!
2021 W1 Orange Lions team.jpg
24 november 2021

Boy van Vliet vindt het goed toeven in Nike en de Holliday Inn Arena Towers

Door Ronald van Dam

Sinds maandag pendelen de Orange Lions heen en weer tussen Amsterdam en Almere om zich voor te bereiden op de interlands tegen IJsland op vrijdag 26 november en daarna de uitwedstrijd tegen Italië op maandag 29 november. We belden met guard Boy van Vliet om van hem eens te horen hoe het leven van een international er eigenlijk uit ziet in de aanloop naar de twee kwalificatie-interlands voor de FIBA World Cup 2023.

Als we de man met shirtnummer 3 spreken, zit hij rustig in de lobby van de Holliday Inn Arena Towers van The Vincent Hotel Group, de nieuwe hotelpartner van de Nederlandse Basketball Bond. De Orange Lions hebben er net een pittige training opzitten. “We hebben net heel veel vijf tegen vijf gespeeld en full court drie tegen drie. En daarnaast hebben we ook nog wat krachtoefeningen gedaan. Een intensieve training om toch even een piekmoment te creëren”, blikt de guard van Heroes Den Bosch terug op de laatste training.

Van Vliet vertelt dat de veertien spelers tellende selectie sinds maandag bij elkaar is. “Sommige jongens die het weekend nog hadden gespeeld, arriveerden pas maandagavond, anderen zoals ik waren er al eerder en hebben nog optioneel een schottraining kunnen doen. ’s Avonds hadden we een meeting met de coaches en een diner ineen. Eigenlijk zijn we pas dinsdag officieel aan het eerste kwalificatiewindow begonnen.”

Hoe zo’n dag eruit ziet in het leven van een international? Van Vliet: “De wekker gaat om negen uur, gevolgd door ontbijt en een videomeeting. Daarna vertrekken we naar het Topsportcentrum Almere voor de ochtendtraining van half elf tot twaalf. Terug in het hotel is er om kwart voor een een lunch en dan heb je tot een uur of vier om uit te rusten, wat te slapen of te studeren, voordat we weer naar Almere vertrekken voor de tweede training. Die duurt van vijf tot zeven en wie wil kan nog een kwartiertje langer door blijven schieten. Daarna is de vloer voor IJsland. Terug in het hotel wordt om acht uur het diner geserveerd. Dat is hier in het Holliday Inn super geregeld, mag ik wel zeggen. Alles staat dan al klaar, we kunnen zo aan tafel.”

Van Vliet gebruikt de middagpauze meestal om een uurtje te slapen. “Verder lees ik wat op internet en check ik social media, zo kom ik mijn tijd wel door. Op dit moment ben ik zeer geïnteresseerd in Cryptocurrencies, dus daar probeer ik online van alles over te vinden. Maar ik lees ook veel basketball gerelateerde content. Die drie uurtjes zijn voorbij voor je het weet."

Holliday Inn Arena Towers.jpg

Over de Holliday Inn Arena Towers, het nieuwe onderkomen van de Orange Lions, is Van Vliet zeer te spreken. “Het is een prachtig hotel en wat extra leuk is: ik kijk vanuit mijn kamer uit op de Johan Cruijff ArenA in mijn ogen toch het mooiste stadion van Nederland. Ook al kom ik uit Brabant, ik heb wat met Ajax. Toen ik jong was keek ik met mijn vrienden veel naar voetbal en vooral Ajax-jongens als Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder konden ons bekoren. Als in zo’n window met het Nederlands team zit, breng je veel tijd door in het hotel, ook al omdat je te allen tijde coronabesmetting wilt vermijden en veel binnen bent. Dan is dit een fijne plek om te zijn."

Hij deelt een kamer met Yannick Franke, die maandag in Italië zijn zestigste interland speelt en dan op gelijke hoogte komt zijn vader Rolf. Van Vliet kan het prima vinden met zijn roomie. “Yannick is een leuke gast. Als je een paar dagen een kamer met elkaar deelt, leer je elkaar beter kennen, je kunt echt met hem lachen. Soms spelen samen we een potje FIFA. Ik vind het geen probleem om een kamer met iemand te delen. Het vorige window in Turkije, toen we ons plaatsten voor het Europees Kampioenschap, hadden we allemaal een eigen kamer. Maar dit is ook goed. Als een van ons moe is, gaat het licht uit. Als je met z’n tweeën een kamer deelt, toon je respect voor elkaar.”

Ook over de nieuwe Nike-kleding van de Orange Lions, het resultaat van een nieuwe partnership met Passa Sports, het moederbedrijf achter BasketballDirect.com, is de 27-jarige guard zeer te spreken. "Heel vet! Niet alleen het wedstrijdtenue, maar ook alle kleding die we hebben gekregen is fijn om rond te lopen. Heel erg mooi dat deze samenwerking tot stand is gekomen."

Over de kansen van de Orange Lions in de groep met IJsland, Italië en Rusland (voor plaatsing in de tweede ronde is een plek bij de eerste drie vereist) zegt Van Vliet: “Italië en Rusland zijn topbasketballanden, maar IJsland heeft ook een leuke ploeg. We zullen vrijdag onze A-game moeten brengen, als we van IJsland willen winnen. In basketball is alles mogelijk, dus kunnen we ook maandag tegen Italië en mooi resultaat neerzetten. Het is jammer dat er geen publiek bij mag zijn vrijdag in Almere, maar gelukkig is de wedstrijd live bij Ziggo Sport te zien. Ik roep iedereen dan ook op te gaan kijken of anders de social media kanalen van Basketball Nederland te volgen, waar daar staat ook steeds gave content op.”

Teamfoto: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen