!
NVT3x3-Promo-Team-Mrt24
11 april 2024

3x3 Vrouwen gaan voor kwalificatie: “Als wij uitgaan van onze eigen kracht, komen we in dat heerlijke spel van ons”

Door Tiel van den Heuvel

Morgen speelt het Nederlandse vrouwenteam 3x3 zijn Olympische Kwalificatietoernooi in Hong-Kong. Coach Maksim Kovacevic en speelster Loyce Bettonvil schatten hun kansen hoog in, zo lang ze maar focus op zichzelf houden.

Tegenstanders op het OKT zijn Mongolië (morgen, 12 april), Chili en Azerbaijan (zaterdag 13 april). Loyce Bettonvil zegt dat het team ze kent, “al spelen we niet wekelijks of maandelijks tegen elkaar. Sommige van de teams hebben ook nieuwe speelsters die we nog niet kennen. Maar dat maakt ook niet uit: we moeten ons eigen spel spelen. No matter what.”

Maksim Kovacevic is ook niet enorm veel bezig met de oppositie. “In de voorbereiding speelden we tegen Franse en Duitse teams die denk ik beter en agressiever zijn dan de tegenstand die we nu krijgen. De afgelopen periode leerden we agressiever te verdedigen én beter aan te vallen tegen agressieve defense. Wat dat betreft hebben we de perfect prep gehad.”

Speelschema

Vrijdag 12 april
9.55 uur: Mongolië - Nederland

Zaterdag 13 april
9.30 uur: Nederland - Chili
11.45 uur: Nederland - Azerbaijan

Focus op zichzelf

Natuurlijk zijn er punten waar het team op let bij tegenstanders, zegt Bettonvil, maar de focus ligt op het eigen team. “In het verleden waren we in een wedstrijd ooit bezig met de ander: zij doen dit-dit-dit. Maar wat Maksim veel benoemt, en waar wij steeds beter in worden, is om het bij onszelf te houden. We gaan uit van onze eigen kracht en die van onze teamgenoten.”

En het voordeel dat de vrouwen hebben: tegenstanders zullen er niet aan ontkomen aan de status van de Nederlanders te denken. De regerend Europees kampioen heeft een bak ervaring en aanzien. “Er is ook niet veel druk”, zegt coach Kovacevic. “Vorig jaar hadden we véél meer druk om het WK te kunnen bereiken. We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd, dag voor dag. Dat is een cliché, maar het is wáár.”

Bettonvil bekijkt het iets anders: “Natuurlijk is er wel enige druk. Wij zijn hier met een missie: we zoeken tickets naar de Olympics. Maar als wij uitgaan van onze eigen kracht valt die druk weg. Dan komen we in dat heerlijke spel van ons.”

Gerelateerde artikelen