!
3X3Eurocup-2594 (1)
7 september 2023

GOUD! Nederlandse vrouwen schrijven geschiedenis op EK 3x3 in Jerusalem

Wat een wereldprestatie! Door voor de derde maal in korte tijd van Spanje te winnen hebben de Nederlandse basketbalsters goud veroverd bij de FIBA 3x3 Europe Cup 2023 in Israël. Kiki Fleuren, Janis Boonstra, Noortje Driessen en Loyce Bettonvil wisten dat ze een kans hadden en maakten het waar. De Orange Lions wonnen de spannende finale met 21-18 en hebben daardoor Nederlandse basketbalgeschiedenis geschreven. Het is het eerste goud ooit van een seniorenploeg in het valide 5-5 en 3x3 basketball.

3X3Eurocup-2185 (1)

De winst op het Europees Kampioenschap volgt op een zege in het Franse Pont du Gard, waar de vier vrouwen een week geleden voor de allereerste keer een Women's Series op hun naam schreven. Daar trof de ploeg van bondscoach Maksim Kovacevic Spanje in de kwartfinales en was Nederland voor de eerste maal te sterk voor de Zuid-Europeanen. Op het EK kwamen de twee landen elkaar twee keer tegen. De Orange Lions won beide ontmoetingen: in de groepsfase met 21-15 en in de finale met 21-18.

Na een sterke start bracht Fleuren haar team met een tweepunter op 5-1 voor in de finale. Spanje vocht zich weer langszij (7-7) en deed dat nog een keer toen Driessen Oranje op een 17-14 voorsprong had gezet. Door drie inside scores op rij van Vega Gimeno werd het 18-18. Profiterend van de Spaanse foutenlast schoot de koelbloedige Fleuren met twee rake vrije worpen Nederland in de slotfase naar 20-18. Uit het volgende balbezit scoorde Driessen met een lay-up onderdoor de winnende treffer, waarna het grote feestvieren kom beginnen.

Fleuren tekende voor tien punten in de finale, met twee tweepunters en 6 op 7 vrije worpen. Driessen, uitgeroepen tot MVP van het toernooi, voegde er 6 punten toe. Bettonvil (3 punten) en Boonstra (2 punten) vulden het team vooral in rebounds goed aan: beiden pakten 5 aanvallende boards.

NL-VR-3x3-EK-sept23-1

Bondscoach Maksim Kovasevic: "Het was amazing. Hoe we toewerkten naar augustus, onze eerste winst ooit in de Women's Series pakten... We wisten dat we een kans hadden ook deze titel binnen te slepen. Alle speelsters leverden in op het veld, offerden zich voor elkaar op en voerden hun rol uit. Deze meiden, maar ook alle stafleden, weten hoeveel werk hierin gestopt is. Dus, dit is enorm verdiend, ik ben zó enorm trots op iedereen. Dit is slechts het begin van wat een periode vol prijzen kan zijn."

MVP Driessen, die met een lay-up de winnende score maakte: "Alles ging perfect, en zo voelt het ook. Alles kwam samen, de afgelopen weken. We speelden zó goed samen! Ik kan het echt niet geloven, het is simpelweg fantastisch."

Gerelateerde artikelen