!
top 5 films nbb.jpeg
16 maart 2020

Top 5 basketbalfilms voor het thuiszitten

Door Luuk von Burg

Basketball Nederland vroeg wat de beste basketbalfilms aller tijden zijn. Klassiekers als White men can't jump, Thunderstruck, More than a Game en Above the rim vielen er net buiten. Maar dit zijn de vijf beste films door jullie gekozen!

5. Like Mike (2002)

Like Mike is de ultieme basketball feel good movie. De comedy uit 2002 met een handje vol NBA-spelers (o.a; Allen Iverson, Steve Nash, Jason Kid & Vince Carter) en Lil’ Bow Wow in de hoofdrol vertelt het verhaal van het gepeste weeskind Calvin.
Calvin en zijn maatjes Reg en Murph, eveneens weeskinderen, zijn groot basketbalfans. Rondom de wedstrijden van de Los Angelos Knights moeten ze van de directeur van het weeshuis chocolade verkopen. Maar omdat de drie vrienden fans zijn van de Knights doen ze dit met veel plezier.

Als Calvin magische schoenen vindt die hem het talent van een volmaakt basketballer geven, krijgt hij een contract bij de Knights. Calvins vrienden Reg en Murph zijn door het dolle heen en Calvin begint steeds meer respect af te dwingen in de basketbalwereld. Maar dan komt jaloezie om de hoek kijken en proberen oude bekenden Calvins geluk af te pakken.

Like Mike is te zien via Rakuten, Google Play en Itunes.

4. Love & Basketball (2000)

Love & Basketball gaat zoals de titel al doet vermoeden over twee zaken: liefde en de sport. Een relatie met een mede-basketbalfanaat klinkt als de droom, maar blijkt soms lastiger dan gedacht. Quincy McCall (Omar Epps) en Monica Wright (Sanaa Lathan) kennen elkaar sinds de kindertijd. De twee hebben vanaf jongs af aan al een klik en delen dezelfde passie voor basketbal.

Door de jaren heen blijven Quincy en Monica in contact. Eerst beide als de sterspelers van hun High School team, later als collegespelers en in hun verdere carrière. De weg naar een profcarrière is lang en hobbelig, weten de twee als geen ander. Ze vullen elkaar aan in elkaars tekortkomingen, maar botsen soms door hun enorme gedrevenheid.
Zullen de twee ooit geluk vinden in de liefde voor het spel en elkaar?

Love & Basketball is te bekijken via Microsoft en Itunes.

3. Amateur (2018)

Terron Forte (Michael Rainey Jr.) is een van Amerika’s grootste talenten. Hij wordt opgepikt door een NCAA prep school en de rode loper naar een profcarriere lijkt voor hem te worden uitgerold. Terron komt er al snel achter dat topsport niet over rozen gaat. Hij voelt zich niet op zijn gemak binnen het Prep School team en de trainingen vallen hem zwaar.

Ook komt hij erachter dat binnen de sport niet alles eerlijk verloopt en haantjesgedrag aan de orde van de dag is.

Het Amerikaanse sportdrama is te zien op Netflix.

2. Space Jam (1996)

Space Jam kan uiteraard niet ontbreken als we het hebben over basketbalfilms. De nostalgische theme song, ‘I believe I can Fly’ en ‘Let’s get ready to rumble’ zijn ondertussen iconische basketbalnummers geworden door de film uit 1996(!).

Het welbekende verhaal over Michael Jordan die de wereld van de Looney Tunes wordt ingezogen als een (ironisch genoeg) mysterieus virus opduikt. Jordan en zijn Tune Squad bereiden zich voor op de epische strijdt met de Monstars. Een wedstrijd die de geschiedenis ingaat als de grootste comeback aller tijden, die door Michaels magische drankje wordt ingeleid.

De opvolger van Space Jam staat gepland voor 2021 met Lebron James in de hoofdrol, maar tot die tijd is de eerste film te zien via Pathé thuis, Rakuten, Google Play en Itunes.

1. Coach Carter (2005)

Uit de enquêtes van Basketball Nederland kwam het verhaal over de coach die regeert met ijzeren hand als ruime winnaar uit de bus. Coach Ken Carter (Samuel L. Jackson) maakt furore als hij zijn ongeslagen team schorst vanwege slechte schoolresultaten. Hij verlangt naar discipline en respect en schuwt geen enkel middel om zijn team in het gareel te krijgen.

Elke basketballer kent de suicide, maar coach Carter eigent de sprintvariant toe. Elke minuut die spelers te laat komen betekent dat het hele team op de baseline mag gaan staan. De werkwijze van Carter stuit op veel weerstand, maar langzaamaan beginnen de spelers in te zien dat hun coach ze veel meer wil leren dan het spelletje.

Coach Carter is te zien op Netflix, Google Play, Microsoft en Itunes.

Gerelateerde artikelen