag stonden de Orange Lions in de kwartfinale tegenover Tsjechië. Door die met 16-8 te winnen en daarna Italië met 16-14 te kloppen in de halve finale, stond het Nederlandse viertal in de finale weer tegeover Frankrijk. Het werd een spannend duel waarin de Francaises met 16-14 aan het langste eind trokken. 

Nations League Finals
Nederland was dit weekeinde met twee 3x3 teams vertegenwoordigd bij de U23 Nationals League Finals die tijdens de World Urban Games in het Hongaarse Budapest werden afgewerkt. De Vrouwen U23, gevormd door Charlotte van Kleef, Yfke Hoek, Myrthe den Heeten en Marieke van Schie, wonnen van hun drie groepsduels op vrijdag en zaterdag er maar eentje, maar bereikten via een 22-18 zege in de kwartfinale op Oekraïne toch de halve finale. Daarin was Nederland niet opgewassen tegen Rusland (in de groepsfase ook al te sterk voor de Lions). Het werd 20-7 voor de Russinnen. In de strijd om het brons boog het Nederlandse viertal onder leiding van bondscoach Jeanine Tjin-a-Sioe met 21-9 voor China.

De selectie van de Mannen U23, bestaande uit Jan Driessen, Mack Bruining en Keime Helfrich (Raidell de Pree haakte vlak voor vertrek af met een blessure), bereikte na twee nederlagen en een verliespartij op vrijdag en zaterdag als nummer drie in groep B de kwartfnales. Daarin stond het zondag tegenover Oekraïne. Het als tweede geplaatste Nederland redde het niet tegen de nummer vier van de plaatsingslijst. Het werd 22-9 voor Oekraïne.

Gerelateerde artikelen