!
3X3Eurocup-NVT-WintGoud
2 november 2023

Nationale 3x3 Teams dwingen plaatsing voor OKT’s af

De Nederlandse mannen en vrouwen van het 3x3 basketball hebben zich in aanloop naar de Olympische Spelen voor verschillende Olympische Kwalificatie Toernooien (OKT’s) geplaatst. Dat maakt de internationale basketbalfederatie FIBA vandaag bekend.

De mannen kunnen in 2024 in minstens twee OKT’s spelen waar zij plaatsing voor de Olympics kunnen verdienen. De vrouwen mogen, doordat ze Europees Kampioen werden, indien nodig aan drie plaatsingstoernooien deelnemen.

Mannen op vier na beste ter wereld

De Nederlandse mannen werden vijfde in de wereldwijde eindrankings van FIBA, die 1 november als peildatum had voor de eindstand. De eerste drie landen na een seizoen lang internationaal 3x3 basketball (Servië, Verenigde Staten, China) plaatsten zich rechtstreeks. Alleen Litouwen stond hoger dan Nederland, zonder zich direct te plaatsen.

Het eerste OKT is bedoeld voor de landen die, na de direct geplaatsten, het hoogst op de wereldranking staan én die in de afgelopen twee edities niet hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen met een 5-5 nationaal team. Acht landen zullen in april 2024 tegen elkaar strijden. De winnaar plaatst zich voor de Spelen.

In mei vindt nóg een toernooi plaats met zestien deelnemende landen. Mochten de mannen zich tijdens het eerste toernooi niet plaatsen, dan gaan de beste drie van dit laatste toernooi alsnog naar de Spelen. De mannen hebben óók nog kans aan een derde toernooi mee te nemen. Als Letland zich via het eerste toernooi plaatst, vervangt Nederland dat land (door resultaten op het WK) tijdens het tweede OKT.

3X3Eurocup-WorthydeJong-NMT

Drie kansen voor de vrouwen

Als Europees kampioen plaatsen de vrouwen zich al voor dat extra plaatsingstoernooi. Zij spelen er dus drie: dezelfde als de mannen, en één voor cupwinnaars in de verschillende erkende zones. Ook dit toernooi telt, net als de eerste, acht deelnemers en vindt in de eerste helft van 2024 plaats. De Nederlandse vrouwen spelen tot slot (als zij zich nog niet plaatsten in de twee eerdere toernooien) ook nog hetzelfde derde toernooi als de mannen.

De exacte data van deze OKTs zijn nog niet bekend.

Brian Benjamin, technisch directeur bij de Nederlandse Basketball Bond: “Nederland omarmde deze spectaculaire vorm van basketball jaren geleden al. Dat werpt nu zijn vruchten af. De mannen presteren al het hele jaar goed op verschillende internationale toernooien. De vrouwen bewezen als Europees kampioen tot de absolute wereldtop te behoren. Ons U23-team werd zelfs wereldkampioen. Wij twijfelen er dan ook niet aan dat beide teams hele goede kansen maken om zich te plaatsen voor de Spelen.”

Beeld FIBA.basketball

Gerelateerde artikelen